Αρχική ΕΙΔΗΣΕΙΣ Αποστολή του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών στο Μεξικό μετά το...

Αποστολή του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών στο Μεξικό μετά το σεισμό 7,1 R

Σ

Στις 19 Σεπτεμβρίου εκδηλώθηκε στο κεντρικό Μεξικό σεισμός μεγέθους 7.1 της κλίμακας Ρίχτερ, με επίκεντρο 55 χλμ. νότια της πόλης Puebla, δύο μόλις ώρες από την επιτυχή ολοκλήρωση της επετειακής άσκησης αντιμετώπισης σεισμικού γεγονότος στην πληγείσα περιοχή. Η δόνηση εκτός από τις εκατοντάδες ανθρώπινες απώλειες που ακόμα μετρά,  έχει ήδη καταγράψει σημαντικές καταστροφικές συνέπειες σε πολλαπλά επίπεδα που έχουν αντίκτυπο στην ανθρώπινη δραστηριότητα. Εξαιρετικό επιστημονικό ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι δευτερογενείς συνέπειες της δόνησης, καθώς και το γεωτεκτονικό και γεωλογικό καθεστώς της ευρύτερης περιοχής.

Ο Καθηγητής Τεκτονικής Εφαρμοσμένης Γεωλογίας & Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών στο ΕΚΠΑ και Πρόεδρος του ΟΑΣΠ Ευθύμης Λέκκας, ο Καθηγητής Αντισεισμικής Τεχνολογίας, ο Ομότιμος Καθηγητής του ΕΜΠ Παναγιώτης Καρύδης,  και ο υποψήφιος Διδάκτορας Τεκτονικής στο ΕΚΠΑ Σπύρος Μαυρούλης αναχώρησαν στις 21 Σεπτεμβρίου για την πόλη του Μεξικό, προκειμένου να προσφέρουν σε πραγματικό συγκαταστροφικό χρόνο επιστημονική και τεχνική βοήθεια στις αρχές της πληγείσας χώρας.

Περαιτέρω σκοποί της αποστολής είναι:
– η εκτίμηση της καταστροφικότητας της δόνησης κυρίως σε επίπεδο υποδομών και κατασκευών
– η καταγραφή και αξιολόγηση των μέτρων και μηχανισμών πρόληψης
– η ανάλυση των γεωτεκτονικών συνθηκών γένεσης του σεισμού
– η εξαγωγή χρήσιμων και εφαρμόσιμων συμπερασμάτων από τα παραπάνω

  1. Το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών επιδιώκει πάντα να είναι παρόν σε συμβάντα παγκόσμιου επιστημονικού ενδιαφέροντος όπως αυτό, ώστε να αξιοποιούνται η γνώση και η εμπειρία που αποκτούνται από τη μελέτη τους.

Σ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here