Αρχική ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ Ανεύρυσμα εγκεφάλου – Πόσο ύπουλο είναι και τι πρέπει να γνωρίζετε.

Ανεύρυσμα εγκεφάλου – Πόσο ύπουλο είναι και τι πρέπει να γνωρίζετε.

Σ

Τα ανευρύσματα του εγκεφάλου αποτελούν επίκτητες καλοήθεις παθήσεις των αγγείων του εγκεφάλου. Όταν σε κάποια διακλάδωσή τους παρατηρείται κάποια λέπτυνση, τότε αυτή πιθανόν να εξελιχθεί σε ένα μικρό μπαλονάκι δίπλα στο τοίχωμα του αγγείου.
Αυτό είναι το ανεύρυσμα εγκεφάλου, το οποίο προκαλείται εγκεφαλικά, χωρίς καμία προειδοποίηση και χωρίς να προκαλεί συμπτώματα. Εφόσον προέλθει ρήξη του ανευρύσματος, άρα και αιμορραγία, τότε ο ασθενής αντιμετωπίζει συμπτώματα.
Με την ρήξη του ανευρύσματος ο ασθενής οδηγείται άμεσα στο νοσοκομείο, λόγω των σοβαρών συμπτωμάτων. Τα περισσότερα ανευρύσματα εγκεφάλου, ευτυχώς, ανευρίσκονται σε έναν τυχαίο απεικονιστικό έλεγχο για άλλη αιτία. Σε αυτήν την περίπτωση ο νευροχειρουργός έχει τον χρόνο να προγραμματίσει την αγωγή και την θεραπεία του ασθενούς.
Στα πλαίσια της θεραπείας ενός αιμορραγικού ανευρύσματος, είναι άκρως σημαντική η αντιμετώπιση προκειμένου ο ασθενής να ανανήψει και να αποφύγει τον κίνδυνο μιας καινούργιας αιμορραγίας.
Θεραπείες
Κρανιοτομία
Μέχρι το 2000 οι περισσότεροι ασθενείς υποβάλλονταν σε κρανιοτομία για την απολίνωση του ανευρύσματος. Η επέμβαση αυτή είναι ανοιχτή, αλλά σε αρκετές περιπτώσεις επιβάρυνε τη νευρολογική εικόνα του ασθενούς.
Εμβολισμός
Τα τελευταία χρόνια με τον εμβολισμό, χρησιμοποιείται η ενδαγγειακή οδός. Δηλαδή μπαίνοντας από τη βάση του ποδιού, με ειδικούς καθετήρες ο χειρουργός φτάνει στο ανεύρυσμα και το θρομβώνει για να παύει να έχει κυκλοφορία αίματος.
Καθετήρες χρησιμοποιούνται και για την αντιμετώπιση την υδροκεφαλία σε έκτακτες περιπτώσεις.
Όλες οι προσεγγίσεις αυτές γίνονται από τον ίδιο τον χειρουργό με την βοήθεια των ακτινοσκοπικών μηχανημάτων, τα οποία έχουν εξελιχθεί πολύ τα τελευταία χρόνια. Παράλληλα τα υλικά είναι διάφορα και οι τεχνικές της κάθε μεθόδου είναι πολλές, με αποτέλεσμα ο χειρουργός να επιλέγει από την φαρέτρα του τα καλύτερα.
Παντελής Σταυρινού MD, PhD
Νευροχειρουργός
https://nevroxeirourgos.gr/

Σ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here