Αλ. Τσίπρας στα περιφερειακά κανάλια: Ρεαλιστικός στόχος η ανατροπή και η νίκη...

Αλ. Τσίπρας στα περιφερειακά κανάλια: Ρεαλιστικός στόχος η ανατροπή και η νίκη (Video)

96
0
ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ
Σ

“Η ΝΔ υιοθετεί και τις τρεις εμμονές του ΔΝΤ για την Ελλάδα: Τη μείωση της συνταξιοδοτικής δαπάνης, τη συρρίκνωση του δημόσιου τομέα με το 1 προς 5, την ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων. Εμείς λέμε την αλήθεια στον ελληνικό λαό & ο ελληνικός λαός ας βγάλει τα συμπεράσματά του” τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας στη συνέντευξη του

“Είναι κατανοητό και θεμιτό οι πολίτες να έχουν μεγαλύτερες προσδοκίες κυρίως από εμάς. Σήμερα έχουν να επιλέξουν ανάμεσα σε μια κυβέρνηση η οποία έδωσε τη δυνατότητα να βγούμε από τη χρεοκοπία και σε αυτούς που χρεοκόπησαν τη χώρα και τους οδήγησαν σε περιπέτεια και λεηλασία” ανέφερε στη συνέντευξη του Πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, στα περιφερειακά κανάλια Ήπειρος TV1, Star Κεντρικής Ελλάδας, Ena Channel, Κρήτη TV, Ionian TV, TRT- Δίκτυο HELLASNET, Flash TV, Δέλτα Τηλεόραση

“Το 2015 ήρθαμε για να ενώσουμε την κοινωνική πλειοψηφία σε ένα σχέδιο αποτροπής της πορείας προς την καταστροφή και την κοινωνική λεηλασία” τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας, συμπληρώνοντας ότι “σήμερα ζητάμε ψήφο για να συνεχίσουμε την προσπάθεια προς τα εμπρός. Να μην γυρίσουμε στις μαύρες μέρες της διακυβέρνησης Σαμαρά”

“Οι αδύναμοι οικονομικά θυμούνται ποιος τους οδήγησε στο περιθώριο, ποιος δημιούργησε συνθήκες ανθρωπιστικής κρίσης και έφερε 300.000 λουκέτα. Όλες οι κοινωνικές κατηγορίες έχουν πλήρη επίγνωση του παρελθόντος”

 

ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΡΙΑ (E. ΑΧΤΣΙΟΓΛΟΥ): Καλησπέρα. Σας καλωσορίζουμε στη συνέντευξη του Πρωθυπουργού, τη διακαναλική συνέντευξη με δημοσιογράφους από οκτώ κανάλια της περιφέρειας. Η συνέντευξη αυτή θα έχει δυο κύκλους και ο κάθε δημοσιογράφος θα έχει τη δυνατότητα να απευθύνει ερώτηση στον Πρωθυπουργό τόσο στον πρώτο κύκλο, όσο και στο δεύτερο κύκλο.

Α. ΤΕΛΟΠΟΥΛΟΣ («ΔΕΛΤΑ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ»): Κύριε Πρόεδρε, πιάνοντας το νήμα από το τελευταίο σχόλιό σας σχετικά με την κλιμάκωση που ζούμε αυτές τις ημέρες στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, το προηγούμενο διάστημα η Ελλάδα απάντησε στις προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας χρησιμοποιώντας τη διπλωματία και το διεθνές δίκαιο, όπως και ο ίδιος έχετε τονίσει, αναδεικνύοντας έτσι και τις συμμαχίες της.

Ανησυχείτε για περαιτέρω κλιμάκωση των ενεργειών της Τουρκίας, είτε προσπαθώντας να κάνει γεώτρηση πια στην ελληνική ΑΟΖ; Και πώς θα αντιδράσει η Ελλάδα σε αυτή την περίπτωση; Ανησυχείτε για κάποιο «θερμό» επεισόδιο, όπως κάποιοι έχουν προεξοφλήσει τις προηγούμενες μέρες; Θα είμαστε σε αυτή την απάντηση, σε αυτή την προσπάθεια μόνοι μας, όπως δήλωσε ο κ. Αποστολάκης; Ή οι σύμμαχοί μας θα βοηθήσουν;

Α. ΤΣΙΠΡΑΣ: Η Ελλάδα δεν είχε ποτέ τόσο ισχυρές συμμαχίες και ερείσματα στον ευρωπαϊκό χώρο, αλλά και στον διεθνή παράγοντα όσο έχει σήμερα. Και αυτό δεν έγινε τυχαία. Δεν έγινε από τη μια μέρα στην άλλη.

Σας θυμίζω ότι όταν είχε γίνει το θερμό επεισόδιο στα Ίμια, είχαν χαθεί Έλληνες αξιωματικοί, είχαν καταλάβει την ελληνική βραχονησίδα οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις και την επόμενη μέρα ο Έλληνας Πρωθυπουργός τότε, ο κ. Σημίτης είχε βγει και είχε πει ευχαριστώ τους Αμερικάνους. Γιατί άραγε;

Πήγε στην Ευρωπαϊκή Ένωση μετά και η Ευρωπαϊκή Ένωση αντί να βγάλει μια καταδικαστική απόφαση για τη στάση της Τουρκίας, έβγαλε συμπεράσματα στα οποία ούτε λίγο, ούτε πολύ ζητούσε να τα βρούμε μεταξύ μας.

Σήμερα, εγώ με τον Κύπριο Πρόεδρο, τον Νίκο Αναστασιάδη πετύχαμε στην προηγούμενη Σύνοδο Κορυφής μια ανακοίνωση, συμπεράσματα μάλλον, αποφάσεις που ποτέ άλλοτε δεν είχαμε πάρει από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Όχι μόνο καταδικάζουν την παραβατική συμπεριφορά της Τουρκίας, όχι μόνο παίρνουν σαφή θέση, αλλά μιλούνε και για στοχευμένα μέτρα που θα πάρουν άμεσα προκειμένου να σταματήσει αυτή η παραβατική συμπεριφορά.

Έχουμε λοιπόν όλους τους Ευρωπαίους εταίρους απολύτως στο πλευρό μας, παρά το γεγονός ότι θα μπορούσαν, ακριβώς επειδή έχουν ανοιχτά θέματα με την Τουρκία και ακριβώς και επειδή και η Τουρκία θα μπορούσε και έχει και οικονομικές σχέσεις με την Ευρώπη, είναι το προσφυγικό θέμα ανοιχτό, θα μπορούσε η Ευρώπη να πει, δεν παίρνω θέση.

Όμως πήρε σαφέστατη ισχυρή θέση στήριξης της Ελλάδας και της Κύπρου. Και, ταυτόχρονα, όλος ο διεθνής παράγοντας. Γιατί συνέβη αυτό; Γιατί όλα τα τελευταία τέσσερα χρόνια καταφέραμε να κάνουμε την Ελλάδα, από το μαύρο πρόβατο της Ευρώπης, μια χώρα αξιόπιστη. Μια χώρα της οποίας το κύρος αναγνωρίζεται και οι θυσίες του ελληνικού λαού αναγνωρίζονται. Και τα δίκια του αναγνωρίζονται.

Πιστεύω ότι και η επίλυση του Μακεδονικού έπαιξε ρόλο σε αυτό. Βγάζουμε προς τα έξω όχι την εικόνα ενός μίζερου, γκρινιάρικου που θέλει σε όλα να κάνει το σκαντζόχοιρο, αλλά θέλει να δίνει λύσεις με βάση το διεθνές δίκαιο και να προχωράει.

Άρα ποιος είναι ο μίζερος που δεν θέλει να σέβεται το διεθνές δίκαιο; Η Τουρκία. Όχι η Ελλάδα. Το ίδιο κάναμε και στο Κυπριακό, όπου κάτσαμε στο τραπέζι και είπαμε να λυθεί το Κυπριακό βεβαίως, αλλά με βάση το διεθνές δίκαιο, με βάση τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και με βάση το ότι λύση σημαίνει ότι κατοχικός στρατός στο νησί. Και όχι το αναχρονιστικό σύστημα των εγγυήσεων.

Απλά και κατανοητά πράγματα που τα καταλαβαίνουν όλοι στην Ευρώπη και στον κόσμο. Πώς θα λύσεις ένα πρόβλημα που δημιουργήθηκε εξαιτίας της κατοχής, της εισβολής και της κατοχής, αν δεν αποχωρήσουν τα στρατεύματα;

Και, ταυτόχρονα, η Ελλάδα μέσα από τις τριμερείς και πολυμερείς συνεργασίες της στην Ανατολική Μεσόγειο με χώρες πάρα πολύ σημαντικές στην περιοχή, την Αίγυπτο και το Ισραήλ και την Κύπρο, έχει καταφέρει να δημιουργήσει ερείσματα, συμμαχίες και μια ασπίδα προστασίας και ασφάλειας. Ποτέ άλλοτε η Ελλάδα δεν τα είχε αυτά.

Η δε πρωτοβουλία μας να προχωρήσουμε στο μεγάλο αυτό ενεργειακό project, τον αγωγό μεταφοράς φυσικού αερίου από τη λεκάνη της Ανατολικής Μεσογείου στην Ευρώπη μέσω της Κρήτης, τον αγωγό EastMed, αλλάζει τη γεωπολιτική γεωγραφία της περιοχής υπέρ ημών.

Άρα λοιπόν όλα αυτά έχουν συντελέσει στο να βρίσκεται σήμερα η Τουρκία με την πλάτη στον τοίχο στα ζητήματα αυτά, όχι σε θέση ισχύος. Και γι’ αυτό και κάνει σπασμωδικές κινήσεις.

Εγώ θέλω να σας διαβεβαιώσω, όπως έχω διαβεβαιώσει και όλους τους Έλληνες, ότι η Ελλάδα σήμερα είναι μια χώρα ισχυρή όσο ποτέ και μια χώρα ασφαλής. Ότι οι Ένοπλες Δυνάμεις μας είναι σε θέση να αντιμετωπίσουν από μόνες τους οποιαδήποτε απειλή, αλλά πριν φτάσουμε στο επίπεδο των Ενόπλων Δυνάμεων πρέπει να έχουμε φροντίσει ώστε να διαμορφώσουμε τις συνθήκες εκείνες τις διπλωματικές μέσα από διπλωματικές παρεμβάσεις και διεργασίες, ώστε ο εχθρός να έχει συνειδητοποιήσει ότι το κόστος οποιασδήποτε ενέργειας θα είναι πάρα πολύ μεγάλο. Και αυτό το έχουν συνειδητοποιήσει.

Δεν φοβάμαι θερμό επεισόδιο. Ατύχημα βεβαίως. Ατύχημα να το ξέρετε ο κάθε Πρωθυπουργός που έχει κάτσει σε αυτή την καρέκλα κοιμάται και ξυπνάει με αυτό το φόβο. Ατύχημα. Άλλο ατύχημα και άλλο εσκεμμένη παρέμβαση όμως. Έχει διαφορά.

Η Ελλάδα είναι μια χώρα της ειρήνης και της συνεργασίας και του διαλόγου. Το έχει αποδείξει, το έχω αποδείξει. Έχω ανοιχτούς δίαυλους επικοινωνίας. Πήγα 3, 4 φορές στην Τουρκία, ήρθε εδώ ο Τούρκος Πρόεδρος. Δεν του χαρίστηκα όταν βγήκαμε να κάνουμε δηλώσεις εδώ έξω. Δεν του χαρίστηκα. Του είπα για την παραβίαση του διεθνούς δικαίου, του είπα για την εισβολή και κατοχή της Κύπρου, ότι αυτό είναι το κυπριακό πρόβλημα. Σε όλα τα θέματα μίλησα τη γλώσσα της αλήθειας.

Αλλά αυτό μου δίνει την αίσθηση και νομίζω σε όλο τον ελληνικό λαό πρέπει να τη δίνει, ότι αυτή τη στιγμή η Ελλάδα είναι μια ηγέτιδα δύναμη ξανά και στα Βαλκάνια μέσα από την επίλυση του Μακεδονικού και τις πρωτοβουλίες της, αλλά και μέσα από τα ερείσματα, από τις διεθνείς της συμμαχίες και τον αξιόπιστο λόγο της και στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

Σ

ΚΑΝΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ