Αρχική ΕΙΔΗΣΕΙΣ «Αιγοπροβατοτροφία: Προβλήματα-Δυνατότητες-Προοπτικές»

«Αιγοπροβατοτροφία: Προβλήματα-Δυνατότητες-Προοπτικές»

Σ

Του Θεόδωρου Μανουσίδη

Γεωπόνου-ζωοτέχνη, υποψήφιου διδάκτορα Δ.Π.Θ.

«Αιγοπροβατοτροφία: Προβλήματα-Δυνατότητες-Προοπτικές», ήταν το θέμα της εισήγησης του γεωπόνου-ζωοτέχνη, υποψήφιου διδάκτορα του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης(Δ.Π.Θ.), στο πλαίσιο της διημερίδας «Στρατηγικές ανάπτυξης του πρωτογενούς τομέα στο νομό Έβρου», στις 8-9 Μαρτίου 2017, που συνδιοργάνωσαν η Σχολή Επιστημών Γεωπονίας Δασολογίας του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, ο δήμος Ορεστιάδας και το Επιμελητήριο Έβρου στο αμφιθέατρο «ΖΑΦΕΙΡΗΣ ΑΜΠΑΣ».

Στην υφιστάμενη κατάσταση του κλάδου της αιγοπροβατοτροφίας με έμφαση στην ανάλυση των προβλημάτων που αντιμετωπίζει αλλά και στις δυνατότητες ανάπτυξης που έχει, αναφέρθηκε ο κ. Θεόδωρος Μανουσίδης, Γεωπόνος-Ζωοτέχνης και υποψήφιος διδάκτορας του ΔΠΘ, στην εισήγησή του με θέμα «Αιγοπροβατοτροφία: Προβλήματα – Δυνατότητες – Προοπτικές», απόσπασμα της οποίας ακολουθεί:

«Στην Ελλάδα, σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat για το 2015, εκτρέφονται το 10,4% του πληθυσμού των προβάτων και το 32% των αιγών της Ε.Ε. Τα ποσοστά αυτά αναδεικνύουν τη σπουδαιότητα του κλάδου της ελληνικής αιγοπροβατοτροφίας τόσο σε εθνικό όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Η εξαγωγική δυναμική της φέτας (που παρασκευάζεται αποκλειστικά από αιγοπρόβειο γάλα) γεγονός που αποδεικνύεται από τη μεγάλη αναγνωρισιμότητα αλλά και ζήτησή της σε ευρωπαϊκό και παγκόσμιο επίπεδο, δεν έχει αξιοποιηθεί στο έπακρον και δίνει τεράστια περιθώρια ανάπτυξης του κλάδου.

Από την άλλη πλευρά όμως, η αιγοπροβατοτροφία είναι ο λιγότερο εκσυγχρονισμένος κλάδος της κτηνοτροφίας της χώρας και αντιμετωπίζει έντονα και χρόνια προβλήματα. Ιδιαίτερα στην περιοχή του Νομού Έβρου, οι ζωονόσοι έχουν γίνει αιτία μείωσης του ζωικού κεφαλαίου, κυρίως του αριθμού των εκτρεφόμενων προβάτων. Οι αίγες αποδείχτηκαν πιο ανθεκτικές στις ασθένειες και επιπλέον διαθέτουν ιδιαίτερα ανατομικά και φυσιολογικά χαρακτηριστικά που τις επιτρέπουν να αξιοποιούν μεγάλο εύρος βλάστησης που δεν μπορεί να αξιοποιηθεί από άλλα αγροτικά ζώα.

Η εκτροφή ντόπιων φυλών αιγοπροβάτων και η βόσκηση αποτελούν δύο απαραίτητες προϋποθέσεις για την παρασκευή ΠΟΠ τυριού με το όνομα «φέτα». Επιπλέον, η εντατική ή ενσταβλισμένη εκτροφή αιγοπροβάτων χωρίς τη δυνατότητα βόσκησης κρίνεται ιδιαίτερα ασύμφορη λόγω του αυξημένου κόστους διατροφής. Η εγκατάσταση τεχνητών λειμώνων προτείνεται για τις περιοχές όπου δεν υπάρχουν διαθέσιμα φυσικά λιβάδια αλλά αρόσιμες εκτάσεις. Η εκτροφή αιγών στον ορεινό όγκο του νομού σε περιοχές με θαμνολίβαδα και δασολίβαδα κρίνεται περισσότερο συμφέρουσα από αυτή των προβάτων. Η χρήση κτηνοτροφικών ψυχανθών (πχ. κτηνοτροφικά κουκιά και ρεβίθια) στη διατροφή των αιγοπροβάτων μπορεί να καλύψει τις ανάγκες των ζώων σε πρωτεΐνες και να συμβάλει στην απεξάρτηση της ελληνικής κτηνοτροφίας από το ακριβό και εισαγόμενο σογιάλευρο.

Η αξιοποίηση του γίδινου γάλακτος είτε ως φρέσκου παστεριωμένου είτε με την παρασκευή άλλων προϊόντων όπως γίδινου τυριού ή γιαουρτιού, προδιαγράφει ευοίωνες προοπτικές. Η τυποποίηση του κρέατος και ο στόχος αύξησης της κατανάλωσης του αιγοπρόβειου κρέατος από τον Έλληνα καταναλωτή έναντι του μοσχαρίσιου (το οποίο εισάγεται σε ποσοστά μεγαλύτερα του 70%) αποτελούν επίσης θέματα στρατηγικής που θα μπορούσαν να τονώσουν τον κλάδο και να δώσουν επιπλέον δυνατότητες ανάπτυξης.  

Τέλος, η ενίσχυση των συνεργατικών σχημάτων (πχ. συνεταιρισμοί) μπορούν να συμβάλλουν στην επίλυση σημαντικού μέρους των προβλημάτων του κλάδου (πχ. κόστος εισροών, οργάνωση παραγωγής, βελτίωση ποιότητας παραγόμενων προϊόντων κλπ) και να βοηθήσουν στην ανάπτυξη της κτηνοτροφίας».

Παπαθανάκης Σταύρος

Σ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here