Αρχική WEB TV LIVE στα “ΦΑΡΟπολιτικά” ο πρώην υφυπουργός εξωτερικών καθηγητής Γιάννης Βαληνάκης

LIVE στα “ΦΑΡΟπολιτικά” ο πρώην υφυπουργός εξωτερικών καθηγητής Γιάννης Βαληνάκης

Σ

Ζωντανά την Τετάρτη 27-1-21 στις 22:00 στα “ΦΑΡΟπολιτικά” ο πρώην υρφυπουργός εξωτερικών καθηγητής “Διεθνών Σχέσεων” Γιάννης Βαληνάκης.

Η ενασχόληση του Γιάννη Βαληνάκη με την πολιτική ξεκίνησε το 1998 όταν προσκλήθηκε από τον Κώστα Καραμανλή, τότε αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης να αναλάβει σύμβουλός του για ευρωπαϊκά θέματα και γραμματέας Διεθνών Σχέσεων και Ευρωπαϊκής Ένωσης του κόμματος της Νέας Δημοκρατίας (Οκτώβριος 1998). Από τον Μάιο του 2003 μέχρι και τον Μάρτιο του 2004 διετέλεσε εξωκοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας στο Εθνικό Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής.

Εξελέγη βουλετής στο ψηφοδέλτιο επικρατείας της Νέας Δημοκρατίας στις εκλογές του Μαρτίου 2004 ενώ τον Σεπτέμβριο του 2007 εξελέγη βουλευτής στην εκλογική περιφέρεια Δωδεκανήσου. Την περίοδο που ήταν βουλευτής διετέλεσε Υφυπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος για τα πολιτικά και ευρωπαϊκά θέματα στις κυβερνήσεις Κώστα Καραμανλή (2004 και 2007. Ήταν μέλος της ελληνικής αντιπροσωπείας που διαπραγματεύθηκε το Κυπριακό στη Λουκέρνη οι οποίες οδήγησαν στην απόρριψη του Σχεδίου Ανάν και στην ένταξη της Κυπριακής Δημοκρατίας χωρίς όρους στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Κατά τη διάρκεια της θητείας του ως Υφυπουργός Εξωτερικών συμμετείχε επίσης ως κύριος διαπραγματευτής εκ μέρους της Ελλάδας σε διάφορα ευρωπαϊκά θέματα, όπως το «Ευρωπαϊκό Σύνταγμα» και την μετέπειτα Συνθήκη της Λισσαβώνας (2004-2008), τον Προϋπολογισμό του Εθνικού Στρατηγικού Πλαισίου Αναφοράς (ΕΣΠΑ) της Ευρωπαϊκής Ένωσης της περιόδου 2007-2013, τις διαπραγματεύσεις με τις υποψήφιες προς ένταξη χώρες για τη διεύρυνση της Ένωσης κ.ά. Θεωρείται ο θεωρητικός της εξωτερικής πολιτικής του Κώστα Καραμανλή του οποίου ήταν σύμβουλος για τα εξωτερικά και ευρωπαϊκά θέματα την περίοδο της αντιπολίτευσης και υφυπουργός εξωτερικών την περίοδο της Πρωθυπουργίας του (2004-2009), συνοδεύοντας τον σε όλα του σχεδόν τα ταξίδια στο εξωτερικό. Το βιβλίο του “Με όραμα και πρόγραμμα: Εξωτερική πολιτική για μια Ελλάδα με αυτοπεποίθηση” επηρέασε τη σκέψη του Κώστα Καραμανλή και την ελληνική διπλωματία της περιόδου 2004 – 2009. Είναι ο εμπνευστής του μυστικού σχεδίου “Ελλάς επί τέσσερα” για τη δημιουργία ελληνικής ΑΟΖ που θα τετραπλασίαζε τον χώρο ελληνικής κυριαρχίας στην Κεντρική και Ανατολική Μεσόγειο.

Μετά τις εκλογές του 2009 ο Γιάννης Βαληνάκης, αποχώρησε από την πολιτική και δίδαξε σε πανεπιστήμια του εξωτερικού ενώ εργάστηκε στον κοινωφελή και ιδιωτικό τομέα διατηρώντας μόνο την ιδιότητα του συνεργάτη του Προέδρου του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος Βίλφριντ Μάρτενς, καθώς και του μέλους του Διοικητικού Συμβουλίου του Κέντρου Μελετών του ΕΛΚ.

Την εκπομπή επιμελείται και παρουσιάζει ο Σπύρος Δέδογλου στη συζήτηση συμμετέχει ο δημοσιογράφος Νίκος Σερβετάς

Τεχνική υποστήριξη Πάνος Θρακιώτης

Φυσικά μπορείτε να κάνετε σχόλια ή ερωτήσεις δια μέσω facebook ή youtube από όπου παρακολουθείτε τη ζωντανή ροή και εμείς θα τα μεταφέρουμε στο στούντιο για να απαντήσουν οι προσκεκλημένοι.

Συντονιστείτε στις σελίδες μας στο facebook https://www.facebook.com/faros24 και https://www.facebook.com/tvthrakiotis.gr 

όπως και στα κανάλι μας στο youtube faros24 https://www.youtube.com/channel/UC89lUFf9aWpOegh1Er6G1Cg?view_as=subscriber

sportvtrakiotis https://www.youtube.com/channel/UCP26jfrI2sXJUywODIXeNsQ

Powered by Restream.io

Σ

1 ΣΧΟΛΙΟ

  1. […] Ζωντανά απόψε 27-1-21 στις 22:00 στα “ΦΑΡΟπολιτικά”, μέρος 1ο ο πρώην υρφυπουργός εξωτερικών καθηγητής “Διεθνών Σχέσεων” Γιάννης Βαληνάκης(ΕΔΩ) […]

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here