Σαν να μην πέρασε μια ημέρα από την πρώτη θητεία του Τραμπ. Οπως τότε χαρακτήριζε «φίλο» του τον Ερντογάν, το ίδιο κάνει και τώρα. Μάλιστα, εκφράστηκε έτσι ενώπιον του εξίσου … φίλου του, Μπενιαμίν Νετανιάχου, ο οποίος είναι γνωστό ότι έχει «βεντέτα» με τον Τούρκο πρόεδρο.
Κατά τη συνάντησή του με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό, στην Ουάσιγκτον, ο Αμερικανός πρόεδρος, ούτε λίγο ούτε πολύ, επανέλαβε την απαράδεκτη έκφρασή του συγκρίνοντας τη Γάζα με οικόπεδο – real estate, ενώ πρότεινε και πάλι να αναλάβει τον έλεγχο της Λωρίδας αμερικανική δήθεν ειρηνευτική δύναμη. Οχι για δημιουργία κράτους της Παλαιστίνης (Δυτική Οχθη και Γάζα) δεν έκανε την παραμικρή αναφορά, αλλά αντίθετα, εμμέσως πλην σαφέστατα, σιγόνταρε την εκδίωξη των Παλαιστινίων από τον τόπο τους. Ως γνωστόν, το «σχέδιο» είναι να «μαντρωθούν» οι κάτοικοι της Γάζας σε ορισμένα σημεία -ουσιαστικά στρατόπεδα συγκέντρωσης- ούτως ώστε, κάτω από τις άθλιες συνθήκες που θα βρίσκονται (και που είναι και σήμερα), να δηλώσουν ότι «επιθυμούν» να φύγουν.
Ο Τραμπ, επίσης, απείλησε σαφέστατα το Ιράν, λέγοντας ότι θα βρεθεί σε «σοβαρό κίνδυνο» εάν αποτύχουν οι διαπραγματεύσεις για το πυρηνικό πρόγραμμά του. «Νομίζω ότι εάν οι διαπραγματεύσεις με το Ιράν (σ.σ. θα γίνει μια πρώτη επαφή ΗΠΑ – Ιράν τις επόμενες ημέρες) δεν είναι επιτυχείς, το Ιράν θα βρεθεί σε μεγάλο κίνδυνο. Το Ιράν δεν μπορεί να αποκτήσει πυρηνικά όπλα και αν οι διαπραγματεύσεις δεν επιτύχουν, μου φαίνεται ότι θα είναι μια πολύ κακή μέρα για το Ιράν».

Την ίδια στιγμή, στις ΗΠΑ μεγαλώνει το χάσμα ανάμεσα σε Ρεπουμπλικάνους και Δημοκρατικούς, με τους πρώτους να είναι περισσότερο ένθερμοι υπέρ του προστατευτισμού – απομονωτισμού ακόμα και από τους ανθρώπους του περιβάλλοντος Τραμπ.
Ερως με τον Ταγίπ
Ο Αμερικανός πρόεδρος εξέφρασε την … αγάπη του για τον Ερντογάν και, γνωρίζοντας την «κόντρα» του Νετανιάχου με τον Ερντογάν, ζήτησε από τον Ισραηλινό πρωθυπουργό να είναι … λογικός.
«Έχω έναν υπέροχο φίλο. Τον λένε Ερντογάν. Τον αγαπώ και με αγαπάει. Δεν είχαμε ποτέ κανένα πρόβλημα. Έχουμε περάσει πολλά μαζί. Μπίμπι (σ.σ. χαϊδευτικό του Νετανιάχου), αν έχεις πρόβλημα με την Τουρκία, πιστεύω ότι μπορώ να το λύσω. Ελπίζω να μην υπάρχουν προβλήματα. Είπα στον Ερντογάν: “Συγχαρητήρια. Έκανες αυτό που δεν έκανε κανείς τα τελευταία 2000 χρόνια. Πήρατε τη Συρία”. Και απάντησε: “Όχι, όχι, δεν είναι έτσι”. Ο Ερντογάν είναι άνθρωπος με πυγμή και έξυπνος. Αν έχετε (σ.σ. προς Νετανιάχου) προβλήματα με την Τουρκία, μπορώ να τα λύσω. Αλλά πρέπει να είσαι λογικός».
Real estate … η Παλαιστίνη
Κατά τη διάρκεια συνάντησης με τον Νετανιάχου, ο Τραμπ αποκάλεσε τη Γάζα «ακίνητο» – real estate. Είπε ότι ο «έλεγχος και η ιδιοκτησία» της Λωρίδας της Γάζας από τις ΗΠΑ θα ήταν μια καλή λύση. «Το να ελέγχει και να έχει τη Γάζα μια δύναμη σαν τις ΗΠΑ θα ήταν μια καλή εκδοχή».
Επανέλαβε, επίσης, την «ιδέα» να αναλάβουν οι ΗΠΑ τον έλεγχο της Γάζας. «Είναι ένα καταπληκτικό μέρος. Ξέρεις (σ.σ. προς Νετανιάχου) πώς το αποκαλώ; Ένα όμορφο μέρος που κανείς δεν θέλει να μείνει. Νομίζω ότι είναι ένα καταπληκτικό κομμάτι real estate. Εκεί θα ήταν καλό να εμπλακούμε, να έχουμε μια ειρηνευτική δύναμη, να είναι οι ΗΠΑ που θα ελέγχουν (σ.σ. την περιοχή)».

Ενα «όμορφο μέρος», «καταπληκτικό κομμάτι» γης – real estate (πάλι καλά που δεν το αποκάλεσε ευθέως «οικόπεδο») που «κανείς δεν θέλει να μείνει», είναι λοιπόν η πολύπαθη Γάζα για τον Τραμπ. Αραγε, έχει ρωτήσει τους Παλαιστινίους αν θέλουν θέλουν να φύγουν από τα -έστω κατεστραμμένα- σπίτια τους; Οχι, βέβαια. Διότι, αυτοί, ως έχουν αποδείξει έως τώρα, δεν φεύγουν από τον τόπο τους, παρά τα βάσανά τους και την εξολόθρευσή τους.
ΗΠΑ: Ρεπουμπλικάνοι – Απομονωτισμός
Στο μεταξύ, σύμφωνα με δημοσκοπικά δεδομένα που δημοσιεύει η εφημερίδα Wall Street Journal, τα τελευταία 5-10 χρόνια μεγαλώνει ολοένα περισσότερο η διάσταση απόψεων Ρεπουμπλικάνων – Δημοκρατικών ως προς την ατζέντα της εξωτερικής πολιτικής.
Οι Ρεπουμπλικάνοι προσανατολίζονται σταθερά προς τον απομονωτισμό. Αυτή η τάση έρχεται να προστεθεί στα αυξανόμενα αρνητικά συναισθήματα έναντι των παραδοσιακών συμμάχων των ΗΠΑ. Είναι ενδεικτικό ότι το 81% των Ρεπουμπλικανών εκφράζουν τον σκεπτικισμό τους να πληρώνουν οι ΗΠΑ για να έχει η Ευρώπη «ομπρέλα ασφαλείας». Επίσης, το 80% τάσσεται υπέρ του απόλυτου περιορισμού των προγραμμάτων υποστήριξης για την Ουκρανία.
Αντίθετα, οι Δημοκρατικοί εξακολουθούν να είναι υπέρμαχοι του παρεμβατισμού. Να σημειωθεί πως, στο παρελθόν, τα νεοσυντηρητικά γεράκια (Neocon – Neoconservatism) κυριαρχούσαν στο στρατόπεδο των Ρεπουμπλικανών. Τώρα, πρέπει να προσαρμοστούν στην ατζέντα του Τραμπ ή, σε αντίθετη περίπτωση, να έλθουν σε ρήξη μαζί του.
Πάντως, το εκλογικό σώμα των Ρεπουμπλικανών στο σύνολό του είναι υπέρ του απομονωτισμού πολύ περισσότερο ακόμα και από τους συνεργάτες του Τραμπ. Γενικότερα, ο απομονωτισμός φαίνεται να γίνεται πλέον mainstream στο Ρεπουμπλικανικό Κόμμα.

Ενδεικτικά, λιγότερο από το ένα τρίτο των Ρεπουμπλικανών έχει θετική άποψη για την παραμονή των ΗΠΑ στο ΝΑΤΟ. Το 92% των ψηφοφόρων του κόμματος τάσσεται υπέρ της μείωσης, αν όχι ολοκληρωτικού περιορισμού, των προγραμμάτων εξωτερικής βοήθειας. Επίσης, πολλοί απλοί ψηφοφόροι Ρεπουμπλικάνοι είναι επιφυλακτικοί ακόμα και ως προς τις δηλώσεις Τραμπ να πάρει τη Γροιλανδία ή τη Διώρυγα του Παναμά.
Αναμφισβήτητα, η άνοδος των αισθημάτων του απομονωτισμού θα επηρεάσει και τις πολιτικές του Τραμπ. Ετσι, είναι ένα ερώτημα εάν οι οπαδοί του Τραμπ θα δεχτούν την εμπλοκή των ΗΠΑ σε κάποιον μεγάλο πόλεμο στη Μέση Ανατολή, όπως με το Ιράν, ή να συνεχιστεί η αντιπαράθεση με τη Ρωσία.
0 Σχόλια