Recents in Beach

ΝΔ: Της διαδοχής το … κάγκελο

 


Βουλευτές της ΝΔ από την «καραμανλική» και τη «σαμαρική» πτέρυγες καταθέτουν «αντιπολιτευτικές» ερωτήσεις στην κυβέρνηση, πάμπολλοι άλλοι που εκτιμούν ότι, εξαιτίας της πτώσης των ποσοστών της ΝΔ, δεν θα επανεκλεγούν, σηκώνουν «μπαϊράκι» αντάρτικου, οι «δελφινομαχίες» για αντικατάσταση εν πλω του Κυριάκου Μητσοτάκη επιταχύνονται και αποκτούν ολοένα μεγαλύτερη δυναμική … Εν ολίγοις, στη ΝΔ γίνεται της διαδοχής το … κάγκελο.

Κοινή πεποίθηση, πλέον, τόσο στον «φιλομητσοτακικό» όσο και στον αντιπολιτευόμενο Τύπο είναι ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης, αν δεν έχει πέσει κιόλας, βασικά εξαιτίας της κατώτερης των περιστάσεων αντιπολίτευσης, η κατάσταση που επικρατεί στην κυβέρνησή του και στην κοινοβουλευτική ομάδα του λειτουργεί καταλυτικά αποσταθεροποιητικά για τη ΝΔ.

Ακόμα και το ακραιφνώς «φιλομητσοτακικό» Πρώτο Θέμα εκτιμά ότι «αυτή η εικόνα δρα διαλυτικά για τη συνοχή και το έργο της κυβέρνησης, αλλά και του κόμματος της ΝΔ», ενώ σημειώνει ότι «το χειρότερο όλων είναι ότι ο Μητσοτάκης δίνοντας ουσιαστικά το δαχτυλίδι της διαδοχής του στον Κωστή Χατζηδάκη σφύριξε την έναρξη της δελφινολογίας στη ΝΔ».

Πεταμένα λεφτά

Μάλιστα, ιδιαίτερες αναφορές στις περισσότερες εφημερίδες γίνονται στην εκδήλωση που οργάνωσε ο Νίκος Δένδιας για το μνημείο «Κιβωτός Εθνικής Μνήμης» που φτιάχτηκε στον προαύλιο χώρο του Πενταγώνου. Εκδήλωση που έλαβε διαστάσεις πανηγυρικής πρεμιέρας της «δελφινομαχίας» για τη διαδοχή στη ΝΔ.

Βέβαια, επί της ουσίας, όπως έχει επισημάνει το Neostrategy.gr, το μνημείο είναι πεταμένα λεφτά, τα οποία προτιμότερο θα ήταν, να χρησιμοποιηθούν για τις πραγματικές ανάγκες των Ενόπλων Δυνάμεων (ΕΔ) και όχι για προσωπική επικοινωνιακή προβολή.

Το -ξηλωμένο πλέον- «μνημείο Φλώρου»

Ως γνωστόν, ο Ν. Δένδιας, από την πρώτη στιγμή που ανέλαβε υπουργός Αμυνας (Ιούνιος 2023), αποφάσισε το ξήλωμα του μνημείου (επίσης «Κιβωτός Εθνικής Μνήμης») που είχε φτιαχτεί με πρωτοβουλία του πρώην αρχηγού ΓΕΕΘΑ, Κωνσταντίνου Φλώρου. Μνημείο που συνοδεύτηκε από επανειλημμένες επικρίσεις για την «αισθητική» του, αλλά και για τη σκοπιμότητα να ξοδευτούν σε αυτό αρκετά χρήματα. Πόσο μάλλον, όταν το «μνημείο Φλώρου» βρισκόταν εντός των εγκαταστάσεων του υπουργείου Αμυνας και δεν μπορούσαν να το επισκεφθούν με ευκολία απλοί πολίτες, παρά μονάχα, συνήθως, σπουδαστές στρατιωτικών Σχολών. Το ίδιο, εννοείται, ισχύει και για το «μνημείο Δένδια», με μοναδική διαφορά το «αισθητικό» κομμάτι, λόγω Κώστα Βαρώτσου.

Ουσιαστικά, πρόκειται για ένα απαράδεκτο ράβε – ξήλωνε και τσάμπα χρήματα από δωρητές, τη στιγμή μάλιστα που οι ίδιοι οι κυβερνητικοί παράγοντες παραδέχονται ότι δεν υπάρχουν χρήματα για να καλύψουν τις ανάγκες των ΕΔ. Περιορίζονται, δε, όπως πρόσφατα, σε αυξήσεις – ελεημοσύνες προς το προσωπικό των ΕΔ.

Παρέλαση υποστηρικτών Δένδια;

Ανεξαρτήτως των παραπάνω, το «σόου Δένδια» ήταν πλήρες συμβολικών μηνυμάτων. Οπως αναφέρει η εφημερίδα, Εστία, «η ατμόσφαιρα στους κήπους του Πενταγώνου, το βράδυ της περασμένης Τετάρτης, όπου διεξήχθη η εκδήλωση για την «Κιβωτό Εθνικής Μνήμης» του Κώστα Βαρώτσου, ήταν χαρίεσσα. Κορυφαίοι επιχειρηματίες και εφοπλιστές της χώρας, όπως ο Γιώργος Περιστέρης της ΤΕΡΝΑ, ο Ευάγγελος Μυτιληναίος της Metlen, ή Μαριάννα Λάτση της Lamda, ο Πάνος Λασκαρίδης, ο καπετάν Παναγιώτης Τσάκος, ο Πάνος Κυριακόπουλος από τον όμιλο Βαρδινογιάννη, όλοι γενικώς οι δωρητές των Ενόπλων Δυνάμεων που έδωσαν το παρών στην εκδήλωση του κου Δένδια στην μνήμη των 121.792 νεκρών των εθνικών μας πολέμων, «διαπλέκονταν» στις παρέες με τους 62 θαρραλέους βουλευτές της ΝΔ. Μεταξύ αυτών και μερικοί βαρέως δυσαρεστημένοι από τον πρόσφατο ανασχηματισμό.

»Όσο ο υπουργός Νίκος Δένδιας συνομιλούσε με τους πρώην πρωθυπουργούς Κώστα Καραμανλή και Αντώνη Σαμαρά, τόν πρόεδρο της Βουλής Νικήτα Κακλαμάνη, τον πρώην πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο και τον γενικό του γραμματέα Αντώνη Οικονόμου, σέ άλλες παρέες τραπεζίτες, άνθρωποι της τέχνης και του πολιτισμού, επιχειρηματίες, ανώτατοι στρατιωτικοί, απόστρατοι, διπλωμάτες και εκπρόσωποι της αντιπολίτευσης είχαν στήσει «διακλαδικά» πηγαδάκια αβροφροσύνης στο ημίφως».

Το πιο … εφετζίδικο «μνημείο Δένδια»

Δεν μπορούμε να πούμε. Γλαφυρή η περιγραφή των βυζαντινών αυλών μέσα σε μια ιδανική ατμόσφαιρα συντροφικών μαχαιρωμάτων. Και αυτό το «62 θαρραλέοι βουλευτές της ΝΔ», όλα τα λεφτά. Εδώ ο κόσμος χάνεται, εντός και εκτός Ελλάδας, τα δύο εκατομμύρια κόσμου για την τραγωδία των Τεμπών έχουν «καβαλήσει» ολάκερο το πολιτικό προσωπικό της χώρας, και χαρακτηρίζονται «θαρραλέοι» κάποιοι βουλευτές που πήγαν σε ένα σόου, όταν οι ίδιοι υπερψηφίζουν ό,τι τους κατεβάσει στη Βουλή το μέγαρο Μαξίμου, περιλαμβανομένων με των αθλιοτήτων για τα Τέμπη.

Οσον αφορά την παρέλαση των μεγαλεπιχειρηματιών, πάμπολλοι εξ’ αυτών διαχρονικές φιγούρες της πολιτικο-οικονομικής διαπλοκής στη χώρα, δεν μας προκαλεί καμία εντύπωση. Εξάλλου, ο Ν. Δένδιας, από τη πρώτη στιγμή που τοποθετήθηκε υπουργός Αμυνας, δεν χάνει ευκαιρία να μοιράζει τίτλους επίτιμων στρατηγών και ναυάρχων σε μεγαλοεπιχειρηματίες, με πρόσχημα ότι έκαναν κάποιες «δωρεές» στις ΕΔ.

Κινήσεις που ενισχύουν την εκτίμηση ότι, ως «δελφίνος», θέλει να επιδείξει ότι έχει πίσω του βαριά ονόματα της οικονομικής ελίτ. Ταυτόχρονα, το όνομά του βρίσκεται στο απυρόβλητο κάθε κριτικής από την πλειονότητα των μεγαλύτερων Μέσων Ενημέρωσης, τα οποία ελέγχουν μεγαλοεπιχειρηματίες.

Εκανε μούτρα ο Μητσοτάκης;

Η εκδήλωση για το «μνημείο Δένδια», συζητείται έντονα στα «γαλάζια» πηγαδάκια, γράφει το Πρώτο Θέμα με εμφανώς φιλομητσοτακικές διαθέσεις. «Αρκετοί -συνεχίζει- εκτιμούν ότι με την εν λόγω κίνηση, ο κ. Δένδιας εμφανίστηκε ως «δρομέας» για την επόμενη μέρα στη Ν.Δ. Η αλήθεια είναι βεβαίως κάπου στη μέση. Ο κ. Δένδιας είναι κορυφαίος υπουργός και αυτοτελής πόλος εντός της Ν.Δ., πλην όμως τελεί σε συνεννόηση με τον κ. Μητσοτάκη. Φιλοδοξίες μπορεί να έχει, ο ίδιος όμως δεν λειτουργεί υπονομευτικά».

Ούτε λίγο ούτε πολύ, δηλαδή, του λέει του Νίκου Δένδια ότι δεν έχει τα …κότσια να ανατρέψει τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Ωστόσο, συμπληρώνει, «η κοινή παρουσία Καραμανλή και Σαμαρά στο πλευρό του (σ.σ. Δένδια) δεν είναι τυχαίαΙδίως αυτή του κ. Σαμαρά, ενός ανθρώπου που για χρόνια δεν «μιλιόταν» με τον Κερκυραίο πολιτικό, πλην όμως εσχάτως οι σχέσεις τους έχουν επανέλθει. Προφανώς και οι δύο «πρώην», από κοινού με τον πρώην πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο έκαναν ένα «νεύμα» με το βλέμμα στο μέλλον».

Οσον αφορά τον πρωθυπουργό, πληροφορούμεθα ότι «δεν πήγε στο Πεντάγωνο, έχοντας προγραμματισμένο ραντεβού με τον αντιπρόεδρο της Κομισιόν Στεφάν Σεζουρνέ». Ωστόσο, «συνομιλητές του εκτιμούν ότι θα μπορούσε να έχει πάει, προκειμένου να μην αφήσει τους δύο «πρώην» να μονοπωλούν την εικόνα της πρώτης σειράς. Εντούτοις, το Μαξίμου εκπροσώπησε ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ Γιώργος Μυλωνάκης».

Εικόνα διάλυσης

Σε άλλο δημοσίευμά της, η εφημερίδα Πρώτο Θέμα, μάλλον βλέπει μαύρα τα μαντάτα για τον Κ.Μητσοτάκη. Ενα από τα γεγονότα που κατά την ίδια «έφερε σε δυσχερή θέση την κυβέρνηση είναι ο ανασχηματισμός“Καλύτερα να μην τον είχε κάνει”, λέει διακεκριμένο στέλεχος και βουλευτής της Ν.Δ. Οι περιπτώσεις των Αρίστου Δοξιάδη και Νίκου Τσάφου ουσιαστικά ακύρωσαν τα όποια επικοινωνιακά οφέλη προσδοκούσε από τον ανασχηματισμό ο πρωθυπουργός, ενώ ανέβασε στα ύψη την γκρίνια και τη δυσφορία μεταξύ των βουλευτών και ειδικά όσοι έμειναν εκτός κυβερνητικού νυμφώνος».

Ωστόσο, «το χειρότερο όλων είναι ότι ο Μητσοτάκης, δίνοντας ουσιαστικά το δαχτυλίδι της διαδοχής του στον Κωστή Χατζηδάκη σφύριξε την έναρξη της δελφινολογίας στη Ν.Δ. Ηδη ο Νίκος Δένδιας, με την εκδήλωση στο υπουργείο Αμυνας, δεν δήλωσε απλώς «παρών», αλλά και έδειξε ότι εκτός από μεγάλη δημοτικότητα και στήριξη από παράγοντες του δημόσιου βίου έχει και την υποστήριξη καραμανλικών και σαμαρικών βουλευτών και στελεχών, αφού στην εκδήλωση προσήλθαν και οι δύο πρώην πρωθυπουργοί, αλλά και ο πρώην Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, ενώ -προς έκπληξη και απορία πολλών- απουσίαζε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Η εικόνα που δίνεται είναι ότι στη Ν.Δ. συζητούν για την επόμενη -μετά τον Μητσοτάκη- ημέρα. Δεν είναι τυχαίο ότι, εκτός από τους Χατζηδάκη και Δένδια, στο κάδρο των διαδόχων μπαίνει και ο αναβαθμισμένος Κυριάκος Πιερρακάκης, ενώ θεωρείται βέβαιο ότι «παρών» θα δηλώσει και ο Αδωνις Γεωργιάδης και ίσως και ο Μάκης Βορίδης».

Επίσης, «ένα πρόβλημα που τραβάει προς τα κάτω το κόμμα του Κυριάκου Μητσοτάκη είναι και η εντύπωση που σχηματίζεται ότι πλέον ο πρωθυπουργός μετά την εκλογή Τραμπ, τη συμφωνία του Αμερικανού προέδρου με τον Ρώσο πρόεδρο Πούτιν για την Ουκρανία και την αποδυνάμωση της Ε.Ε. χάνει διεθνή ερείσματα».

Εκ των πραγμάτων, καταλήγει το δημοσίευμα, «αυτή η εικόνα δρα διαλυτικά για τη συνοχή και το έργο της κυβέρνησης, αλλά και του κόμματος της Ν.Δ. Και οπωσδήποτε επηρεάζει και τις σχέσεις της με τον επιχειρηματικό κόσμο, αλλά και με τα λεγόμενα «γκρι κοστούμια» που επηρεάζουν τις εξελίξεις στον δημόσιο βίο. Και φυσικά ωθεί πολλούς από τους διαμαρτυρόμενους βουλευτές να βγουν στο αντάρτικο».

Το ταβάνι του 25%

Κατά το Πρώτο Θέμα, «σχεδόν οι μισοί βουλευτές από την Κοινοβουλευτική Ομάδα της Ν.Δ., το πιθανότερο, διατρέχουν τον κίνδυνο να μη βρίσκονται στην επόμενη Βουλή, κάτι που αυξάνει την κινητικότητα και τη διάθεσή τους για καβγά, ενώ κάποιοι δεν αποκλείεται, παραμονές των εκλογών, προκειμένου να εκλεγούν βουλευτές, να διαλέξουν άλλα, όμορα ιδεολογικά, κόμματα για να πολιτευτούν».

Σύμφωνα με την «αντιπολιτευόμενη» δεξιά εφημερίδα, Δημοκρατία, «με την πρόθεση ψήφου να έχει πέσει στο 20% (ή και χαμηλότερα σε ορισμένες κυλιόμενες δημοσκοπήσεις) και με το «ταβάνι» στην εκτίμηση ψήφου να κινείται με το ζόρι στην περιοχή του 25%, επικρατεί πραγματικός πανικός. Και τούτο διότι με βάση τον ισχύοντα εκλογικό νόμο το 25% αποτελεί το κρίσιμο όριο κάτω από το οποίο δεν προβλέπεται κανένα μπόνους εδρών για το πρώτο κόμμα. Σε μια τέτοια περίπτωση το εκλογικό σύστημα λειτουργεί ως απλή αναλογικήΑυτό σημαίνει ότι η Ν.Δ. με ποσοστό έως 24,9%, έστω και ως πρώτο κόμμα, δεν θα ξεπεράσει στη νέα Βουλή περί τους 80 βουλευτές έναντι των 158 που είχε κερδίσει τον Ιούνιο του 2023».

Κατά τις εκτιμήσεις της ίδιας εφημερίδας, «στο διάστημα των επόμενων πέντε μηνών ο Κ. Μητσοτάκης θα παίξει το κεφάλι του, καθώς τα πράγματα εντός της Ν.Δ. έχουν αγριέψει πολύ. Δεν είναι μόνο η εντεινόμενη κοινωνική δυσαρέσκεια, οι λανθασμένες επιλογές προσώπων, οι συνεχείς γκάφες και παρατεταμένη διάλυση. Το πρόβλημα έχει μεταφερθεί στη βάση της «γαλάζιας» Κοινοβουλευτικής Ομάδας, καθώς διαμορφώνονται συνθήκες εσωτερικής επανάστασης η οποία καθημερινά εξαπλώνεται ολοένα πιο πολύ. Το εντυπωσιακό, αν και αναμενόμενο, είναι ότι η δημοφιλία του πρωθυπουργού έχει καταρρεύσει -μετά το εκλογικό σώμα- και μεταξύ των βουλευτών του. Πολλοί -αν όχι οι περισσότεροι- που έπιναν μέχρι πρότινος νερό στο όνομά του βρίσκονται πλέον σε απόγνωση και στις συζητήσεις τους -χωρίς να τους απασχολεί κιόλας εάν αυτές μεταφέρονται αρμοδίως- εκφράζονται με σκληρά λόγια για το Μέγαρο Μαξίμου και τους ενοίκους του».

Σε αυτό το σκηνικό, σειρά εφημερίδων επισημαίνουν κινήσεις βουλευτών της ΝΔ, όπως αυτή στις 27 Μαρτίου, οπότε ομάδα 11 κυβερνητικών βουλευτών με συντονιστή τον πρώην υπουργό Ευριπίδη Στυλιανίδη, το όνομα του οποίου είχε ακουστεί για είσοδο στην κυβέρνηση αλλά τελικά έμεινε και πάλι εκτός, κατέθεσε ερώτηση στη Βουλή με αντικείμενο τις επιθετικές αγορές ακινήτων από Τούρκους στη Θράκη. Με αφορμή την ερώτηση, η ομάδα των 11 Νεοδημοκρατών βουλευτών ζητά από τα αρμόδια υπουργεία ενδελεχή ενημέρωση για τα μέτρα θωράκισης της ευαίσθητης αυτής περιοχής, με δεδομένη όπως σημειώνουν «την τουρκική επιθετικότητα, τις επαναλαμβανόμενες δηλώσεις της τουρκικής ηγεσίας για αναθεώρηση της Συνθήκης της Λωζάνης και την συστηματική προσπάθεια της γείτονος για τουρκοποίηση και εργαλειοποίηση της θρησκευτικής μουσουλμανικής μειονότητας στη Θράκη».

neostrategy.gr/

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια

script data-cfasync="false" type="text/javascript" id="clever-core">
script data-cfasync="false" type="text/javascript" id="clever-core">