Και διαρροές για εκλογικά σενάρια με πρόωρη ανακοίνωση υποψηφιοτήτων για το 2027 προς πειθάρχηση της Κοινοβουλευτικης Ομάδος
Αλυσιδωτές πολιτικές εξελίξεις-με τα εκλογικά σενάρια να επανέρχονται στη δημόσια συζήτηση- μπορεί να προκαλέσουν οι αποφάσεις του κ. Κυριάκου Μητσοτάκη για τον νέο Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Εκτιμάται μάλιστα ότι ο πρωθυπουργός θα αξιοποιήσει πολιτικά ως φόβητρο την πιθανότητα μίας πρόωρης εκλογικής αναμέτρησης για να συσπειρώσει την κοινοβουλευτική του ομάδα και να περιορίσει ενδεχόμενες διαρροές στην εκλογή για τον ανώτατο πολιτειακό παράγοντα περί τα μέσα Φεβρουαρίου.
- Από την Ουρανία Γαλανού
Τις τελευταίες ημέρες εντείνονται οι πληροφορίες που θέλουν τον κ. Μητσοτάκη να δέχεται εισηγήσεις ώστε να προτείνει για την Προεδρία τον κ. Βαγγέλη Βενιζέλο. Πρόκειται για ένα σενάριο που αποκτά έδαφος αλλά η υλοποίησή του θα εξαρτηθεί από το κατά πόσο ο πρωθυπουργός θα μπορέσει να περιορίσει γαλάζιες αποχές ή καταψηφίσεις από μία κοινοβουλευτική ομάδα η οποία μπορεί να μην έχει μεν σοβαρές αντιρρήσεις προς το πρόσωπο του κ. Βενιζέλου, αλλά την ίδια ώρα θέλει να δει πρόσωπο προερχόμενο από τη Νέα Δημοκρατία να μετακομίζει στην Ηρώδου του Αττικού.
Σε θεωρητικό επίπεδο η εκδοχή Βενιζέλου για το προεδρικό αξίωμα δεν θα προκαλέσει μεγάλες αναταράξεις στο κόμμα καθώς διετέλεσε συγκυβερνήτης στη διακυβέρνηση Σαμαρά με την κυβερνητική συνεργασία Νέας Δημοκρατίας και ΠΑΣΟΚ. Πιθανή υποψηφιότητα του κ. Βενιζέλου θα ανάγκαζε και το ΠΑΣΟΚ να την στηρίξει επομένως το μοναδικό πρόβλημα του κ. Κυριάκου Μητσοτάκη θα ήταν το να διατηρήσει συμπαγή τη γαλάζια κοινοβουλευτική ομάδα και οι ψήφοι από τη συμπολίτευση να μην ήταν λιγότερο από 151. Αυτό ισχύει εξάλλου για οποιαδήποτε πρόταση υποψηφιότητας θα παρουσιάσει στο τέλος.
Κάποιοι εντός Νέας Δημοκρατίας πιστεύουν ότι το γεγονός της ανακοίνωσης των υποψηφιοτήτων για τις εθνικές εκλογές του 2027 τριών στελεχών της Νέας Δημοκρατίας, των κ.κ. Παύλου Μαρινάκη, Νίκου Ρωμανού και της κυρίας Αγαπηδάκη δεν μπορεί να αποσυνδεθεί από την προσπάθεια του πρωθυπουργού να διατηρεί τους βουλευτές του κόμματος σε εγρήγορση. Από τη μία το Μαξίμου στέλνει το μήνυμα ότι ενδεχομένως το 2025 να είναι και εκλογική χρονιά, επομένως η στάση των βουλευτών στην ψηφοφορία για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας θα αξιολογηθεί και από την άλλη ανακοινώνοντας τις εκλογικές περιφέρειες των νέων υποψηφίων δημιουργεί συνθήκες πίεσης σε συνυποψήφιούς τους. Κάτι που μπορεί να ενταθεί εφόσον το Μαξίμου συνεχίσει τις ανακοινώσεις για στελέχη που θα πλαισιώσουν τα γαλάζια ψηφοδέλτια ακόμα και στην περιφέρεια.
Το σενάριο εκλογών τροφοδοτεί και πάλι τη συζήτηση για αλλαγή του εκλογικού Νόμου. Πολιτικοί αναλυτές δεν θεωρούν τυχαίο το γεγονός ότι περίπου έναν μήνα μετά τη συνάντηση των κ.κ. Μητσοτάκη και Ανδρουλάκη είδαν το φως της δημοσιότητας πληροφορίες που θέλουν τους δύο άνδρες να συζήτησαν και το ζήτημα του εκλογικού συστήματος κατά τη διάρκεια του ραντεβού τους. Οι πληροφορίες εμφάνιζαν τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ διατεθειμένο να συζητήσει την αλλαγή του ορίου εισόδου των πολιτικών κομμάτων στη Βουλή, κάτι που το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης διέψευσε κατηγορηματικά εκφράζοντας την αντίθεσή του στην αύξηση του ορίου του 3% που ισχύει σήμερα στο 5%.
Οι ίδιοι αναλυτές εκτιμούν ότι επειδή ο πρωθυπουργός αναγκάστηκε να δηλώσει ότι δεν προτίθεται να αλλάξει τον εκλογικό Νόμο καθώς θα φαινόταν ότι τον προσαρμόζει στις ανάγκες της Νέας Δημοκρατίας σκοπίμως πετάει το μπαλάκι στο ΠΑΣΟΚ γνωρίζοντας ότι ο κ. Ανδρουλάκης ίσως και να συναινούσε σε αλλαγές υπό την προϋπόθεση ότι το μπόνους των εδρών για το πρώτο κόμμα μπορεί να πηγαίνει και σε συνασπισμούς κομμάτων όπως είναι το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ. Το αποτελούν το ΠΑΣΟΚ, το ΚΙΔΗΣΟ (Γ. Παπανδρέου), η Ένωση Δημοκρατικής Εθνικής Μεταρρύθμισης (ΕΔΕΜ) και άλλοι μικρότεροι πολιτικοί σχηματισμοί.
Οι πληροφορίες όμως λένε ότι το ΠΑΣΟΚ δεν θα προκαλέσει από μόνο του την αλλαγή του εκλογικού Νόμου εάν δεν διαπιστώσει ότι αποσπά τέτοια δημοσκοπικά ποσοστά που θα τού επέτρεπαν τη διεκδίκηση της πρωτιάς, κοινώς τη νίκη στις επόμενες εθνικές εκλογές. Σ’ αυτήν την περίπτωση ο κ. Μητσοτάκης- λένε όσοι παρακολουθούν τις εξελίξεις- δεν αποκλείεται να ζητήσει ανταλλάγματα από το ΠΑΣΟΚ για να προχωρήσει στην τροποποίηση του εκλογικού συστήματος, ιδίως στο πεδίο που αφορά το μπόνους, ανταλλάγματα που θα συνδέονται με τη Συνταγματική Αναθεώρηση αλλά και την επιστολική ψήφο. Όσοι αναλύουν με προσοχή τις κινήσεις του κ. Μητσοτάκη γνωρίζουν καλά ότι τίποτα δεν γίνεται χωρίς να συνεκτιμάται το πολιτικό κόστος ή όφελος τόσο για το κυβερνών κόμμα όσο και για τα υπόλοιπα πολιτικά κόμματα.
Πηγή: Εστία της Κυριακής
0 Σχόλια