Recents in Beach

O κυβερνητικός… ΣΥΡΙΖΑ επιστρέφει – Χτυπήματα σε ΝΔ και ΠΑΣΟΚ για ελληνοτουρικά και ΠτΔ

 


Η εργαλειοποίηση της εξωτερικής πολιτικής και της εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας από τη ΝΔ, τα συντονισμένα πυρά Τσίπρα, Φάμελλου και Κοτζιά για τα ελληνοτουρκικά, η πίεση στο ΠΑΣΟΚ στον φόντο της προεδρικής εκλογής.

Η ανακίνηση των φημών από επίσημα κυβερνητικά χείλη της Τουρκίας για συμφωνία με τη μεταβατική κυβέρνηση της Συρίας και με τη συμμετοχή του ψευδοκράτους για οριοθέτηση αποκλειστικής οικονομικής ζώνης ανατολικά της Κύπρου επιβεβαιώνουν για το ΣΥΡΙΖΑ, ότι η κυβέρνηση περιορίζεται στον παρατηρητή του προκεχωρημένου φυλακίου και όχι στον ενεργητικό διπλωματικό πόλο και πυλώνα σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή.

Η κριτική του ΣΥΡΙΖΑ εντείνεται και για τον τρόπο με τον οποίο η ΝΔ και ο Κυριάκος Μητσοτάκης εργαλειοποιούν την εξωτερική πολιτική λόγω εσωκομματικών ισορροπιών ανάμεσα στη δεξιά και στην κεντρώα πτέρυγα της ΝΔ.

Όπως σημειώνουν από την Κουμουνδούρου μετά τις τελευταίες αρνητικές εξελίξεις τα εθνικά και το κορυφαίο πολιτειακό ζήτημα του Προέδρου της Δημοκρατίας έχουν μετατραπεί σε επικοινωνιακά εργαλεία για εσωκομματικούς και μικροπολιτικούς λόγους καλώντας εμμέσως το ΠΑΣΟΚ να εγκαταλείψει τη λογική του τανγκό και της συναινετικής αντιπολίτευσης.

Ο «κυβερνητικός ΣΥΡΙΖΑ»

Ο ΣΥΡΙΖΑ ζήτησε από την κυβέρνηση να επιστρέψει στα συμπεράσματα «του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του Ιουνίου του 2019, που εξασφαλίσθηκαν από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και την Κυπριακή Δημοκρατία με τα οποία η ΕΕ καλεί στην λήψη «κατάλληλων μέτρων» έναντι της Τουρκίας, σε περίπτωση που προβεί σε παραβατικές ενέργειες σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο, ειδικά όσον αφορά τον σεβασμό των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας».

Είχε προηγηθεί μάλιστα η πρόταση του Σωκράτη Φάμελλου για πολυμερή διεθνή διάσκεψη ΕΕ και κρατών της Ανατολικής Μεσογείου για τη Συρία με το παζλ να συμπληρώνεται από τις παρεμβάσεις του πρώην πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα και του πρώην υπουργού εξωτερικών Νίκου Κοτζιά.

Στο Συνέδριο του Βήματος για τα 50 χρόνια εξωτερικής πολιτικής στη μεταπολίτευση ο Αλέξης Τσίπρας είχε ταχθεί υπερ της «τέταρτης προσέγγισης» που προτείνει ο ίδιος σύμφωνα με την οποία η Ελλάδα θα πρέπει να ασκήσει τα κυριαρχικά της δικαιώματα ορίζοντας τα χωρικά της ύδατα και με τις κόκκινες εθνικές γραμμές να γίνει η οριοθέτηση της ΑΟΖ / υφαλοκρηπίδας στο πλαίσιο μιας «έντιμης συμφωνίας» στη Χάγη.

Νωρίτερα μάλιστα ο πρώην Υπουργός Εξωτερικών της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Κοτζιάς στο ίδιο Συνέδριο καλούσε την κυβέρνηση να «κόψει» στη μέση το τουρκολυβικό μνημόνιο ενώ σε πρόσφατη συνέντευξή του κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «δεν κατανοεί ότι η Τουρκία έχει κάνει κέρδη στη Μέση Ανατολή… διέλυσε μία σειρά από πρωτοβουλίες που είχαμε πάρει» και όπως συμπλήρωσε ότι «νομίζουν ότι θα γίνουν σερίφηδες, αλλά έχουν ξεχάσει ότι υπάρχει ο μεγάλος (σ.σ. σερίφης) που τον προτιμάνε οι δυτικοί. Ο Ερντογάν είναι ο σερίφης».

Ουσιαστικά ο ΣΥΡΙΖΑ επιχειρεί μετά το σοκ της αποσυριζοποίησης που επιχείρησε ο κ. Κασσελάκης να επιστρέψει στη σοβαρότητα και στην ανάκτηση του κυβερνητικού του προφίλ προβάλλοντας τα θετικά στοιχεία της κυβέρνησης Τσίπρας στην εξωτερική πολιτική.

Συνεννόηση

Με την επίθεση στην κυβέρνηση και τη σύγκριση με την εξωτερική πολιτική των δυο κυβερνήσεων ο ΣΥΡΙΖΑ σήμερα επιχειρεί εμμέσως να πιέσει και το ΠΑΣΟΚ να κινηθεί αντιπαραθετικά απέναντι στην ΝΔ θυμίζοντας τη στάση της κατά την περίοδο υπογραφής της Συμφωνίας των Πρεσπών με τις πλατείες των «μακεδονομάχων» μέχρι και σήμερα και τη εσωτερική διαμάχη στην συντηρητική παράταξη με αποκορύφωμα τη διαγραφή Σαμαρά.

Όπως φαίνεται ο ΣΥΡΙΖΑ εκτός από τα θεσμικά πεδία επιχειρεί να εντάξει και τα εθνικά θέματα στη συζήτηση για την συνεργασία και τη συνεννόηση των προοδευτικών δυνάμεων.

Πρόσφατα μάλιστα ο πρώην βουλευτής Θεσσαλονίκης και πρώην υπουργός των κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ Χάρης Καστανίδης σχολίαζε σε ανάρτησή του ότι «η σύγκρουση νυν και πρώην πρωθυπουργού για τα εθνικά θέματα, όπως και η όξυνση των γεωπολιτικών κινδύνων στην ευρύτερη περιοχή, επιβάλλουν στην «υπεύθυνη και σοβαρή» αντιπολίτευση, να ζητήσει προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή, ώστε να απαντηθούν κρίσιμα ερωτήματα».

Θεσμικό πρέσινγκ

Ο ΣΥΡΙΖΑ θα συνεχίσει το θεσμικό πρέσιγνκ στο ΠΑΣΟΚ και ιδιαίτερα στο ζήτημα της εξεύρεσης κοινής υποψηφιότητας των προοδευτικών κομμάτων για το αξίωμα του Προέδρου της Δημοκρατίας.

Πάντως το ΠΑΣΟΚ δείχνει να στριμώχνεται καθώς μετά το ναυάγιο στην προοδευτική πτέρυγα της υποψηφιότητας Ράμμου η Χαριλάου Τρικούπη ή θα πρέπει να ανταποκριθεί στην πρόσκληση Φάμελλου που αναμένεται στις αρχές της νέας χρονιάς για να βρεθεί κοινός υποψήφιος ή θα πρέπει να προτείνει δικό του υποψήφιο με τον κίνδυνο να απομονωθεί, αν ΣΥΡΙΖΑ και Νέα Αριστερά συμφωνήσουν σε κάποιο πρόσωπο, όπως παρατηρούν στελέχη και του Κινήματος Αλλάγής.

Η υπόθεση μάλιστα περιπλέκεται ακόμη περισσότερο αν αναλογιστεί κανείς ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα βάλλει νερό στο κρασί του στο θέμα της κας Σακελλαροπούλου την οποία δύσκολα θα απορρίψει ο κ. Ανδρουλάκης, όπως εκτιμάται.

«Την τελευταία περίοδο είχαμε σοβαρότατα προβλήματα παραβίασης του Συντάγματος. Θα πρέπει να συνδυάσουμε λοιπόν την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας, θωρακίζοντας το Σύνταγμα και τη Δημοκρατία» διαμηνύουν από την Κουμουνδούρου.

Ο Νίκος Κοτζιάς έχοντας μάλιστα ανταλλάξει απόψεις με τον κ. Φάμελλο και για το ζήτημα της Προεδρίας στην πρόσφατη συνάντησή του, άφηνε φαρμακερά βέλη κατά της Προέδρου της Δημοκρατίας λέγοντας ότι «η πρόεδρος δεν έδειξε ενσυναίσθηση ούτε στα Τέμπη».

Περιγράφοντας μάλιστα και τα τρία χαρακτηριστικά που επιβάλλει ο ρόλος του Προέδρου ουσιαστικά ο κ. Κοτζιάς απέρριψε την κα Σακελλαροπούλου καθώς όπως είπε η πρόεδρος πρέπει να έχει «ενσυναίσθηση για τον λαό μας», «πατριωτική στάση» και «δεν μπορεί να επιτρέπει την παραβίαση του Κράτους Δικαίου».

Το τρίτο σημείο είναι και εκείνο που ουσιαστικά απευθύνεται στον Νίκο Ανδρουλάκη μετά την χλιαρή στάση του απέναντι στις επιθέσεις που δέχτηκε από την κυβέρνηση και της ΝΔ ο επικεφαλής της ανεξάρτητης Αρχής Διασφάλισης Απορρήτου των Επικοινωνιών (ΑΔΑΕ) Χρήστος Ράμμος λόγω της σύγκρουσής του με το Μέγαρο Μαξίμου στο θέμα των παρακολουθήσεων των οποίων υπήρξε θύμα και ο ίδιος ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.

Σωτήρης Μπολάκης  in.gr

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια

script data-cfasync="false" type="text/javascript" id="clever-core">
script data-cfasync="false" type="text/javascript" id="clever-core">