Σε άλλο σημείο της έρευνας οι συμμετέχοντες απάντησαν σε ποσοστό 86% ότι χρειάστηκε περισσότερο από ένας μήνας από τη διάγνωση για να ξεκινήσουν τη θεραπεία, γεγονός που καταδεικνύει την ανάγκη βελτίωσης των υφιστάμενων εγκριτικών διαδικασιών.
Ως ιδιαίτερα σημαντική για τους ασθενείς και τους φροντιστές τους καταγράφηκε η ψυχολογική επιβάρυνση κατά την ανακοίνωση της διάγνωσης αλλά και καθ’ όλη τη διάρκεια του ταξιδιού τους.
Καταδείχθηκαν επίσης προβλήματα που σχετίζονται με την πληροφόρηση γύρω από την πάθηση και τις διαθέσιμες θεραπείες, την κεντρική οργάνωση της διαχείρισης των επισκέψεων για τη λήψη της θεραπείας, την ψυχολογική υποστήριξη καθώς και προβλήματα κατά τη μετάβαση στην ενήλικη φροντίδα.
Ο κύριος Σουλιώτης παρουσίασε Σχέδιο Δράσης που προτείνει μεταξύ άλλων την συμπερίληψη της SMA στο Εθνικό Πρόγραμμα Προληπτικού Ελέγχου Νεογνών ώστε να διανοιχθούν νέοι ορίζοντες για τα παιδιά που γεννιούνται με SMA μέσα από την έγκαιρη διαπίστωση της νόσου. Η συγκεκριμένη πρόταση δράσης πρόκειται να υλοποιηθεί σύμφωνα με την ανακοίνωση που προηγήθηκε από την κυρία Κανακά. Επιπλέον, πρότεινε δράσεις για την υποστήριξη των γονέων ως άτυπων φροντιστών καθώς και την δικτύωση του συστήματος φροντίδας με ειδικά κέντρα και κλινικές ώστε να καταστεί ομαλή η μετάβαση στην ενήλικη φροντίδα.
Προτάθηκε επίσης, η υλοποίηση εκπαιδευτικού προγράμματος για το προσωπικό των παιδιατρικών κλινικών, η δημιουργία ψηφιακής πλατφόρμας με πληροφορίες δικαιωματικής πολιτικής, η ψηφιακή λειτουργικότητα συντονισμού των προγραμματισμένων επισκέψεων, η ψηφιακή παρακολούθηση του ταξιδιού του ασθενούς (διάγνωση, θεραπεία, τήρηση θεραπείας), η διασύνδεση του Μητρώου των ασθενών με τον Προσωπικό τους Φάκελο και τέλος η επέκταση του θεσμού του Προσωπικού Βοηθού.
Ο καθηγητής έκλεισε την παρουσίασή του αναφέροντας την «ανάγκη για ενίσχυση της συζήτησης γύρω από τις εκφυλιστικές αυτές παθήσεις με ερευνητικά ευρήματα, προκειμένου να καταστεί εφικτή η βέλτιστη υποστήριξη των ασθενών και των οικείων τους, με την αποδοτικότερη δυνατή χρήση των οικονομικών και υγειονομικών πόρων».
Από την πλευρά του ο Αναπληρωτής Καθηγητής Νευρολογίας του ΕΚΠΑ κύριος Γεώργιος Παπαδήμας τόνισε ότι:
«Στους ενήλικες, εκτός από τη χορήγηση των θεραπειών έχει μεγάλη σημασία η τήρηση των Κατευθυντήριων Οδηγιών που υπάρχουν για την πάθηση».
Μίλησε ακόμα για την Εθνική Επιτροπή για τη Νωτιαία Μυϊκή Ατροφία καθώς και για το Μητρώο Ασθενών με SMA και τη σημασία της καταγραφής των δεδομένων για τη συμμετοχή της χώρας μας σε κλινικές δοκιμές και την προσέλκυση νέων επιστημόνων οι οποίοι αγκαλιάζοντας τα σπάνια νοσήματα θα μπορούσαν να εξασφαλίσουν τη συνέχεια στη φροντίδα τους.
Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με τις βιωματικές ομιλίες εκπροσώπων της Κοινότητας των ατόμων που ζουν με την SMA και με το αισιόδοξο μήνυμα ότι:
«Χρειαζόμαστε τα δικαιώματά μας για να μπορούμε να ζήσουμε όπως ζουν όλοι στην κοινωνία. Αν έχουμε τον Προσωπικό Βοηθό, πρόσβαση σε θεραπείες, σε αμαξίδια, προσβασιμότητα στην εργασία, τότε η αναπηρία χάνεται».
0 Σχόλια