Recents in Beach

«Όσοι αισθάνονται τον ΣΥΡΙΖΑ κόμμα τους πρέπει να επιστρέψουν» (βίντεο)

 


Η συνέντευξη που παραχώρησε ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, Σωκράτης Φάμελλος,  μετά τα μεσάνυχτα της Δευτέρας 2 Δεκεμβρίου 2024, στη δημοσιογράφο Νίκη Λυμπεράκη, στην εκπομπή του MEGA «Μεγάλη Εικόνα». 

ΝΛ: Χαίρετε κυρίες και κύριοι. Είμαι η Νίκη Λυμπεράκη και σας καλωσορίζω στη «Μεγάλη Εικόνα» με καλεσμένους που δεν χρειάζονται συστάσεις. Καλεσμένος μας απόψε στη «Μεγάλη Εικόνα» ο νέος Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Σωκράτης Φάμελλος. Καλώς ορίσατε κ. Πρόεδρε.

ΣΦ: Σας ευχαριστώ, κα Λυμπεράκη. Ευχαριστώ για την πρόσκληση. Καλησπέρα και στους φίλους τηλεθεατές και τηλεθεάτριες που μας βλέπουν.

ΝΛ: Το έχετε συνηθίσει, αλήθεια, αυτό το κύριε Πρόεδρε;

ΣΦ: Όχι.

ΝΛ: Παρότι ήσασταν και πριν επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας.

ΣΦ: Έχετε δίκιο σε αυτό. Από τον Ιούλιο πέρυσι το άκουγα όλο και πιο συχνά. Θα κάνω βήματα, θα προσπαθήσω κι άλλο. Σημασία έχει να λειτουργείς, να μπορείς να κάνεις κάτι, όχι να συνηθίζεις την ορολογία.

ΝΛ: Σωστά το αναφέρατε. Παρατήρησα ότι κοιτούσατε την εικόνα σας στο μόνιτορ. Δεν ξέρω, σας βλέπετε; Σας αρέσει η έκθεση; Η νέα σας θέση ενέχει κι αυτό το στοιχείο, περισσότερη έκθεση.

ΣΦ: Το κατανοώ αυτό και πρέπει να το υπηρετήσω, διότι έχει να κάνει με την άσκηση της πολιτικής. Αν ήταν μόνο αυτό, δεν θα ήταν μια επιλογή ζωής. Αλλά η πολιτική ήταν πάντα επιλογή ζωής για μένα. Και νομίζω ότι από εκεί πρέπει να ξεκινήσω.

ΝΛ: Λοιπόν, τώρα, κύριε Πρόεδρε, είστε επικεφαλής ενός κόμματος που εξελέγη, και ξεκινώ μπαίνοντας κατευθείαν στο ψητό, αν συμφωνείτε. Εξελέγη με 47 έδρες αξιωματική αντιπολίτευση. Σήμερα αριθμεί 27. Το πρώτο μου ερώτημα είναι αν θεωρείτε ότι με την εκλογή σας σταματούν οι απώλειες. Σταματά ο ΣΥΡΙΖΑ να αιμορραγεί.

ΣΦ: Αυτή είναι η εντολή που μας έχουν δώσει τα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ και πρέπει να το αποδείξουμε. Δεν θεωρώ τίποτα δεδομένο στην πολιτική.

ΝΛ: Μπορεί να φύγουν κι άλλοι;

ΣΦ: Δεν θεωρώ τίποτα δεδομένο. Θα μπορούσε ο ΣΥΡΙΖΑ και θα έπρεπε να μεγαλώσει. Θα έβαζα τέτοιες ερωτήσεις, ίσως, ως πρόκληση μπροστά στην επόμενη μέρα. Ναι, πιστεύω ότι ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να δυναμώσει και να μεγαλώσει. Πρέπει να αλλάξει, να γίνει καλύτερος, να μεγαλώσει και να δυναμώσει και κοινωνικά και, γιατί όχι, και στη Βουλή. Δεν πρέπει να το κάνουμε αυτό ανταποκρινόμενοι και στην απόφαση των Ελλήνων πολιτών και των Ελληνίδων; Η εντολή που δώσανε οι πολίτες είναι, να είναι ο ΣΥΡΙΖΑ αξιωματική αντιπολίτευση. Εγώ θέλω να είμαι και ουσιαστικά θεσμικός, αλλά και ουσιαστικά δημοκρατικός. Αυτή είναι η εντολή των πολιτών. Να είναι ο ΣΥΡΙΖΑ η αξιωματική αντιπολίτευση.

ΝΛ: Σε μια πρόσφατη δημοσκόπηση, θα το είδατε φαντάζομαι, η πλειονότητα των πολιτών είπε ότι εντάξει, δεν είναι δυσαναλογία με τη λαϊκή εντολή, προφανώς γιατί η πολιτική κατάσταση, η τρέχουσα, δείχνει τον ΣΥΡΙΖΑ σε τροχιά κάμψης. Χάνετε δυνάμεις. Το βλέπουμε και στις δημοσκοπήσεις. Το κόμμα σας καταγράφει μονοψήφια ποσοστά. Αν δεν ήταν το δικό σας κόμμα, θα παρατηρούσατε κι εσείς ότι είναι μια τροχιά διάλυσης εδώ κι ένα χρόνο. Το ερώτημα, λοιπόν, είναι πώς ο νέος πρόεδρος θα ανακόψει αυτή την πορεία. Έχετε ένα σχέδιο στο μυαλό σας;

ΣΦ: Κα Λυμπεράκη, δεν θα μπορούσα να αμφισβητήσω ότι πράγματι ο ΣΥΡΙΖΑ και συρρικνώθηκε και, δυστυχώς, σε ένα ποσοστό απαξιώθηκε. Ίσως ήταν και ο λόγος που ώθησε κι εμένα, αλλά και πολλούς άλλους συντρόφους και συντρόφισσες να θέσουμε ζήτημα εκλογής Προέδρου από τη βάση. Και πιστεύω ότι ήταν και ένας βασικός λόγος που ώθησε και τη δική μου υποψηφιότητα. Ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει και μπορεί να αναστρέψει αυτή την πορεία. Θα έλεγα ότι υπάρχουν πρώτα απ’ όλα οι αντικειμενικές δυνατότητες, δηλαδή η ανάγκη της κοινωνίας. Η ανάγκη μιας τέτοιας πολιτικής πρότασης. Εξαρτάται, όμως, και από εμάς. Δεν μπορώ να σας πω ότι όλα αυτά θα γίνουν αυτόματα. Αν δεν δουλέψουμε εμείς, αν δεν αλλάξουμε εμείς, αν δεν γίνουμε καλύτεροι εμείς… παράδειγμα: σοβαρότητα, αξιοπιστία, δυναμισμός πρέπει να είναι στοιχεία του νέου ΣΥΡΙΖΑ.

ΝΛ: Δεν ήσασταν σοβαροί και αξιόπιστοι μέχρι σήμερα, στον βαθμό που χρειάζεται;

ΣΦ: Για να λέω, κα Λυμπεράκη ότι πρέπει να επιστρέψει η σοβαρότητα και η αξιοπιστία στον ΣΥΡΙΖΑ, πρέπει να σας πω ότι ναι, τον τελευταίο χρόνο δεν ήμασταν. Δεν ήμασταν αυτό που αντιστοιχεί και στις αξίες της Αριστεράς και στους αγώνες της Αριστεράς, αλλά και στο έργο που έχει κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ.

ΝΛ: Μιλάτε, κ. Πρόεδρε, για τον τελευταίο χρόνο. Είναι η θητεία, χρονικά, του κυρίου Κασσελάκη. Τι τίτλο θα βάζατε σε αυτή την περίοδο, κατά την οποία και εσείς υπηρετήσατε και μάλιστα σε πολύ σημαντική θέση; Ήσασταν η φωνή του ΣΥΡΙΖΑ, ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ μέσα στο κοινοβούλιο. Τι τίτλο θα βάζατε;

ΣΦ: Μια αρνητική παρένθεση, που πρέπει να κάνουμε ό,τι μπορούμε, όχι να την ξεπεράσουμε, αλλά να αποκαταστήσουμε τα ελλείμματα που έχουμε δημιουργήσει και στον ΣΥΡΙΖΑ και στην κοινωνία. Γιατί όσο ο ΣΥΡΙΖΑ συρρικνωνόταν και απαξιωνόταν, η κοινωνία έχανε. Έχανε στήριξη, έχανε προτάσεις, έχανε αντιπολίτευση, έχανε προοπτική, προοπτική ως πρόταση, ως διέξοδος. Νομίζω ότι πρέπει να κάνουμε ό,τι μπορούμε για τα συμφέροντα της κοινωνίας και τις ανάγκες της. Αυτό πρέπει να είναι η πολιτική.

ΝΛ: Να σας προκαλέσω λίγο, γιατί υπάρχει ένα εύλογο ερώτημα. Εσείς υπηρετήσατε επί των ημερών Κασσελάκη, το ξαναείπα, σε μια θέση αυξημένης ευθύνης. Μήπως καθυστερήσατε να αντιληφθείτε, αυτό που λέτε τον τελευταίο καιρό, ότι δηλαδή δεν ήταν η ενδεδειγμένη επιλογή για το καλό του ΣΥΡΙΖΑ; Δεν ήταν επαρκής, δεν ήταν αρκούντως αριστερός ή όλη η υπόλοιπη κριτική που ασκείται. Δηλαδή, κάνοντας κι εσείς μια αναδρομή, κάνετε μια αυτοκριτική;

ΣΦ: Εκ των υστέρων όμως, εκ των υστέρων.

ΝΛ: Τότε δεν μπορούσατε να καταλάβετε;

ΣΦ: Να πάρουμε ένα παράδειγμα μεγάλο, που το ξέρει πιθανά και όλη η κοινωνία. Δεν ξέρω πόσο ενδιαφέρουν όλα αυτά πια τους τηλεθεατές και τις τηλεθεάτριες, αλλά είναι ιστορικά γεγονότα. Εγώ στο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ έκανα μια πρόταση τον Φεβρουάριο να μην πάμε σε εκλογή προέδρου από τη βάση, αλλά να ενισχύσουμε τη συλλογικότητά μας, δηλαδή το επιτελείο μας, τις λειτουργίες κοντά στον Πρόεδρο, για να μπορέσουμε να στηρίξουμε και να καλύψουμε λάθη και αδυναμίες. Δεν έπιασε τόπο αυτή η πρόταση. Ως δημοκρατική μου υποχρέωση και υποχρέωσή μου απέναντι στο κόμμα στο οποίο ανήκω, θα την έκανα. Ήταν ανάγκη να γίνουν παρεμβάσεις, ώστε να μην πάμε σε κρίσεις και να δώσουμε τη μάχη των ευρωεκλογών. Δεν έπιασε τόπο. Πλήγωσε πάρα πολύ τον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά πλήγωσε και την ελληνική κοινωνία. Επίσης, μετά τις ευρωεκλογές γίνανε πάρα πολλές προσπάθειες εντός των οργάνων του ΣΥΡΙΖΑ για να διορθωθούν λάθη, τα οποία ήταν ακραία. Τώρα, το αν συζητάμε ότι αυτό θα γινόταν δύο μήνες πριν ή όχι, νομίζω ότι δεν είναι το μείζον. Το αποτέλεσμα μας διδάσκει ότι ναι, η ζημιά είναι πάρα πολύ μεγάλη, όχι τόσο πολύ στον ΣΥΡΙΖΑ, επαναλαμβάνω, στους συμπαραστάτες της κοινωνίας. Γιατί εμείς πρέπει να λειτουργούμε με βάση τα συμφέροντα και τις ανάγκες της κοινωνίας, που θα έπρεπε να κάνουμε νωρίτερα κινήσεις. Αυτό, αν το θέλετε ως αυτοκριτική, μπορώ να το αποδεχτώ.

ΝΛ: Έχετε απάντηση για όλο αυτό το φαινόμενο; Και θα σταθούμε, βεβαίως, στη συνέχεια, στο παρόν και στο μέλλον. Αλλά νομίζω ότι είναι χρήσιμο και κρίσιμο για το κόμμα σας, που προσπαθεί τώρα να ανασυνταχθεί, να ερμηνεύσει τι συνέβη τον τελευταίο χρόνο. Ένας άνθρωπος, που ήρθε κυριολεκτικά από το πουθενά, πήρε τα ηνία ενός κόμματος που είχε κυβερνήσει τον τόπο. Δεν ήταν ένα μικρό κόμμα. Έχετε απάντηση σήμερα πώς συνέβη αυτό; Και πώς ένα κομμάτι του κόσμου σας φαίνεται να ακολουθεί τον κ. Κατσέλη στο νέο του εγχείρημα; Έχετε καταλάβει τι έγινε;

ΣΦ: Νομίζω ότι είναι πολύ σημαντική να γίνει η αξιολόγηση αυτής, αν θέλετε της αρνητικής παρένθεσης, για να αλλάξουμε πράγματα. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι εντοπίσαμε ότι δεν είχαμε τη δημοκρατική λειτουργία και την τεκμηρίωση που απαιτείται για μια τέτοια θέση, για μια τέτοια πορεία. Άρα πρέπει να μην ξανακάνουμε τέτοιο λάθος. Πρέπει να έχουμε, λοιπόν, πολύ πιο δημοκρατική λειτουργία και να αξιοποιήσουμε τη συλλογικότητα. Να γυρίσουμε στο εμείς. Είναι μία, αν θέλετε, πρόταση που έκανα στη διαδικασία αυτής της περιόδου για να εκλέξουμε νέο πρόεδρο.

ΝΛ: Πρέπει να αλλάξετε και τα κριτήρια, τα προαπαιτούμενα για να μπει κάποιος υποψήφιος, για να μην ξανασυμβεί στο μέλλον αυτό;

ΣΦ: Θα πρέπει να κάνουμε συζήτηση για τις καταστατικές αλλαγές. Αυτό πρέπει να γίνει και θεωρώ ότι πρέπει να γίνει σύντομα. Αλλά δεν αφορά μόνο τα κριτήρια για να γίνει κάποιος πρόεδρος. Μην προσανατολίσουμε τη συζήτηση μόνο στο θέμα αυτό, γιατί υπήρξε μια έκφραση ενός προβλήματος μεγαλύτερου στον ΣΥΡΙΖΑ, που είχε να κάνει με το πόσο συχνά εμβαπτιζόμαστε στις αξίες μας. Ειρήνη, δημοκρατία, κοινωνική δικαιοσύνη, πολιτισμός. Αυτά είναι στοιχεία της Αριστεράς που τα είχαμε ξεχάσει. Η πρόταση η δική μου είναι να ξαναγυρίσουν στις οργανώσεις του ΣΥΡΙΖΑ.

ΝΛ: Σύμφωνοι, αλλά έχετε…

ΣΦ: Οι ενεργοί πολίτες πρέπει να είναι πρότυπο. Όχι μόνο η μόχλευση από τα social media της κοινωνίας, που δεν την υποτιμώ, αλλά η επιστροφή στην πραγματική πολιτική είναι ένα από τα ελλείμματα μας, που πιστεύω ότι και μπορούμε και πρέπει, να το πω έτσι.

ΝΛ: Έχετε όμως απάντηση; Θα επιμείνω σ’ αυτό. Πώς γίνεται κάποιος που έρχεται από το πουθενά, δεν έχει πολιτική πορεία, δεν έχει πολιτικό αποτύπωμα, να κατεβαίνει στις εκλογές και μέσα σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα να παίρνει ένα κόμμα εξουσίας στα χέρια του;

ΣΦ: Εδώ έχει να κάνει με τα ελλείμματα, τα οποία υπήρχαν πριν στον ΣΥΡΙΖΑ, με την αγωνία που είχαν τα νέα μέλη και τα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ να υπάρξει μια ανανέωση και να υπάρξει μια πολιτική πρόταση, που να σταθεί απέναντι στη Νέα Δημοκρατία. Γιατί αυτό ήταν μία από τις εντολές, και αυτό, όπως και οι αλλαγές στον ΣΥΡΙΖΑ. Μόνο που το αποτέλεσμα ήταν ακριβώς το αντίθετο. Αντί, δηλαδή, να έχουμε μια πολιτική και μια ηγεσία που να μπορεί να σταθεί απέναντι στη δεξιά πολιτική, τελικά είχαμε συρρίκνωση και απαξίωση.

ΝΛ: Να κάνω μια τολμηρή ερώτηση;

ΣΦ: Βεβαίως. Είστε οικοδεσπότης. Μπορείτε να κάνετε τα πάντα.

ΝΛ: Αν σας ρωτήσω ποιον ψηφίσατε μεταξύ Αχτσιόγλου και Κασσελάκη, θα μου απαντήσετε;

ΣΦ: Δεν είχα πάρει θέση, δεν είχα πάρει θέση. Όχι, δεν είχα πάρει θέση. Και ήμουν ουδέτερος, όχι μόνο θεσμικά. Εγώ πιστεύω ότι χρειαζόμασταν…

ΝΛ: Δεν ψηφίσατε δηλαδή κάποιον από τους δύο;

ΣΦ: Ψήφισα, τι λέτε τώρα; Ψήφισα, στην κάλπη ήμουν. Αλλά ήμουν απολύτως ουδέτερος και γιατί είχα την υποχρέωση την πολιτική ως πρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας να το κάνω αυτό. Είναι γεγονός, πάντως, ότι η εκλογή του προηγούμενου προέδρου και σήμερα έκπτωτου πια, και σε ένα άλλο κόμμα, έχει να κάνει και με την ανταπόκριση των υποψηφιοτήτων και των πολιτικών προτάσεων στην αγωνία του κόσμου. Υπήρχε αγωνία του κόσμου να αλλάξουν πολλά, αλλά δεν υπήρχαν προτάσεις για να αλλάξουν.

ΝΛ: Μάλιστα. Λέτε σήμερα ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να μεγαλώσει. Θα μπω κατευθείαν στο επίδικο. Είναι ένα προσκλητήριο που το απευθύνει ο νέος πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ σε εκείνους που έφυγαν λόγω του κυρίου Κασσελάκη; Στους συντρόφους, τους πρώην συντρόφους που είναι στη Νέα Αριστερά; Αν βλέπατε τον κ. Χαρίτση, τον κ. Τσακαλώτο, την κα Αχτσιόγλου, θα τους λέγατε γυρίστε στον ΣΥΡΙΖΑ;

ΣΦ: Είναι ένα μεγαλύτερο προσκλητήριο. Δεν το περιορίζω. Και θέλω να είμαι απολύτως ξεκάθαρος. Ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να μεγαλώσει, και πρέπει να μεγαλώσει πρώτα απ’ όλα κοινωνικά και πολιτικά, και αυτό σημαίνει, βέβαια, και με τη σοβαρότητα και τον ενιαίο λόγο, γιατί δεν γίνεται να μεγαλώσεις αλλιώς. Πρέπει να δίνεις λύσεις στην κοινωνία, να είσαι δίπλα της. Πρέπει να μην κοιτάει πίσω, να κοιτάει μπροστά. Αυτό σημαίνει να είναι έξω από τα γραφεία και να λειτουργεί πραγματικά πολιτικά. Και εγώ το έχω πει και με δεσμεύει, ότι όλοι που αισθάνονται τον ΣΥΡΙΖΑ κόμμα τους πρέπει να επιστρέψουν στον ΣΥΡΙΖΑ.

ΝΛ: Άρα είστε ανοιχτοί.

ΣΦ: Γιατί λάθη έχουν γίνει, αλλά μιλάμε για τον ΣΥΡΙΖΑ. Δεν μιλάμε για, αν θέλετε, οποιαδήποτε συζήτηση μεταξύ κομμάτων. Στον ΣΥΡΙΖΑ συζητάμε να επιστρέψουν.

ΝΛ: Θα φτάσουμε και σε αυτό. Γιατί μπορεί αναγκαστικά να χρειαστεί οι πολιτικές δυνάμεις να συνομιλήσετε για να κυβερνηθεί ο τόπος.

ΣΦ: Οι πολιτικές δυνάμεις πρέπει και μπορούν να συνομιλούν για να έχουν προοδευτικές αλλαγές στη ζωή του κόσμου. Και αυτό είναι απολύτως αναγκαίο.

ΝΛ: Τώρα να σας ρωτήσω. Είπατε μεγάλο προσκλητήριο…

ΣΦ: ..αλλά το προσκλητήριο  πρέπει να είναι μεγάλο και να αφορά μια πολύ μεγάλη περίοδο. Και αυτή η περίοδος μπορεί να είναι και πριν το 2023. Γιατί και τότε απογοητεύσαμε κόσμο. Μπορεί να είναι και πρόσφατα, τους τελευταίους δύο μήνες, γιατί και τώρα είχαμε αποχωρήσεις. Οι αλλαγές που πρέπει να γίνουν στον ΣΥΡΙΖΑ και το προσκλητήριο αυτό πρέπει να αφορά όλη την κοινωνία. Αφορά τους δημιουργικούς πολίτες, οι οποίοι δεν έχουν κόμμα.

ΝΛ: Το απευθύνετε και στους βουλευτές σας, που με τις έδρες τους πήγαν, έφυγαν, είναι εκτός, είναι ανεξάρτητοι και στηρίζουν το εγχείρημα του κ. Κασσελάκη;

ΣΦ: Η πρόσκληση είναι διπλή. Η πρόσκληση είναι διπλή και έχει να κάνει και με την επιστροφή της έδρας. Αλλά εγώ πιστεύω ότι βλέποντας το τελευταίο διάστημα τοποθετήσεις που έχουν να κάνουν για το Μάτι, τα capital controls και το δημοψήφισμα, είναι ένα μήνυμα πολύ σκληρό και για όλους και όλες που επέλεξαν κάτι διαφορετικό. Και όχι μόνο για τους βουλευτές. Γιατί να μιλάμε μόνο για τους βουλευτές;

ΝΛ: Εντάξει, γιατί…

ΣΦ: Δεν είναι μόνο στο επίπεδο της κοινοβουλευτικής λειτουργίας η πρόσκληση. Αφορά και τους πολίτες. Ειλικρινά σας το λέω. Πιστεύω, όχι απλά θα διεκδικήσω, πιστεύω σε έναν μεγαλύτερο και πιο δυνατό ΣΥΡΙΖΑ.

ΝΛ: Τώρα που είπατε για τις έδρες. Υπάρχει μια συζήτηση, που νομίζω γίνεται λίγο υποκριτικά, κ. Πρόεδρε. Δεν το χρεώνω σε εσάς. Συνολικά, την προσεγγίζουμε υποκριτικά. Πότε θυμάστε τελευταία φορά βουλευτή να έδωσε την έδρα του; Τώρα ας πούμε, λέτε για την έδρα του κυρίου Αποστολάκη στο κόμμα σας, που έφυγε ο ναύαρχος, την πήρε μαζί του. Αρκετοί θυμήθηκαν την έδρα του κ. Θεοχαρόπουλου που όταν ήρθε στον ΣΥΡΙΖΑ την έφερε μαζί του από επικεφαλής του Επικρατείας του ΠΑΣΟΚ. Μήπως είναι λίγο υποκριτική αυτή η συζήτηση για τις έδρες;

ΣΦ: Καταρχήν να διευκρινίσω το τελευταίο που θυμάμαι από βουλευτή, που παραιτήθηκε και έδωσε την έδρα, ήταν ο Όθωνας Ηλιόπουλος, που ήταν ο πρώτος βουλευτής Επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ και την ξέρω αυτή την…

ΝΛ: Δεν πήγε σε άλλο κόμμα όμως.

ΣΦ: Αλλά εδώ θέλω να ξεκαθαρίσω για τον κ. Θεοχαρόπουλο, δεν έχετε δίκιο, γιατί ο κ. Θεοχαρόπουλος συμμετείχε στο ψηφοδέλτιο τότε ως επικεφαλής κόμματος σε μια προεκλογική συμμαχία.

ΝΛ: Εξελέγη όμως επικεφαλής του ψηφοδελτίου Επικρατείας του ΠΑΣΟΚ- ΚΙΝΑΛ.

ΣΦ: Εξελέγη ως πρόεδρος μιας εκλογικής συμμαχίας δεν είναι… και μάλιστα δεν ζητήθηκε πίσω η έδρα.

ΝΛ: Μου λέτε ότι ήρθε ως ΔΗΜΑΡ δηλαδή;

ΣΦ: Και νομίζω, αν θυμάμαι καλά, ότι τότε δεν είχε ζητηθεί η έδρα. Μπορεί να το ψάξετε, γιατί το έψαξα και αναρωτήθηκα γι’ αυτό. Ήταν επικεφαλής κόμματος σε εκλογική συμμαχία. Καμία σχέση δεν έχει με αυτό που…

ΝΛ: Εντάξει, όμως, ήταν στην πρώτη θέση του ψηφοδελτίου Επικρατείας του ΠΑΣΟΚ.

ΣΦ: Σε μια εκλογική συμμαχία. Δεν υπάρχει, όμως, καμία σύγκριση. Εγώ θέλω να είμαι πάρα πολύ ακριβής. Θα δεχόμουνα να την κάνω τη σύγκριση. Στην περίπτωση, όμως, του κ. Θεοχαρόπουλου δεν ισχύει.

ΝΛ: Εντάξει, εδώ δεν συμφωνούμε, αλλά καταγράφονται οι διαφορετικές απόψεις.

ΣΦ: Εδώ μιλάμε για μια εκλογική συμμαχία. Συνέχισε να τηρείται και κατά την άσκηση του κοινοβουλευτικού έργου.

ΝΛ: Να σας ρωτήσω κάτι; Τι πρόσημο θα έχει ο δικός σας ΣΥΡΙΖΑ, ο ΣΥΡΙΖΑ επί των ημερών σας; Και να το πάω και πιο συνολικά στη μεγάλη εικόνα, που είναι και ο τίτλος αυτής της εκπομπής; Έχετε απάντηση τι έχει πάει τόσο λάθος; Έχουμε και μια κάρτα. Δεν ξέρω αν μπορούμε να τη δείξουμε, που δείχνει την πορεία σας την εκλογική, δηλαδή πώς από χαμηλά μονοψήφια ποσοστά βρεθήκατε στη διακυβέρνηση της χώρας και τώρα καταγράφετε μια πολύ δύσκολη τροχιά με μεγάλη διολίσθηση. Έχετε απάντηση τι κάνατε λάθος; Ποιο είναι το μεγαλύτερο σας λάθος;

ΣΦ: Το τελευταίο διάστημα, σας είπα ήδη. Και ειλικρινά αναρωτιέμαι από πού να ξεκινήσω; Ήταν η υποτίμηση αυτού που λέμε αριστερές αξίες και αριστερή πολιτική. Είτε αφορά την συλλογικότητα, είτε αφορά την ανταπόκριση, αν θέλετε, στον βασικό άξονα της πολιτικής μας.

ΝΛ: Από πότε, όμως; Μιλάτε για την περίοδο Κασσελάκη ή και για πριν;

ΣΦ: Μιλάω για αυτή την περίοδο.                                                                        

ΝΛ: Γιατί η διολίσθηση, κ. Πρόεδρε, είχε αρχίσει νωρίτερα.

ΣΦ: Υπάρχει, όμως, ένα θέμα ελλείμματος εμπιστοσύνης, το οποίο θέλω να βάλω ως προτεραιότητα. Ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει και μπορεί να ανακτήσει την αξιοπιστία του και πρέπει όλη η πολιτική να ανακτήσει την αξιοπιστία της. Γιατί, κα Λυμπεράκη, υπάρχει ένα πρόβλημα, συνολικά, αξιοπιστίας της πολιτικής, και ένας από τους λόγους και ένα από τα βασικά ζητήματα της συζήτησης που κάναμε τώρα προεκλογικά, ήταν να επιστρέψουμε στην πολιτική. Η πολιτική είναι αν έχεις γιατρό και δάσκαλο για το παιδί σου. Αυτό είναι πολιτική. Πολιτική είναι αν έχεις αρκετό μισθό και αρκετό εισόδημα και αν μπορείς να τα βγάλεις πέρα. Δυστυχώς, το σύστημα, ας το πω έτσι, εξουσίας, η πολιτική το τελευταίο διάστημα, έτσι όπως ασκείται κυβερνητικά, έχει οδηγήσει σε μια απαξίωση της πολιτικής και σε μια θεοποίηση της ατομικής λύσης.

ΝΛ: Δεν απαξιώθηκε…Να εδώ είναι η κάρτα που λέγαμε, που γράφει ενδεικτικά αυτή την πορεία και το βλέπει κανείς από το 2009 στην απαρχή της κρίσης μέχρι το 2023. Την απαξίωση της πολιτικής τη χρεώνετε, όπως είπατε, στην κυβέρνηση τη σημερινή. Δεν αισθάνεστε ότι χρειάζεται κι εσείς να κάνετε μια αυτοκριτική για την περίοδο προ Κασσελάκη ακόμη;

ΣΦ: Κα Λυμπεράκη, είπα ότι και εμείς πρέπει να ανακτήσουμε την εμπιστοσύνη που απαιτείται και για τον ΣΥΡΙΖΑ και να συμβάλουμε στην αποκατάσταση της αξιοπιστίας της πολιτικής. Δεν άφησα απέξω τον ΣΥΡΙΖΑ. Εγώ μπορώ να σας πω ξεκάθαρα τι μπορούμε να κάνουμε από εδώ και μπρος για να γίνει κάτι τέτοιο. Παραδείγματος χάριν, η αντιπολίτευση πρέπει να γίνεται μόνο με επιχειρήματα και με αποδείξεις. Πρέπει να έχει συγκεκριμένη πρόταση και να ξεκινάμε από αυτήν. Η δική μου άποψη για την πολιτική είναι ότι θα πρέπει πρώτα στην κουβέντα που κάνουμε να σας καταθέσω πρόταση για το πώς μπορεί να λυθεί ένα πρόβλημα και μετά να χρεώσω, και προφανώς, να χρεώσω την ευθύνη σε αυτούς που ευθύνονται, στον κ. Μητσοτάκη, στην πολιτική της κυβέρνησης ή σε κάποιους άλλους. Θεωρώ ότι αυτή η αποκατάσταση της εμπιστοσύνης πρέπει να γίνει με αυτό τον τρόπο. Δηλαδή, θα υπάρχει αντιπολίτευση, θα είναι δυναμική αντιπολίτευση…

ΝΛ: Θα λέει όχι σε όλα;

ΣΦ: … αλλά θα είναι με επιχειρήματα.

ΝΛ: Θα λέει όχι σε όλα;

ΣΦ: Μπορούμε να μιλήσουμε συγκεκριμένα, αν θέλετε.

ΝΛ: Μπορούμε να σας δούμε να λέτε και ναι ή να λέτε… Να σας ρωτήσω κάτι; Πείτε μου ένα καλό. Υπάρχει ένα καλό που έχει κάνει αυτή η κυβέρνηση, η κυβέρνηση Μητσοτάκη από το 2019 μέχρι σήμερα;

ΣΦ: Εκτός από την επικοινωνία;

ΝΛ: Κάτι καλό, που μπορείτε να πιστώσετε σε αυτή την κυβέρνηση, υπάρχει; Θεωρώ ότι σας το ρωτώ, γιατί είναι μια πρόγευση του πώς αντιλαμβάνεστε εσείς τη λειτουργία της αντιπολίτευσης.

ΣΦ: Θεωρώ ότι είναι τόσο πολύ έντονα, αν θέλετε, σε μένα μέσα το αποτύπωμα των αρνητικών επιλογών, που πράγματι έτσι με μια γρήγορη ερώτηση…

ΝΛ:  Δεν βρίσκετε…

ΣΦ: …δυσκολεύομαι να σας πω συγκεκριμένα μία επιλογή, η οποία θα μπορούσε να συζητηθεί. Θέλετε να συζητήσουμε, παραδείγματος χάριν, για το πόσο σημαντικό είναι το μετρό, που ξεκίνησε το Σάββατο στη Θεσσαλονίκη;

ΝΛ: Είστε και είστε Θεσσαλονικιός. Δεν είστε;

ΣΦ: Ναι, ναι, ναι.

ΝΛ: Πώς… αυτή τη νέα πραγματικότητα πώς τη ζείτε;

ΣΦ: Το μετρό είναι… Κατ’ αρχήν στεναχωριέμαι, γιατί δεν μπορώ να πάω Θεσσαλονίκη τόσο συχνά, και δεν το έχω δει από κοντά.

ΝΛ: Άρα θα χαιρόσασταν να είστε εκεί.

ΣΦ: Θέλω να σας πω ότι το μετρό είναι ένα πάρα πολύ σημαντικό έργο και πρέπει να θυμίσω ότι είχα την τιμή το πρώτο διάστημα της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ να προσπαθήσω μαζί με τον αείμνηστο Γιάννη Μπουτάρη, τον Ανδρέα τον Κουράκη, τον Χρήστο Σπίρτζη και προφανώς με τον Αλέξη Τσίπρα, τότε ως πρωθυπουργό, να ξαναξεκινήσει το έργο, γιατί ήταν σταματημένο. Είναι ένα έργο για το οποίο δουλέψαμε πάρα πολύ.

ΝΛ: Τώρα ξέρετε ποια ερώτηση θα σας κάνω. Το ξέρετε.

ΣΦ: Εγώ, λοιπόν, αυτό που λέω είναι ότι το έργο είναι πάρα πολύ σημαντικό. Μακάρι να μην αργούσε τόσο. Μακάρι να μην κόστιζε τόσο και μακάρι να μην είχε επίπτωση στα αρχαία της Βενιζέλου, αλλά είναι πολύ σημαντικό έργο. Γιατί να το κρύψουμε; Δεν είμαι μικρόψυχος.

ΝΛ: Το τελικό αποτέλεσμα μήπως δείχνει ότι δεν χρειαζόταν να γίνει όλο αυτό που έγινε για τα αρχαία; Το τελικό αποτέλεσμα.

ΣΦ: Καταρχήν, γιατί να μην έχουμε το έργο νωρίτερα; Γιατί δεν έπρεπε να γίνει; Αν ήταν κυβέρνηση ο ΣΥΡΙΖΑ, το έργο θα είχε τελειώσει εδώ και τρία χρόνια.

ΝΛ: Να σας προβοκάρω τώρα λίγο;

ΣΦ: Θα είχε τελειώσει και η Καλαμαριά και θα δουλεύαμε το κομμάτι και το αεροδρόμιο.

ΝΛ: Θέλω να σας πω αυτό που…

ΣΦ: Είπε κανείς να μην γίνει γρήγορα το έργο;

ΝΛ: Κανείς δεν είπε…

ΣΦ: Κα Λυμπεράκη, επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ έγινε το μισό του έργου, το 50% σε τέσσερα χρόνια. Γιατί δεν πηγαίνουμε τόσο γρήγορα και τόσο αποτελεσματικά και με λεφτά που έμειναν στα ταμεία;

ΝΛ: Ερώτημα. Βλέπουμε τα πλάνα, κι αυτό σημαίνει ότι ο αρχισυντάκτης είχε την ίδια έμπνευση με μένα ακούγοντάς σας. Μάλιστα, θυμίζουμε ότι το 2018 έκανε και ο ΣΥΡΙΖΑ τα εγκαίνια, που έχουν μείνει ως εγκαίνια του λεγόμενου μουσαμά.

ΣΦ: Επειδή εγώ ήμουν εκεί…

ΝΛ: Δεν υπήρχε μετρό να εγκαινιαστεί.

ΣΦ: Αν ανοίξετε το πλάνο να φαίνεται στην άκρη. Λοιπόν…

ΝΛ: Α, ναι.

ΣΦ: ΚαΛυμπεράκη, δεν έγιναν εγκαίνια. Αυτό είναι ένα από τα εργαλεία, ένα από τα βασικά εργαλεία – επιχειρήματα του κυρίου Μητσοτάκη για να προβοκάρει την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ. Δεν έγιναν εγκαίνια. Επισκεφθήκαμε σταθμούς που ήταν τελειωμένοι. Βλέπετε οι κυλιόμενες σκάλες δουλεύουν. Προφανώς, δεν είχαν τελειώσει τα έργα…

ΝΛ: Δεν υπήρχαν, όμως, οι συρμοί. Υπήρχαν καλεσμένοι..

ΣΦ: Είπε κανείς ότι είχαν τελειώσει τα έργα; Κα Λυμπεράκη…

ΝΛ: Εννοείτε ότι δεν το είχε προβάλει τότε η κυβέρνηση ως εγκαίνια;

ΣΦ: Όχι, δεν ήταν γενναία. Ήταν επίσκεψη του πρωθυπουργού και σημαντικών στελεχών της κυβέρνησης για να δουν την πρόοδο του έργου. Το έργο παραδόθηκε από τον ΣΥΡΙΖΑ, από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ στο 75%. Είχαν γίνει διανοίξεις στις σήραγγες. Είχαν γίνει σοβαρά έργα πολιτικού μηχανικού. Υπήρχαν κάποιοι σταθμοί τελειωμένοι. Κανείς δεν είπε ότι είναι λειτουργικό.

ΝΛ: Θα συμφωνήσει κανείς…είναι κάπως ασύνηθες, έργα που δεν είναι έτοιμα, να τα βλέπουμε να τα επισκέπτονται με τόσο… αν δεχτώ την εκδοχή σας ότι δεν είναι εγκαίνια…

ΣΦ: Αν δεχθείτε ότι δεν είναι εγκαίνια, μπορώ να συζητήσω οτιδήποτε άλλο θέλετε.

ΝΛ: Δεν είναι κάτι ασυνήθιστο, που παραπέμπει σε εγκαίνια αυτό που είδαμε;

ΣΦ: Κυρία Λυμπεράκη, ο κ. Μητσοτάκης…

ΝΛ: Είχε τυμπανοκρουσίες χωρίς αντίκρισμα..

ΣΦ: Ο κ. Μητσοτάκης έχει πάει αρκετές φορές στο μετρό και δεν θα τον κατηγορήσω ποτέ, γιατί πηγαίνει να δει την πρόοδο των έργων. Δεν μπορώ να κατηγορήσω μια κυβέρνηση, γιατί ένα έργο τέτοιου επιπέδου για μια μητρόπολη το επισκέπτεται ο πρωθυπουργός, ιδιαίτερα όταν έχει φτάσει από το 30% στο 75%. Αυτό πρέπει να το δείξει μια κυβέρνηση ότι εγώ το έφτασα εδώ. Τι έκανε, όμως, η επόμενη κυβέρνηση;

ΝΛ: Πιστεύετε ότι έπρεπε να σας το πιστώσει στην ομιλία του ο πρωθυπουργός;

ΣΦ: Θεωρώ ότι ήταν μικρόψυχο αυτό που έκανε. Πάντως, εγώ σας λέω ότι αν ήταν κυβέρνηση ο ΣΥΡΙΖΑ, με τις ταχύτητες που έτρεχε τότε το έργο, θα είχε παραδοθεί και η Καλαμαριά και θα συζητάγαμε για το αεροδρόμιο. Για να πω κάτι θετικό, περιμένω από τον κύριο Μητσοτάκη να πει πότε η πόλη, την οποία εκπροσωπώ ως αιρετός της πόλης, θα έχει σύνδεση με το αεροδρόμιο. Μου φαίνεται αδιανόητη η καθυστέρηση αυτή, μια ευρωπαϊκή πόλη να μην έχει συνδεδεμένο το μετρό με το αεροδρόμιο. Άρα να πάμε λιγάκι, αυτό σας είπα, στο μπροστά. Αυτό για μένα είναι πολιτική, η πρόταση για να πάμε πιο μπροστά, να…

ΝΛ: Πάμε, πάμε λοιπόν, στο μπροστά..

ΣΦ: …να λύσουμε προβλήματα..

ΝΛ: Πριν από τον προγραμματικό σας λόγο…

ΣΦ: Γι’ αυτό σας λέω ότι..

ΝΛ: Γιατί όπως ξέρετε… πριν από τον προγραμματικό σας λόγο, ο οποίος είναι μείζονος σημασίας μεν, από την άλλη μας χωρίζει μια τριετία και επίσης δεν έχετε ακόμη βρει τον χρόνο, φαντάζομαι μέσα σε λίγες μέρες, να καταρτίζετε το πρόγραμμά σας.

ΣΦ: Είναι η πρώτη φορά που βγαίνω δημόσια…

ΝΛ: Σας ευχαριστώ για την προτίμηση.

ΣΦ: Και είναι μόνο μια εβδομάδα και δεν έχουν ακόμα συνεδριάσει τα όργανα του ΣΥΡΙΖΑ…

ΝΛ: Το περιμένατε ότι θα βγείτε από την πρώτη Κυριακή, όπως συνέβη;

ΣΦ: Σε κάθε συνέντευξη που έχω δώσει, λέω ότι ποτέ δεν κάνω πολιτική με υποθέσεις. Κάνω το καλύτερο δυνατό, και από εκεί και μετά προετοιμαζόμουν για όλα τα ενδεχόμενα σενάρια. Αλλά η δουλειά έχει ξεκινήσει από το ίδιο βράδυ, πρέπει να σας πω, κάτσαμε και είδαμε κάποιες πρώτες εκκρεμότητες, αλλά από Δευτέρα πρωί και για πάρα πολλές ώρες είμαστε εκεί. Δυστυχώς, και χθες λόγω των φυσικών καταστροφών ήμασταν εκεί γιατί έπρεπε να συμβάλλουμε κι εμείς με τον ρόλο μας.

ΝΛ: Και είναι και ένα αντικείμενο που εσείς το γνωρίζετε και το παρακολουθείτε.

ΣΦ: Και ελπίζω να το συζητήσουμε και σήμερα.

ΝΛ: Το ελπίζω κι εγώ, αλλά ξέρετε, ξέρετε ότι υπάρχουν κάποια ζητήματα που βάζουν το πλαίσιο και νομίζω ότι είναι μείζονος σημασίας. Δεν είναι δηλαδή παραπολιτικά ζητήματα. Είναι στο επίκεντρο της πολιτικής. Για παράδειγμα…

ΣΦ: Ό,τι θέλετε..

ΝΛ:  Για παράδειγμα, το βράδυ των εκλογών είχαμε ένα αποτέλεσμα που έδειχνε ότι εσείς είστε κοντά στο 50% και λίγες μονάδες πιο πίσω ήταν ο κ. Πολάκης. Ο ίδιος στη δήλωσή του το θύμισε αυτό. Είπε έχω το μισό κόμμα δίπλα μου. Θέλω να σας ρωτήσω, λοιπόν, πώς φαντάζεστε την επόμενη μέρα. Σε μια λογική δυαρχίας; Φαντάζεστε τον κ. Πολάκη να έχει έναν ισχυρό, αποφασιστικό ρόλο, όπως ενδεχομένως ο ίδιος θεωρεί ότι αρμόζει στο ποσοστό που πήρε; Έχετε απαντήσεις σε αυτά τα θέματα που είναι δομής και ουσίας;

ΣΦ: Βεβαίως, Γιατί κατ’ αρχήν οφείλω, οφείλω να σας πω αρχικά ότι έχω βρεθεί ήδη με τον Παύλο Πολάκη τρεις φορές και έχουμε συζητήσει. Και θα έχει ένα σημαντικό ρόλο, αλλά εδώ δεν υπάρχουν πια ούτε οι ψηφοφόροι του Σωκράτη Φάμελλου, ούτε οι ψηφοφόροι του Παύλου του Πολάκη. Υπάρχουν τα μέλη και τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ και είμαστε όλοι και όλες στον ίδιο σκοπό ταγμένοι. Μία από τις βασικές μου προτάσεις και δεσμεύσεις, και θα την τιμήσω, είναι ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα είναι ένα συγκροτημένο, σοβαρό κόμμα με ενιαίο λόγο. Θα συζητάμε, αλλά θα λειτουργούμε ενιαία. Είναι και ένα απαραίτητο στοιχείο για να ανακτήσουμε την εμπιστοσύνη μας

ΝΛ: Αυτό τι σημαίνει και με πειθαρχία, ας πούμε;

ΣΦ: Όχι, καταρχήν με δημοκρατία, κα Λυμπεράκη. Στα προοδευτικά κόμματα έχουμε κατακτήσει με τη δημοκρατία να προχωράμε μπροστά. Και δεν με ανησυχεί καθόλου. Και μπορεί τώρα να έχουμε λίγο περισσότερες ώρες συνεδριάσεων, αλλά από αύριο βγαίνουμε έξω. Αύριο το πρωί θα δω τη Γενική Συνομοσπονδία Εργατών, τη ΓΣΕΕ Ελλάδας.

ΝΛ: Για τον κατώτατο μισθό, που έρχεται στη Βουλή το νομοσχέδιο;

ΣΦ: Το απόγευμα θα δω την ΑΔΕΔΥ. Είναι σημαντικά θέματα. Το μεσημέρι θα μιλήσω σε μια συζήτηση δημόσια για το παραγωγικό μοντέλο της Ελλάδας. Την Τετάρτη θα κάνουμε κοινοβουλευτική ομάδα, την Πέμπτη θα συμμετέχω σε συνεδρίαση της Βουλής, την Παρασκευή θα δούμε τους παραγωγικούς φορείς. Κύρια Λυμπεράκη, έξω θα λειτουργήσουμε. Θεωρώ πολύ σημαντικό να έχουμε ένα συγκροτημένο κόμμα. Αυτό σημαίνει σοβαρό κόμμα. Αυτό χρειάζεται ελληνική κοινωνία με ενιαίο λόγο. Δεν θα υπάρχουν οι άνθρωποι του ενός και οι άνθρωποι του άλλου. Δεν υπάρχουν δυαρχίες. Σοβαρός ρόλος για τον Παύλο του Πολάκη; Σαφέστατα. Και θα το συζητήσουμε στα όργανα, εκεί που πρέπει. Δεν θα το ανακοινώσω στην τηλεόραση.

ΝΛ: Είναι, όμως ένας άνθρωπος… Σεβαστό, σεβαστό…

ΣΦ: Αλλά δεν μπορώ να υποτιμήσω το αποτέλεσμα, αλλά ούτε και την εντολή που έλαβα εγώ από την πρώτη Κυριακή.

ΝΛ: Σεβαστό. Σεβαστό, κύριε Φάμελλε. Ωστόσο, μένω στην περίπτωση Πολάκη, αφενός γιατί πήρε ένα πολύ μεγάλο ποσοστό, αφετέρου γιατί είναι ένα πολιτικό στέλεχος, που με το δικό του ύφος και τον τρόπο με τον οποίο τοποθετείται στον δημόσιο διάλογο πολλές φορές, για να δανειστώ αυτό που εσείς του είπατε στο ντιμπέιτ προεκλογικά, πολλές φορές έκανε λάθη που ζημίωσαν το κόμμα. Πόσο να αντέξουμε, του είπατε. Οπότε το ερώτημά μου είναι αν έχετε, ας πούμε, την ανησυχία ότι μπορεί και στο μέλλον να βρεθείτε σε μια τέτοια συνθήκη.

ΣΦ: Όχι, έχω περισσότερη εμπιστοσύνη στη δημοκρατία και στη συλλογικότητα. Και το λέω, γιατί δεν είναι η πρώτη μέρα μετά τις εκλογές, ούτε είναι η πρώτη μέρα μετά το ντιμπέιτ, τη συζήτηση στην τηλεόραση. Έχουμε δουλέψει μαζί, έχουμε δουλέψει και στο παρελθόν. Θεωρώ ότι και η στάση που έδειξε προεκλογικά ο Παύλος Πολάκης, τώρα για εμάς είναι ο Παύλος, τώρα χρησιμοποιώ και το επίθετο για λόγους της συνέντευξης, αλλά και η στάση που έδειξε προεκλογικά, αλλά και η συζήτηση που κάνουμε στη συνέχεια, μπορεί να αποδείξει και μπορεί να αποτελέσει τη βάση για να λειτουργήσουμε όπως ακριβώς χρειάζεται ο ΣΥΡΙΖΑ. Δεν είναι πρόβλημα το ότι υπάρχουν, υπήρχαν δύο υποψήφιοι με τόσο σημαντικά ποσοστά. Πιο σημαντικό είναι ότι ήρθαν 70.000 πολίτες.

ΝΛ: Είναι μεγάλος ο αριθμός; Το άκουσα αυτό. Πρώτον, αν είναι μεγάλος ο αριθμός…

ΣΦ: Σε σχέση με την κατάσταση την οποία έπρεπε να αντιμετωπίσουμε και το ότι εξελισσόταν…

ΝΛ: Τι φοβόσασταν δηλαδή;

ΣΦ: Καταρχήν αυτό που με ανησυχεί και με ανησυχούσε, και ήταν μια πολύ ισχυρή απάντηση αυτή που έδωσαν τα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ, είναι ότι μέσα σε ένα κλίμα, το οποίο είχε πολύ έντονη τοξικότητα και πολλές αντιθέσεις, με αντισυγκέντρωση έξω από το συνέδριο, με παραιτήσεις, με στενοχώρια σε πολλά μέλη του ΣΥΡΙΖΑ, υπήρχε ένα ερώτημα πώς θα ανταποκριθεί η βάση του ΣΥΡΙΖΑ στο κάλεσμα των εκλογών και πολύ κοντά στα γεγονότα..

ΝΛ: Άρα, με βάση αυτά, λέτε ότι ήταν καλός αριθμός.

ΣΦ: Θεωρώ ότι ήταν ένα ισχυρό μήνυμα και μας έδωσε δύναμη. Πρέπει να σας πω ότι στη βάση του ΣΥΡΙΖΑ πλέον, υπάρχει και ανακούφιση και ενθουσιασμός. Ναι, και αυτό το εισπράττω και θα το δείτε πολύ σύντομα να υλοποιείται και σε μια πολιτική εξόρμηση. Πολύ σύντομα, εντός του Δεκεμβρίου, θα αρχίσουν και οι ανοιχτές εκδηλώσεις.

ΝΛ: Θα γυρίσετε την Ελλάδα…

ΣΦ: Ναι, βέβαια, ο ΣΥΡΙΖΑ θα συνεχίσει και την εγγραφή μελών και την Οικονομική εξόρμηση και την πολιτική έξοδο.

ΝΛ: Λοιπόν είπατε 70.000 ψήφισαν, 11.000 τα νέα μέλη. Υπάρχουν τοποθετήσεις που βάζουν έναν αστερίσκο στο αδιάβλητο της διαδικασίας, στη διαφάνεια, και εγώ θα ήθελα…

ΣΦ: Δεν υπάρχει καμία τέτοια συζήτηση.

ΝΛ: Θα ήθελα να μας μιλήσετε γι’ αυτό από το μπαλαμούτι, για να χρησιμοποιήσω την έκφραση του πολύπειρου κ. Δρυμιώτη, μέχρι καταγγελίες από την πλευρά Κασσελάκη, κτλ. Επίσης, συνδυαστικά γιατί είναι στο ίδιο πλαίσιο, υπάρχει και ένα θέμα, λένε κάποιοι, δεν ανακοινώθηκαν ποτέ, επισήμως, τα αποτελέσματα από την εκλογή συνέδρων. Υπάρχει, ρωτώ τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, τον κ. Φάμελλο, υπάρχει οποιοδήποτε ζήτημα με τη διαφάνεια αυτών των διαδικασιών και την ορθότητα των αποτελεσμάτων;

ΣΦ: Όχι, κανένα δεν υπάρχει. Να τα πάρουμε ένα – ένα. Σε κάθε συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ, οι σύνεδροι ανακοινώνονται την πρώτη μέρα, όταν ξεκινάει και ολοκληρωθεί η πιστοποίηση, το προεδρείο ανακοινώνει πόσοι σύνεδροι εκλέχτηκαν, όσα μέλη…

ΝΛ: είδαμε τι έγινε εκείνη…

ΣΦ: Τα μέλη του συνεδρίου ανακοινώθηκαν και επειδή είχαν όλα δυνατότητα όλα τα μέλη…

ΝΛ: Λέγανε και οι δύο πλευρές ότι έχουν την πλειοψηφία. Σας διακόπτω για να βάζω και το άλλο κομμάτι.

ΣΦ: Δεν ισχύει το ό,τι δηλώσεις είσαι. Εξάλλου, όλα τα μέλη του συνεδρίου είχαν τη δυνατότητα να ψηφίσουν και από απόσταση και το αποτέλεσμα ήταν συντριπτικό 65%. Δεν ήταν ανάγκη, παρότι υπήρχαν σοβαρά θέματα και έπρεπε να τα έχουμε λύσει και νωρίτερα, μπορούσαμε στην οργάνωση συνεδρίου, και από απόσταση ψήφισαν τα μέλη του συνεδρίου και το 65% έδωσε εντολή στους τέσσερις υποψηφίους. Άρα το ποιος είχε πλειοψηφίες μειοψηφίες, γιατί ξέρετε τι άλλο με ενόχλησε; Τα μέλη του συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι κουκιά να ξέρεις εκ των προτέρων τι θα ψηφίσουν. Είναι προσβλητικό να λες ότι εγώ έχω 1.300 ή 1.800, Ό, τι κι αν έχει ειπωθεί. Είναι προσβλητικό για την ιστορία ενός προοδευτικού κόμματος. Πάμε τώρα στις εκλογές. Νομίζω ότι είναι απολύτως αναντίστοιχο και με τη λειτουργία των εκλογών και με τα χαρακτηριστικά του ΣΥΡΙΖΑ, οποιαδήποτε υπόνοια, οποιαδήποτε, με παραποίηση των συμμετεχόντων στις εκλογές.

ΝΛ: Ειπώθηκε, ας πούμε, ότι τα ποσοστά που δώσατε δεν είχαν δεκαδικά, για παράδειγμα. Ποια εταιρεία δίνει εκλογικά αποτελέσματα χωρίς δεκαδικά;

ΣΦ: Μα δεν έδωσε η εταιρεία. Η Κεντρική Εφορευτική Επιτροπή τα έδωσε. Η Κεντρική Εφορευτική Επιτροπή έδωσε κάποια στιγμή ατύπως στα μέσα ενημέρωσης το ποσοστό της τάξης στο 25%. Έκανε στρογγυλοποίηση. Το αποτέλεσμα, επειδή υπάρχει η Κεντρική Εφορευτική Επιτροπή, στην οποία συμμετέχουν και σοβαροί νομικοί, τους οποίους επισκέφτηκα και ευχαρίστησα, και υπάρχουν και εκπρόσωποι των υποψηφίων. Δεν έχει την παραμικρή σκιά, και αυτό να το πούνε και οι πολλοί υποψήφιοι. Είναι θεωρώ πολύ αυθαίρετο να βγαίνει κάποιος και να σχολιάζει τη συμμετοχή στις εκλογές εύκολα. Δεν νομίζω ότι είναι κάτι που αντιστοιχεί στις αποδείξεις που έχουμε δώσει. Να το πω έτσι για να είμαι ευγενικός. Όχι στην ερώτησή σας…

ΝΛ: Παρακαλώ, παρακαλώ. Κύριε Πρόεδρε, θέλω να κλείσουμε πριν πάρουμε το πρώτο μας διάλειμμα με τα του ΣΥΡΙΖΑ, για να επιστρέψουμε με τη θέση του ΣΥΡΙΖΑ στο πολιτικό πεδίο.

ΣΦ: Και να μιλήσουμε τι προτείνουμε στον κόσμο…

ΝΛ: Με τις θέσεις που προτείνετε στον κόσμο και με τις πολιτικές εξελίξεις που έχουμε μπροστά μας. Ως τελευταία ερώτηση, λοιπόν, για να κλείσω αυτή την ενότητα, θέλω να σας ρωτήσω για τον κ. Παππά. Είναι ένα προβεβλημένο στέλεχος. Σας διαδέχτηκε στην ηγεσία της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, σε εκείνη την επεισοδιακή φάση με την απόφαση καθαίρεσης δική σας από τον κ. Κασσελάκη. Αρκετοί τον είδαμε το βράδυ των εκλογών δίπλα σας. Αρκετοί επισημαίνουν ότι είναι ένα ζήτημα ότι ο κ. Παππάς έχει ομόφωνα καταδικαστεί από το Ειδικό Δικαστήριο για παράβαση καθήκοντος. Θέλω, λοιπόν, να μου πείτε εσείς, ως πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, αν για εσάς υπάρχει ζήτημα τέτοιο για τον κ. Παππά.

ΣΦ: Όχι, δεν υπάρχει.

ΝΛ: Γιατί;

ΣΦ: Ο Νίκος Παππάς είναι ένα στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ, με το οποίο έχω συνεργαστεί πάρα πολλά χρόνια και στο υπουργικό Συμβούλιο και στην αντιπολίτευση ως τομεάρχες και στη συνέχεια και με τους δύο ρόλους. Αμέσως μετά την αλλαγή τη δική μου, με την οποία διαφώνησα δημόσια και το έχω πει και το γνωρίζετε, γιατί έκανε κακό στο ΣΥΡΙΖΑ, όχι γιατί άλλαξε τον Σωκράτη τον Φάμελλο τότε…

ΝΛ: Σας είχαν ειδοποιήσει, γιατί ακούστηκε και αυτό, το ξέρατε;

ΣΦ: Το πρωί στις 11 η ώρα, αλλά δεν έχει καμία σημασία. Αυτή είναι μια σελίδα, η οποία έχει γυρίσει. Πρέπει να σας θυμίσω ότι αμέσως μετά την εκλογή του Νίκου του Παππά, εγώ ήμουν μαζί του στην περιοδεία στην έκθεση, αποδεικνύοντας ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει και την ταυτότητα για να μπορεί να υπερβαίνει τα προβλήματα και να λειτουργεί ενιαία και να λειτουργεί αποτελεσματικά.

ΝΛ: Δεν θεωρείτε, όμως, ότι μία ομόφωνη καταδίκη από το Ειδικό Δικαστήριο δημιουργεί ένα ζήτημα;

ΣΦ: Κα Λυμπεράκη, θα μπορούσα να σχολιάσω και την απόφαση του δικαστηρίου. Αυτή τη στιγμή, όμως, δεν νομίζω ότι είναι αυτό το μείζον. Θεωρώ, πάντως, ότι δεν υπάρχει καμία σκιά στη λειτουργία την πολιτική του Νίκου του Παππά. Μπορεί να έχω συμφωνήσει διαφωνήσει στα όργανα μαζί του, αλλά αυτή τη στιγμή το προσκλητήριο είναι, αν θέλετε, όχι απλά μέσα στον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά κι έξω απ’ τον ΣΥΡΙΖΑ. Να ξεκαθαρίσω, λοιπόν, ότι δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή ζήτημα αντιθέσεων, επίλυσης λογαριασμών ή οτιδήποτε τέτοιο. Η κάλπη του ΣΥΡΙΖΑ, τα 70.000 μέλη μας έχουν δώσει μια εντολή να προχωρήσουμε μπροστά, να ασχοληθούμε με την κοινωνία και να είμαστε εμείς πρώτα απ’ όλα σοβαροί, συγκροτημένοι και με ενιαίο λόγο. Αυτό θα υπηρετήσουμε. Κατά κάποιο τρόπο, να το πω κι αλλιώς, λάθη έχουν γίνει πάρα πολλά και από πάρα πολλά στελέχη. Κάποια είναι και εκτός ΣΥΡΙΖΑ. Πρέπει να διορθώσουμε τα λάθη. Νομίζω ότι ήρθε η ώρα να διορθώσουμε τα λάθη. Το έχει ανάγκη η ελληνική κοινωνία. Αυτό δεν αφορά μόνο, δεν αφορά μόνο τη συζήτηση εντός του ΣΥΡΙΖΑ. Αφορά και πολίτες που έχουν αποστρατευτεί, που έχουν απογοητευτεί.

ΝΛ: Που ιδιωτεύουν.

ΣΦ: Χρειαζόμαστε, λοιπόν, ένα πιο ισχυρό και πιο σοβαρό ΣΥΡΙΖΑ. Αυτή είναι η εντολή που έχω λάβει εγώ, κι αυτό θα υπηρετήσω.

ΝΛ: Υπάρχει ένα λάθος για το οποίο μετανιώνετε, Κάτι σοβαρό που θέλετε να το μοιραστείτε; Δικό σας λάθος.

ΣΦ: Σας είπα, Ακόμα και οι προτάσεις, ακόμα και η πρόταση που έκανα στο συνέδριο, δεν εκτιμήθηκε και δεν αξιοποιήθηκε. Θεωρώ ότι δώσαμε πάρα πολλά περιθώρια και δώσαμε πάρα πολλά, αν θέλετε… γίνανε και υποχωρήσεις να το πω έτσι, για να μπορέσουν να βρεθούν λύσεις και να μην πληγωθεί το κόμμα. Και τελικά το αποτέλεσμα ήταν μια μεγάλη πληγή και στην κοινωνία.

ΝΛ: Ξέρετε τι θα πει κάποιος από το απέναντι μέτωπο; Να μην το πω στρατόπεδο γιατί δεν είναι πολεμικό το κλίμα, θέλω να ελπίζω πια. Θα πει κανείς ότι, αν δεν είχατε αποκλείσει τον κ. Κασσελακη, μπορεί εκείνος να ήταν σήμερα ο πρόεδρος. Το σκέφτεστε ποτέ; Το έχετε ακούσει.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια

script data-cfasync="false" type="text/javascript" id="clever-core">
script data-cfasync="false" type="text/javascript" id="clever-core">