Τον συντονισμό της εκδήλωσης ανέλαβε ο Χρίστος Βασιλόπουλος, δημοσιογράφος και διευθυντής της ερευνητικής εκπομπής «Μηχανή του Χρόνου», ενώ ως ομιλητές συμμετείχαν: - Άγγελος Μ. Συρίγος, Καθηγητής Διεθνούς Δικαίου και Εξωτερικής Πολιτικής στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, Βουλευτής ΝΔ (Α' Αθηνών).
- Σπύρος Πλουμίδης, Καθηγητής Νεότερης και Σύγχρονης Ελληνικής Ιστορίας, Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών.
- Χαρίκλεια Δημακοπούλου, Διδάκτωρ Νομικής, Γενική Γραμματέας Ιστορικής και Εθνολογικής Εταιρείας της Ελλάδος.
Η εκδήλωση χαρακτηρίστηκε από εξαιρετικά ενδιαφέρουσες τοποθετήσεις των διακεκριμένων ομιλητών, όπου ανέλυσαν τόσο την ιστορική σημασία του βιβλίου όσο και τις πτυχές που φωτίζει για πρώτη φορά η συγκεκριμένη μελέτη.
Στη συζήτηση που ακολούθησε το κοινό συμμετείχε ενεργά, θέτοντας ερωτήσεις σχετικά με την τύχη των Ελλήνων αιχμαλώτων κατά την περίοδο 1919-1924, τις συνθήκες διαβίωσης στα τουρκικά στρατόπεδα και τον επαναπατρισμό των αιχμαλώτων.
Η μελέτη στηρίζεται σε βιωματικά κείμενα και αρχειακό υλικό, διερευνάται για πρώτη φορά ο ρόλος του Ερυθρού Σταυρού, η κοινωνική δυναμική μεταξύ αιχμαλώτων και δεσμοφυλάκων, ενώ υπογραμμίζεται πως στην περιόδο της αιχμαλωσίας αυτής καταγράφηκε το υψηλότερο ποσοστό θνησιμότητας μεταξύ των εθνικοτήτων του Α' Παγκοσμίου Πολέμου.
Οι συγγραφείς: - Νίκος Φ. Τόμπρος: Αναπληρωτής Καθηγητής Πολιτικής Ιστορίας στη Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων, με ευρύ ερευνητικό και διδακτικό έργο σε θέματα της Ελληνικής Επανάστασης και της Κοινωνικής Ιστορίας του 19ου και 20ού αιώνα.
- Νίκος Σ. Κανελλόπουλος: Επίκουρος Καθηγητής Στρατιωτικής Ιστορίας στη Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων, με ειδίκευση στις στρατιωτικές επιχειρήσεις του Βυζαντίου, τους Βαλκανικούς Πολέμους και τη Μικρασιατική Εκστρατεία.
|
0 Σχόλια