Από το μεσημέρι σήμερα, όταν έγινε γνωστό ότι θα συγκληθεί εκτάκτως η Πολιτική Γραμματεία (ΠΓ) του Σύριζα, οπαδοί του Στέφανου Κασσελάκη έστελναν μηνύματα προκειμένου να οργανωθεί συγκέντρωση έξω από τα γραφεία της Κουμουνδούρου. Στόχος τους, να δηλώσουν την αντίθεση τους στην απόφαση της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος η οποία την περασμένη Κυριακή, μετά από υπερψήφιση πρότασης μομφής καθαίρεσε τον Στέφανο Κασσελάκη από τα καθήκοντα του.
Η κίνηση αυτή είναι μία από τις πολλές προσπάθειες οργάνωσης οπαδών του Στέφανου Κασσελάκη, που παρατηρείται από την Κυριακή.
Χαρακτηριστικότερο παράδειγμα η ανακοίνωση της Νομαρχιακής Α Αθήνας ενώ σύμφωνα με πληροφορίες που έχει το Καμίνι, γίνονται κλειστές συγκεντρώσεις, ακόμα και μέσα στα γραφεία του κόμματος, ειδικά σε πόλεις της επαρχίας στις οποίες τον έλεγχο των οργανώσεων έχουν οπαδοί του τέως προέδρου.
Απόψε έξω από τα γραφεία της Κουμουνδούρου, συγκεντρώθηκαν τελικά 10-20 άτομα τα οποία αποδοκίμασαν τα μέλη της Πολιτικής Γραμματείας που πήγαιναν στη συνεδρίαση.
Αναφέρεται ότι προπηλακίστηκε ο Αλέκος Φλαμπουράρης.
Το γεγονός, ανάγκασε τον Στέφανο Κασσελάκη να σπάσει τη σιωπή του και σε ανάρτηση του στα social media να δηλώνει:
«Επειδή αυτήν τη στιγμή γίνονται απίστευτες προβοκάτσιες -από ψευδείς διαλόγους ως ψευδή προσκλητήρια- (μέχρι δήθεν υποστηρικτή μου με καπέλο του Τραμπ επιστράτευσαν!), θέλω να ζητήσω από τους φίλους του ΣΥΡΙΖΑ να μη διοργανώνουν συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας. Και κυρίως να μη σαμποτάρουν την επίσκεψη του Επικεφαλής της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, Νίκου Παππά, στη ΔΕΘ».
«Απέναντι στην εκτροπή, η ψυχραιμία, η υπομονή και η αυτοσυγκράτηση είναι η δύναμή μας», πρόσθεσε και κάλεσε τους υποστηρικτές του να μετατρέψουν «την οργή σας σε δημιουργία». «Είμαι εδώ», κατέληξε προμηνύοντας την υποψηφιότητά του για την ηγεσία του κόμματος.
Το χρονικό της σημερινής έντασης
Σε ρεπορτάζ στην ιστοσελίδα της ΕΡΤ αναφέρεται ότι ο Στέφανος Κασσελάκης επικοινώνησε νωρίτερα με την γραμματέα του κόμματος Ράνια Σβίγγου και την ρώτησε «ποιος είναι υπεύθυνος κατά τον νόμο για οικονομικές, διοικητικές και ποινικές υποθέσεις».
Στο θέμα δίνει περισσότερες πληροφορίες η Εφημερίδα των Συντακτών: Πληροφορίες αναφέρουν ότι οι απαντήσεις που έλαβε η πλευρά Κασσελάκη δεν ήταν ικανοποιητικές, με αποτέλεσμα να τεθεί το ίδιο ακριβώς ερώτημα στον τον οικονομικό διευθυντή του κόμματος. Αυτός κατά τις πληροφορίες απάντησε στον κ. Κασσελάκη: «Τυπικά εσύ, εκτός αν μου υπογράψεις πληρεξούσιο». Εκεί φέρεται να είπε ο κ. Κασσελάκης, πώς θα υπογράψω πληρεξούσιο όταν δεν ξέρω τι αποφάσεις λαμβάνονται. Και κάπου εκεί αποφασίστηκε η συνεδρίαση, όταν τα πράγματα είχαν περιπλακεί από τη γραμματέα της Πολιτικής Γραμματείας.
Σημειώνεται ότι έχει ανοίξει συζήτηση για το εάν έπρεπε να απομακρυνθεί ο Στέφανος Κασσελάκης από την προεδρία του κόμματος, αμέσως μετά την έγκριση της μομφής εναντίον του ή εάν θα έπρεπε να παραμείνει μέχρι την εκλογή ή έστω μέχρι το έκτακτο Συνέδριο του κόμματος.
Τι προβλέπει το καταστατικό
Συγκεκριμένα στο ‘Αρθρο 16.1 ορίζει: «Η Κεντρική Επιτροπή αποτελεί το ανώτερο πολιτικό όργανο. Είναι αρμόδιο για την εφαρμογή των αποφάσεων του συνεδρίου. Εκλέγει την Πολιτική Γραμματεία, τον/την Γραμματέα της και τα όργανα που θεωρεί απαραίτητα για τη λειτουργία και τη δράση του κόμματος».
Στο ‘Αρθρο 20.5 ορίζει: «Η προκήρυξη του συνεδρίου, η οργάνωση της προσυνεδριακής διαδικασίας, τα προσυνεδριακά κείμενα και το μέτρο αντιπροσώπευσης είναι αρμοδιότητες της Κεντρικής Επιτροπής».
Και τυπικά έκπτωτος
Τελικά, στην ΠΓ του ΣΥΡΙΖΑ, Την καθαίρεση του Στέφανου Κασσελάκη από το αξίωμα του προέδρου αποφάσισε και τυπικά σε συνεδρίασή της το βράδυ της Πέμπτης της Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ με 17 να τάσσονται υπέρ, ένας κατά κι ένας να δηλώνει παρών.
Κατά της καθαίρεσης Κασσελάκη ψήφισε η Θεοδώρα Τζάκρη, η οποία μάλιστα φέρεται να απείλησε και με προσφυγή στα δικαστήρια. Παρούσα δήλωσε η Ολυμπία Τελιγιορίδου
Η απόφαση της Πολιτικής Γραμματείας:
«H K.E. του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, το ανώτερο όργανο του κόμματος και αυθεντικός ερμηνευτής του Καταστατικού, υπερψηφίζοντας την πρόταση άρσης εμπιστοσύνης, κήρυξε αυτόματα έκπτωτο τον Στέφανο Κασσελάκη από το αξίωμα του προέδρου του κόμματος και ενεργοποίησε τις διατάξεις του καταστατικού για τη διενέργεια εκτάκτου Συνεδρίου του κόμματος.
Ο σεβασμός στις αποφάσεις των συλλογικών οργάνων του Κόμματος και η τήρηση του καταστατικού και των κομματικών διαδικασιών είναι υποχρέωση για κάθε μέλος και στέλεχος και ουδείς είναι ανώτερος αυτών.
Συνεπώς, το ζήτημα αυτό είναι λήξαν.»
Μετά την ανακοίνωση του αποτελέσματος, η Θ. Τζάκρη έκανε λόγο για «παράτυπη ενέργεια που οδηγεί σε πολιτική και διαχειριστική παράλυση τον Οργανισμό του κόμματος».
Η δήλωσή της Θ. Τζάκρη:
«Η αντικαταστατική διαδικασία που ακολουθήθηκε προκειμένου να αμφισβητηθεί και να αποπεμφθεί ο εκλεγείς με τριετή θητεία πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Στέφανος Κασσελάκης δεν αποτελεί μόνο ιστορικό πολιτικό ατόπημα, αλλά αποτελεί και παράτυπη ενέργεια που οδηγεί σε πολιτική και διαχειριστική παράλυση τον Οργανισμό του κόμματος.
Η πρεμούρα της κομματικής γραφειοκρατίας να καθαιρέσει την ίδια ώρα της έκδοσης της απόφασης της Κεντρικής Επιτροπής τον εκλεγμένο με τριετή θητεία πρόεδρο Στέφανο Κασσελάκη, προκαλεί πολιτική και διαχειριστική παράλυση στον Οργανισμό του κόμματος, εφόσον δεν μπορεί να γίνει καμία έγκυρη διαχειριστική πράξη ή πράξη εκπροσώπησης του κόμματος.
Τα όποια πληρεξούσια για τρέχουσες καθημερινές διαχειριστικές πράξεις που αφορούν το κόμμα έχουν δοθεί από τον πρόεδρο ισχύουν μόνο εφόσον ο εξουσιοδοτών πρόεδρος παραμένει στην θέση του.
Αν ο εξουσιοδοτών εξέπεσε, όπως ισχυρίζεται η κομματική γραφειοκρατία συμπαρέσυρε και τους πληρεξουσίους.
Δεν υπάρχει εντολοδόχος, χωρίς εντολέα. Άρα το πληρεξούσιο του Στέφανου Κασσελάκη προς τον Χρήστο Μαυροκεφαλίδη για την διαχείριση των οικονομικών του κόμματος είτε είναι σε ισχύ με τον πρόεδρο στην θέση του είτε καταργήθηκε επειδή ο πρόεδρος εξέπεσε και νομικά το συμπαρέσυρε καταργώντας το.
Η λύση είναι μία: η ομόφωνη και ομόθυμη αναγνώριση του νομικού κανόνα ότι ο πρόεδρος παραμένει στην θέση του νομικά, πολιτικά και θεσμικά μέχρι την αντικατάσταση ή την επανεκλογή του.
Δεν νοείται ούτε νομικά ούτε πολιτικά να παραμείνει ακέφαλο το κόμμα. Αλλιώς η παράταση του διαχειριστικού κενού συνεπάγεται την πολιτική κατάρρευση και την οικονομική χρεωκοπία.»
Νίκος Σερβετάς στο kamini.gr
0 Σχόλια