Recents in Beach

Τα πεπόνια Τυχερού στην εκπομπή "Περίμετρος" της ΕΡΤ3


Πεπόνια για όλον τον χρόνο από το Τυχερό Έβρου

 Παλιές ποικιλίες που είχαν χαθεί, επανέρχονται δυναμικά χάρη στις προσπάθειες των καλλιεργητών στο Τυχερό του Έβρου, που παράγουν μοναδικά πεπόνια “long life”.

Από τους τυχερούς ο δημοσιογράφος της ΕΡΤ Δημήτρης Σταματάκης, έχει την δυνατότητα να δοκιμάσει τα πεπόνια και να παρουσιάσει προϊόντα κυριολεκτικά με ονομασία προέλευσης, τα οποία έτσι πρέπει να τα αναζητούν οι καταναλωτές.

Remaining Time 0:00
 

Πλούσια γεύση, ξεχωριστό άρωμα και διάρκεια στον χρόνο είναι τα χαρακτηριστικά των τοπικών ποικιλιών σύμφωνα με τον γεωπόνο Βαγγέλης Δέδογλου. Όπως εξηγεί μπορούν να διατηρηθούν για μεγάλο διάστημα μετά την συγκομιδή και να είναι το φρούτο των χριστουγέννων. Χάρη σε αυτές του τις ιδιότητες από τις αρχές του 20ου αιώνα τα πεπόνια του Τυχερού ταξίδευαν για την Κωνσταντινούπολη.  «Για κάποιους οι υψηλές θερμοκρασίες φέτος ήταν καταστροφικές, αλλά για τα συγκεκριμένα πεπόνια ήταν μια καταπληκτική χρονιά».

Πεπόνια για όλον τον χρόνο από το Τυχερό Έβρου

Κατά το παρελθόν υπήρχε μεγάλη παραγωγή των δύο ποικιλιών της «χρυσής κεφαλής» και του «κρεμαστού», οι οποίες διαθέτουν ένα φυσικό συντηρητικό.  

Όπως λέει ο κ. Δέδογλου, υπάρχουν και άλλες περιοχές που παράγουν τις ίδιες ποικιλίες, αλλά οι συγκεκριμένες διαφέρουν ως προς τα οργανοληπτικά χαρακτηριστικά. Σε αυτό βοηθά η ιλύς του ποταμού, η άμμος και η άργιλος (πηλός).

Πεπόνια για όλον τον χρόνο από το Τυχερό Έβρου

«Θέλουμε να διατηρήσουμε τις παλιές μεθόδους καλλιέργειας σε συνδυασμό με τις νέες τεχνικές για να αυξηθεί η παραγωγή και να προσφέρεται ένα προϊόν για όλο τον χρόνο».

Σημειώνεται ότι κατά την περίοδο του χειμώνα αφθονούν στα σούπερ-μάρκετ τα πεπόνια εισαγωγής, τα οποία ως γεύση μοιάζουν με τα αγγουράκια θερμοκηπίου.

ertnews.gr/

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια

script data-cfasync="false" type="text/javascript" id="clever-core">