ΘΕΜΑ: «2ο Δελτίο Γεωργικών Προειδοποιήσεων ολοκληρωμένης φυτοπροστασίας
της βαμβακοκαλλιέργειας στην ΔΑΟΚ Ορεστιάδας, Π.Ε. ΕΒΡΟΥ έτους 2024»
1. Στόχοι
1.1. Το παρόν Δελτίο εκδίδεται από τη ΔΑΟΚ Ορεστιάδας, ΠΕ ΕΒΡΟΥ σε συνεργασία με το Π.Κ.Π.Φ.Π.Ε. Καβάλας και απευθύνεται στους βαμβακοπαραγωγούς της ΔΑΟΚ Ορεστιάδας, ΠΕ ΕΒΡΟΥ με στόχο την ενημέρωσή τους για καλύτερη καλλιεργητική διαχείριση και αποτελεσματική φυτοπροστασία στις βαμβακοκαλλιέργειες.
1.2. Αφορά το διάστημα μέχρι την ολοκλήρωση της άνθησης και του 50% περίπου των καρυδιών.
2. Διαπιστώσεις
2.1. Το στάδιο των φυτών σήμερα ποικίλει λόγω επανασποράς σε αγροτεμάχια που είχαν προβλήματα στο φύτρωμα από άσχημες καιρικές συνθήκες.
2.2. Στις φερομονικές παγίδες πράσινου σκουληκιού διαπιστώνουμε χαμηλά επίπεδα συλλήψεων ενήλικων εντόμων και προς το παρόν και η ύπαρξη νεαρών προνυμφών είναι σε χαμηλά επίπεδα.
2.3. Διαπιστώνεται η παρουσία μεγάλων πληθυσμών φυσικών εχθρών, κυρίως της κοινής πασχαλίτσας (Coccinella septempuctata) αλλά και χρύσωπα (Chrysopa carnea)
3. Συστάσεις – καλλιεργητικές πρακτικές
Οι παραγωγοί σε αυτό το στάδιο πρέπει :
Να αποφεύγουν πρακτικές που οδηγούν στην οψίμιση της καλλιέργειας.
Να παρακολουθούν συχνά την βλαστική ανάπτυξη των βαμβακόφυτων κι εφόσον
χρειάζεται να κάνουν χρήση ρυθμιστών ανάπτυξης (mepiquat chloride) στις εγκεκριμένες δόσεις καθώς θα συμβάλλει θετικά στον έλεγχο της βλαστικής ανάπτυξης και στην βελτίωση της καρποφορίας.
Να ελέγχουν τακτικά και σχολαστικά της βαμβακοφυτείες για την ύπαρξη προνυμφών του πράσινου σκουληκιού και να επέμβουν με τα εγκεκριμένα εντομοκτόνα όπου κριθεί απολύτως απαραίτητο. Οι άσκοποι ψεκασμοί με εντομοκτόνα να αποφευχθούν για να μην μειωθεί ο πληθυσμός των ωφέλιμων εντόμων.
Κατώτατο όριο επέμβασης για το πράσινο σκουλήκι στο στάδιο καρποφορίας, δεύτερη γενεά : Τέσσερις (4) νεαρές προνύμφες, μήκους μέχρι ενός εκατοστού ανά εκατό φυτά ή μια νεαρή προνύμφη στα φυτά γραμμής μήκους ενάμιση μέτρου.
Υπενθυμίζουμε ότι οι επαγγελματίες χρήστες γεωργικών φαρμάκων υποχρεούνται να
τηρούν τα αναγραφόμενα στην ετικέτα, να διατηρούν επί τριετία τις συνταγές χρήσης των γεωργικών φαρμάκων και να καταγράφουν σε ημερολόγιο τις ημερομηνίες χρήσης τους. Τα ανωτέρω οφείλουν να τα επιδεικνύουν σε κάθε έλεγχο.
Οι γεωπόνοι της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας & Κτηνιατρικής Ορεστιάδας της ΠΕ Έβρου μπορούν να βοηθήσουν προς στην κατεύθυνση αυτή παρέχοντας τις συμβουλές τους. (τηλ. επικοινωνίας 2552081717).
0 Σχόλια