Μετά την επιτυχημένη συνεργασία με το Μουσείο Άρτου και Σίτου στη Λευκίμμη, Έβρου που πραγματοποιήθηκε τον Δεκέμβριο του 2023, στο πλαίσιο του ερευνητικού προγράμματος «ΨΩΜΙ & ΚΑΡΒΟΥΝΟ» της αστικής μη κερδοσκοπικής εταιρείας με έδρα την Αθήνα, THE ΤΕΛΟΣ SOCIETY, Arts & Culture Research Lab Observatorium, επιστρέφουμε με το πολυθεματικό πρόγραμμα «ΑΔΗΜΙΟΥΡΓΗΤΟΣ ΧΡΟΝΟΣ». Οι δράσεις θα λάβουν χώρα στη περιοχή Σουφλίου σε Λευκίμμη, Προβατώνα αλλά και στο Διδυμότειχο, ενώ μέλη της ομάδας και των συνεργατών θα επισκεφθούν το Ορμένιο και τα Πετρωτά στην περιοχή Ορεστιάδας. Το κοινό μπορεί να συμμετάσχει ως εξής:
Κυριακή 1 Σεπτεμβρίου, ώρα 20:00 – 23:00, ΗΧΟΙ, μουσικοί από όλο τον Έβρο, Αρχοντικό Λέυκιππος, Λευκίμμη.
Δευτέρα 2 Σεπτεμβρίου, ώρα 20:00 – 22:00, ΕΙΚΟΝΑ, To be voiced so
Τρίτη 3 Σεπτεμβρίου, ώρα 10:00, ΧΡΟΝΟ ΙΙ, εργαστήρι ερευνητή και συλλέκτη Σταμάτη Παλάζη, οδός Αθηνάς, Διδυμότειχο.
Έμπνευση του προγράμματος αποτελούν οι θεωρίες των Λεύκιππου και Δημόκριτου, που πραγματεύονται την έννοια του χρόνου, υποστηρίζοντας το άπειρο και το μη τέλος του. Σε περιοχές όπου ο χρόνος φαίνεται άλλοτε άστατος, άλλοτε αμετάβλητος, καλούμαστε να στρέψουμε το ενδιαφέρον μας, αναζητώντας συνέργειες που επεκτείνουν την πολιτιστική δράση πέρα από τα αστικά κέντρα.
Συμπληρωματικά, το δοκίμιο της Carol Becker, καθηγήτριας και επίτιμης πρύτανη της Σχολής Τεχνών του Πανεπιστημίου Κολούμπια στη Νέα Υόρκη, με τίτλο «The Agitated Now: Perceptions of Time and the Contemplative Space of Art», αναλύει και αποδομεί τη δημιουργική έννοια του χρόνου, φωτίζοντας τις πολυδιάστατες εκφάνσεις του.
Η διοργάνωση ευχαριστεί θερμά τους Γιώργο Ντόμπρα, Κώστα Κεβρεκίδη, Σταμάτη Παλάζη και Σωτήρη Μάρκου για την συνεργασία τους.
Οι δράσεις πραγματοποιούνται με την υποστήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, του Δήμου Σουφλίου, Εταιρία Καλλιτεχνικών Παραγώγων ORKI productions, Αρτοποιία Κεβρεκίδη - Ο Φούρνος της Ευγενίας και την συνεργασία του Μουσείου Άρτου και Σίτου της Λευκίμης, το Τοπικό Δίκτυο ΕΛΞΑΤΕ Έβρος, το Φεστιβάλ Πολιτισμού Διδυμοτείχου Ερυθροποτάμος – Redriver, το Δίκτυο Τουρισμού Υπαίθρου epaithros.eu, το Αρχοντικό Λεύκιππος , το Απολιθωμένο Δάσος Έβρου, το συνεργατικό project Έβρος – Επιχειρηματική Συνεργασία Εναλλακτικού Τουρισμού, το Έβρου Γης Χρώματα, την ARTAXIA productions, την ΕΥΡΩΦΑΡΜ, το παραδοσιακό εστιατόριο Μαγειριό και τον τεχνοχώρο πολιτισμού ΑΒΑΤΟΝ.
Η THE ΤΕΛΟΣ SOCIETY ιδρύθηκε το 2019 και στηρίζεται από δημόσιους φορείς, ιδιώτες, φίλους και δωρητές. Το διοικητικό συμβούλιο απαρτίζεται από την ιδρύτρια και εικαστικό, Γεωργία Κοτρέτσο, τον πρεσβευτή του οργανισμού Abdellah Karroum, τον οικονομικό σύμβουλο Παναγιώτη Καλυβίτη και τον νομικό σύμβουλο Pieter van Ysseldjik.
Όσον αφορά τις πολιτιστικές δράσεις της ΤΤS, αυτές εστιάζονται στην ελληνική περιφέρεια, τη παραμεθόριο, την νησιωτική Ελλάδα και τις ακριτικές περιοχές. Η ΤΤS συγκροτεί διεπιστημονικές ομάδες, προσαρμοσμένες σε κάθε δράση, που εργάζονται συνεργατικά για την ανάδειξη των άυλων πολιτιστικών στοιχείων κάθε τόπου. Το 2021, η ΤΤS πραγματοποίησε την πολιτιστική δράση «Σμιλεύοντας το Αρνητικό» σε Τήνο, Λέσβο και Εύβοια, ενώ το 2022 η δράση «Παρατηρητήριο Άκρα» έλαβε χώρα στο Δήμο Μεγίστης, σε συνεργασία με διάφορους φορείς.
Το πρόγραμμα «ΨΩΜΙ & ΚΑΡΒΟΥΝΟ» για το 2023 και 2024 έχει υλοποιήσει συνολικά 10 δράσεις σε διάφορους τόπους στην Ελλάδα. Μέσω της φιλοσοφίας, της επιστήμης, της τεχνολογίας και των τεχνών, η TTS επικεντρώνεται στη διεπιστημονική παραγωγή και ερμηνεία της γνώσης στον τομέα του πολιτισμού, στην Ελλάδα και διεθνώς, υποστηρίζοντας μια βιώσιμη προσέγγιση στην εικαστική παραγωγή και τις ίσες ευκαιρίες.
Οι εκδόσεις της ΤΤS είναι διαθέσιμες στα εξής βιβλιοπωλεία: Πολιτεία, Ιανός, Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης, Ίαμβος, Σελεφαις, Πίξελ και Public (online).
0 Σχόλια