Recents in Beach

Συγκρούσεις στην Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ για την πρόταση δημοψηφίσματος

 


Σε πλήρη εξέλιξη οι εργασίες της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία μετά την απώλεια στο ποσοστό του κόμματος στις ευρωεκλογές, εν μέσω του έντονου διαλόγου για συνεργασίες στην Κεντροαριστερά. 

Ο Στέφανος Κασσελάκης απέρριψε την πρόταση, που κατέθεσε σήμερα ο Χρήστος Σπίρτζης εκ μέρους 80 μελών της Κ.Ε., που ασκούν σκληρή κριτική στον πρώτο, διαφωνούν με μαζί του σε ό,τι αφορά την αποτίμηση του εκλογικού αποτελέσματος και ζητούν εσωκομματικά δημοψηφίσματα για διεργασίες ανασύνθεσης του προοδευτικού χώρου και συζήτηση προτάσεων για αλλαγή του καταστατικού σε καταστατικό συνέδριο. 


Ο Νίκος Παππάς συμφώνησε, κατά πληροφορίες, με την άποψη του Στέφανου Κασσελάκη, που παρέπεμψε σε καταστατικό συνέδριο για τις όποιες αλλαγές. «Αν υπάρχει η άποψη ότι πρέπει να γίνονται καταστατικές αλλαγές και με βάση τα δημοψηφίσματα, να κατατεθεί και να πάει στο συνέδριο» υποστήριξε ο κ. Παππάς ανεβάζοντας τους τόνους, καθώς τόνισε πως η πρόταση για δημοψήφισμα για τις συνεργασίες παραβιάζει ανοικτές θύρες.

Και ζήτησε «συζήτηση χωρίς απολυτότητες ή δίκες προθέσεων και προτάσεων». «Αποτελεί τομή η πρόταση για προγραμματική σύγκλιση και εκλογική συνεργασία προοδευτικών δυνάμεων» σημείωσε για να προσθέσει:

«Δεν έχει θεμελιωθεί ότι πρέπει να πάψει να λειτουργεί το κόμμα που έχει όραμά του τον σοσιαλισμό με Δημοκρατία και ελευθερία, που λειτουργεί πιο συμμετοχικά, πιο δημοκρατικά, πιο διάφανα από κάθε άλλο κόμμα στην Ελλάδα, το κόμμα που πρέπει να ολοκληρώσει τον μετασχηματισμό του, που μπορεί να εγγυηθεί τα προοδευτικά και προγραμματικά θεμέλια μιας εκλογικής συνεργασίας». 

Αντίθετα, η Όλγα Γεροβασίλη φέρεται να τάχθηκε υπέρ των δημοψηφισμάτων ζητώντας να δοθεί ο λόγος στα μέλη και τους φίλους του κόμματος. «Όλες και όλοι εμείς κάναμε τις μεγάλες αλλαγές στο κόμμα μας το 2022. Την εκλογή Προέδρου και Κεντρικής Επιτροπής από τη βάση. Τα εσωτερικά δημοψηφίσματα και τις διαβουλεύσεις. Το ψηφιακό κόμμα. Εμείς ανοίξαμε το κόμμα στην κοινωνία και δώσαμε τον λόγο στα μέλη, στη βάση.

Στην ομιλία της δήλωσε χαρακτηριστικά πως «η συλλογικότητα δεν είναι αδυναμία. Ούτε είναι αντίθετη με την αποφασιστικότητα που πρέπει να έχουμε. Η συζήτηση, ο διάλογος, οι απόψεις, οι εμπειρίες, οι εξειδικευμένες γνώσεις του καθενός και της καθεμιάς είναι πλούτος. Δεν γίνεται να πάμε με μια λογική ότι όποιος δεν σιωπά είναι υπονομευτής».

Τέλος, και η ίδια ερμήνευσε το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών εκτιμώντας πως η «συνεργασία των προοδευτικών δυνάμεων είναι κοινωνική απαίτηση και είμαστε υποχρεωμένοι να ανταποκριθούμε σε αυτή. Δεν θέλουμε ρευστοποίηση του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία. Θέλουμε πρωταγωνιστή τον ΣΥΡΙΖΑ» είπε αναφερόμενη στον στόχο για μια εναλλακτική πρόταση διακυβέρνησης απέναντι στη Ν.Δ.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο  Γιάννης Ραγκούσης επέμεινε στην πρόταση των 80 εξηγώντας ότι το επί της αρχής «Ναι» ή «Όχι» στην προοπτική διεργασιών ανασύνθεσης του προοδευτικού χώρου «μόνον τα μέλη και οι φίλοι μπορούν να το πουν. Ιδίως από την στιγμή που διαφωνούμε μεταξύ μας για το μείζον αυτό θέμα».

Απαντώντας στον κ. Κασσελάκη, που ζήτησε διαδικασία «από κάτω προς τα πάνω», είπε πως το δημοψήφισμα είναι η πιο διάφανης για κάτι τέτοιο, ενώ ισχυρίστηκε πως μόνο το Μαξίμου και τα εξωθεσμικά κέντρα δεν θέλουν την ανασύνθεση.

«Ένας ισχυρός αντίπαλος απέναντι στη ΝΔ, δεν θα σχηματιστεί με διάλυση των κομμάτων που θα συμμετέχουν αλλά με έναν φορέα που θα καταθέσει ενιαία ψηφοδέλτια στον Άρειο Πάγο, ώστε να διεκδικήσει το μπόνους των βουλευτικών εδρών που προβλέπει ο εκλογικός νόμος» πρόσθεσε.

Υπέρ τόσο μιας «μεγάλης προοδευτικής παράταξης τάχθηκε» όσο όμως και του δημοψηφίσματος» φέρεται να τάχθηκε ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος στρέφοντας τα βέλη του στον κ. Κασσελάκη. «Είπε ο πρόεδρος εδώ δεν κατέχουμε την μοναδική αλήθεια. Είπε να ακούσουμε τα μέλη και τους φίλους. Και μετά ακούμε επιχειρήματα για να μην ακούσαμε την βάση και τα μέλη. Τόση υποκρισία» ανέφερε.

Στην ομιλία του επέκρινε τις προεκλογικές αποφάσεις του αρχηγού και τις μετεκλογικές αναρτήσεις του «με υπονοούμενα για την διαφάνεια του κόμματος, με υπονοούμενα για υπονομευτές μέχρι και τον πρώην πρόεδρο, με πολιτικές διώξεις. Και βέβαια με κλείσιμο της Αυγής "με έναν διακόπτη" όπως το "μαύρο" της ΕΡΤ. Και μετά φταίνε οι προηγούμενοι, οι εργαζόμενοι και οι επόμενοι» είπε 

Καταλόγισε επίσης στον πρόεδρο ότι σταθμίζει τα πάντα βάσει του χρήματος, ακόμα και το εκλογικό αποτέλεσμα, ενώ τον έψεξε για το γεγονός ότι εξέφρασε τη διαφωνία του με την νεοσύστατη αριστερή συμμαχία στη Γαλλία, ενώ το κόμμα την χαιρέτησε.

Σφοδρή κριτική φέρεται να άσκησε και ο πρώην εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Στέργιος Καλπάκης, κάνοντας λόγο για υποκρισία από την πλευρά του προέδρου σχετικά με την άρνησή του να γίνει δημοψήφισμα.

Ο κ. Καλπάκης, ακόμη, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, ανέδειξε το παράδοξο και την υποκρισία του να μιλάει ο Στ. Κασσελάκης για ρευστοποίηση του κόμματος και να προτείνει ακριβώς αυτό μέσω των σαρωτικών καταστατικών αλλαγών. 

Από την πλευρά του, ο Παύλος Πολάκης σημείωσε ότι είναι αναγκαίο ο ΣΥΡΙΖΑ να εκπέμψει ένα κυβερνητικό πρόγραμμα «σοβαρό, συγκεκριμένο σε σύγκρουση με τη διαπλοκή» κ.ά, το οποίο «πρέπει να εκπεμφθεί ΚΑΙ από το Καταστατικό Συνέδριο του Οκτωβρίου».

Τόνιζε ότι με βάση αυτό το πρόγραμμα ως το νέο σύγχρονο κοινωνικό συμβόλαιο, «θα καλέσουμε τις κοινωνικές και πολιτικές δυνάμεις για συνεργασία», προσθέτοντας πως η λογική να ενωθούμε όπως όπως με το ΠΑΣΟΚ  για να μην χαθούμε, είναι γραμμή που οδηγεί σε ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ!».

Πηγή: Εfsyn.gr

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια

script data-cfasync="false" type="text/javascript" id="clever-core">