Recents in Beach

Σε οριακό σημείο η πολυπόθητη αξιοποίηση των Ιαματικών Λουτρών της Τραϊανούπολης.

 


Έχουν περάσει πολλές δεκαετίες που η αξιοποίηση των ιαματικών λουτρών της Τραϊανούπολης αποτελεί θέμα συζητήσεων από πλευράς της τοπικής αυτοδιοίκησης. Αντίστοιχα από το 1979 στην Αλεξανδρούπολη λειτουργούσε η Σχολή Τουριστικών Επαγγελμάτων (ΣΤΕ) και από το 2014 με την μορφή  ΙΕΚ του Υπουργείου Τουρισμού. 

Σήμερα επιχειρηματικοί όμιλοι συζητούν στην υπόλοιπη Ελλάδα για επενδύσεις σε ότι αφορά τη δημιουργία σχολής τουριστικών επαγγελμάτων με  επίκεντρο την ευεξία και τις ιαματικές πηγές θέτοντας και κατευθυντήριες γραμμές που έχουν να κάνουν με τη διατροφή που να συνδέεται με τον πρωτογενή τομέα, καθώς και τη φυσική δραστηριότητα.

Είναι γνωστό πως η αναβάθμιση της ποιότητας του τουριστικού προϊόντος αποτελούσε διαχρονικά  βασική προτεραιότητα όλων των κυβερνήσεων. Επιπλέον στη σύγχρονη οικονομική συγκυρία έχει ιδιαίτερη σημασία η διεύρυνση των δυνατοτήτων εκπαίδευσης/κατάρτισης με εμπλουτισμό και διεύρυνση των γνώσεων, δεξιοτήτων και προσόντων, ενίσχυση των ευκαιριών απασχόλησης για τους εργαζόμενους στον τουρισμό και ιδιαίτερα για τους νέους.



Είναι δεδομένο εδώ και χρόνια πως η χώρα χρειάζεται σχολές  τουριστικές πανεπιστημιακού επιπέδου.

Επί πλέον για την περιοχή της Αλεξανδρούπολης και η Ιατρική Σχολή του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου μπορεί μέσω της ειδικότητας της ρευματολογίας, να στηρίξει την λουτροθεραπεία των ασθενών στα ιαματικά λουτρά της Τραϊανούπολης. 


Η σημερινή εικόνα των ιαματικών λουτρών που είναι στην ευθύνη του Δήμου Αλεξανδρούπολης δεν είναι καθόλου ενθαρρυντική και οι κτιριακές εγκαταστάσεις οδηγούνται σε πλήρη κατάρρευση. 

Αυτό όμως που μπορεί να σύντομα να δημιουργήσει εξελίξεις και νέα δεδομένα είναι η εφαρμογή του Ν.4875/2021 σύμφωνα με τον οποίο όλες οι ιαματικές πηγές καθώς και οικοπεδικές εκτάσεις πέριξ αυτών, δρόμο, δρομολογούνται να περάσουν στα χέρια της νέας εταιρείας με την επωνυμία «Ιαματικές Πηγές Ελλάδας Ανώνυμη Εταιρεία» ( ΙΠΕ ΑΕ ) με στόχο την ανάπτυξη και αξιοποίηση τους. 

Ο Δήμος Αλεξανδρούπολης με απόφαση του δημοτικού συμβουλίου δεσμεύτηκε να αναπτύξει από μόνος του τα Λουτρά με την προϋπόθεση να συνταχθούν οι οικονομοτεχνικές μελέτες των επενδυτικών σχεδίων σε διάστημα 4ετίας και συνολικά από τη μέρα της απόφασης σε βάθος χρόνου 10ετίας, να εκτελέσουν τις σχετικές εργασίες.

Αν για οποιαδήποτε λόγο παρέλθουν άπρακτες οι ως άνω προθεσμίες, οι ιαματικές πηγές θα χαθούν από την ιδιοκτησία του δήμου και θα περιέλθουν αυτομάτως στην Κρατική ανώνυμη εταιρεία.



Παύλος Α. Μιχαηλίδης

Αρχιτέκτονας μηχανικος ΑΠΘ

Πρώην Δημοτικός Σύμβουλος


Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια

script data-cfasync="false" type="text/javascript" id="clever-core">