Recents in Beach

Πρώτο βήμα για Νέα Αριστερά και Κόσμο

 


Βήμα μπροστά, βήμα κατ’ αρχήν συνεννόησης έκαναν χθες βράδυ Νέα Αριστερά και Κόσμος. Σε δημόσιο χώρο, στην εκδήλωση της Νέας Αριστεράς για τις γαλλικές εκλογές και πώς αυτές μπορούν να λειτουργήσουν ως παράδειγμα για την υπόλοιπη Ευρώπη, οι Αλέξης Χαρίτσης και Πέτρος Κόκκαλης συμφώνησαν σε αυτό το πρώτο βήμα.

Την αρχή έκανε ο Αλ. Χαρίτσης, ο οποίος αφού αναφέρθηκε αναλυτικά στο αποτέλεσμα των γαλλικών εκλογών, εστίασε στη συνέχεια στην ελληνική πολιτική σκηνή: Το επόμενο διάστημα πρέπει να αναληφθούν ενωτικές ριζοσπαστικές πρωτοβουλίες. Και η Νέα Αριστερά θα συμβάλει με όλες της τις δυνάμεις σε αυτή την κατεύθυνση σε μια σειρά από κρίσιμα πεδία: για την ακρίβεια, την τιμή του ρεύματος, τη διάλυση του ΕΣΥ, τα εργασιακά δικαιώματα, την αντιμετώπιση του υπερτουρισμού, την προώθηση της δίκαιης πράσινης μετάβαση, την ειρήνη, ανέφερε ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Νέας Αριστεράς, με την πρόσθετη επισήμανση ότι η επόμενη Βουλή είναι αναθεωρητική.

Περιέγραψε συγχρόνως τον στόχο να κατατεθούν προτάσεις-τομές μαζί και με άλλες αριστερές και προοδευτικές δυνάμεις όπου αυτό είναι εφικτό. Προτάσεις που θα έχουν στον πυρήνα τους την περιβαλλοντική προστασία, τη διεύρυνση της έννοιας του δημόσιου αγαθού, την επέκταση των κοινωνικών και ατομικών δικαιωμάτων, τον χωρισμό Κράτους - Εκκλησίας.

Και στο σημείο αυτό, απευθυνόμενος στον Πέτρο Κόκκαλη, συμπέρανε ότι μπορούν να βρεθούν σε «έναν κοινό βηματισμό και πλαίσιο μέτρων και προτάσεων». Αλλωστε, πρόσθεσε, για τη Νέα Αριστερά η κλιματική δικαιοσύνη είναι πυρηνικό στοιχείο του προγράμματός της.

Παίρνοντας τον λόγο αμέσως μετά ο επικεφαλής του Κόσμου είχε την εξής αντίδραση: «Εχω καιρό να σας δω και μου έχετε λείψει». Ενθυμούμενος, δε, την πρωτοβουλία του Δημήτρη Παπαδημούλη για τη συνεννόηση του ευρύτερου προοδευτικού χώρου (Progressive Caucus), παρατήρησε ότι στη συγκεκριμένη εκδήλωση γίνεται μια αρχή σε σχέση με όλα όσα έγιναν στη Γαλλία.

«Αυτό είναι το μάθημα για όλες τις προοδευτικές δυνάμεις. Οτι μπορούμε» υπογράμμισε από την πλευρά της η Μαριλένα Κοππά. Ενώ ο Κωστής Παπαϊωάννου στη δική του παρέμβαση κατέληξε με τη διαπίστωση, «δεν πιστεύω ότι συντρέχουν οι όροι Λαϊκού Μετώπου, δεν είμαι βέβαιος για τη μακροημέρευσή του και στη Γαλλία, αλλά δείχνει τι σημαίνει κινητοποίηση απέναντι στον μετα-φασισμό. Αλλά επειδή η απειλή δεν είναι αρκετός παράγοντας για βιώσιμες συμπράξεις, ας ξεκινήσουμε από το περιεχόμενο».

Ούτως ή άλλως η χθεσινή εκδήλωση ήταν και η πρώτη εν Ελλάδι δημόσια προσπάθεια αποτύπωσης του γαλλικού εκλογικού αποτελέσματος, παρατήρησε η Δανάη Κολτσίδα η οποία συντόνισε και την εκδήλωση στην πλατεία Αυδή. Μια εκδήλωση που συγκέντρωσε πλήθος πολιτών.

Πηγή: Efsyn.gr


Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια

script data-cfasync="false" type="text/javascript" id="clever-core">