Recents in Beach

Νέο κείμενο από τους «8»


Ψηφοφορία για τα μαύρα ταμεία ζήτησε η εσωκομματική αντιπολίτευση του ΣΥΡΙΖΑ ● Συνεχίζονται οι αντιδράσεις των εργαζομένων για το κλείσιμο της «Αυγής» ● Νέα κόντρα στο διαδίκτυο με αφορμή αναφορά του Χρ. Σπίρτζη στα «τρολ».
Μόνο εορταστικό δεν ήταν το κλίμα χθες στην Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία (ήταν η ονομαστική γιορτή της Ολγας Γεροβασίλη). Οι «οκτώ» της λεγόμενης εσωκομματικής αντιπολίτευσης –μεταξύ των οποίων και η αντιπρόεδρος της Βουλής– έθεσαν υπόψη του οργάνου αιχμηρό κείμενο τριών σημείων. Ενώ στην επόμενη συνεδρίαση, την ερχόμενη Δευτέρα, θα διεκδικήσουν να πάρει θέση η Π.Γ. αναφορικά με τις «συκοφαντίες για τα μαύρα ταμεία». Αλλά και έξω από το κτίριο, θερμό ήταν το κλίμα, πρώτα με τη συγκέντρωση των εργαζομένων στα δύο κομματικά μέσα ενημέρωσης, αργότερα με το πλήθος κόσμου που συγκεντρώθηκε για να επικοινωνήσει με τον Στέφανο Κασσελάκη.

Τρία σημεία

Με βασικό θέμα συζήτησης την οικονομική κατάσταση στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, αλλά και την κατάσταση σε «Αυγή» και «Κόκκινο», τα μέλη της Πολιτικής Γραμματείας ενημερώθηκαν αρχικώς από την οικονομική διεύθυνση του ΣΥΡΙΖΑ και τις διοικήσεις-διευθύνσεις των δύο μέσων. Αίφνης, όμως, οι «οκτώ» παρενέβησαν μέσω κειμένου για τις γαλλικές εκλογές, τη νέα οργανωτική δομή (ή τη διάλυση της υφιστάμενης δομής, όπως υποστηρίζουν) και τα μαύρα ταμεία-οικονομική κατάσταση του ΣΥΡΙΖΑ. Σε αυτό το τελευταίο είναι και η αιχμή τους, αφού ζητούν να γίνει ψηφοφορία στην Π.Γ. καταδίκης των συκοφαντιών για τα μαύρα ταμεία, όπως αναφέρουν.

Πόλεμος στο διαδίκτυο

Τη συνεδρίαση, όμως, απασχόλησε κατά πληροφορίες ακόμη ένα περιστατικό που άπτεται της σφαίρας των μέσων κοινωνικής δικτύωσης. Η ιστορία ξεκίνησε από μια αναφορά του Χρήστου Σπίρτζη –στο «Open»– ότι τα τρολ του ΣΥΡΙΖΑ είναι «δέκα άνθρωποι, ξεπεσμένοι στιχουργοί και διάφοροι άλλοι». Η φράση «ξεπεσμένοι στιχουργοί» προκάλεσε την αντίδραση του Νίκου Μωραΐτη, που θεώρησε ότι τον αφορά. Ο γνωστός στιχουργός δήλωσε –μέσω X– ότι δεν τον... χαλάει η αναφορά Σπίρτζη, αλλά με το ταυτόχρονο σχόλιο «εδώ δεν θυμάται ότι είναι στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ». Εν τέλει, «ας τολμήσει να πει επωνύμως ότι μισθοδοτούμαι. Επωνύμως. Οχι “περιγραφές”. Για να μπορέσω να κάνω αγωγή».

Η συνέχεια, ωστόσο, ήταν ακόμη πιο απρόσμενη: κάτω από το σχόλιο του Ν. Μωραΐτη εμφανίστηκε ανάρτηση από χρήστη με το ονοματεπώνυμο «Μπάμπης Παπαδάκης» και το σχόλιο «αύριο πρέπει να τον φάει» (σ.σ.: ο Στ. Κασσελάκης τον Χρ. Σπίρτζη). «Πρόκειται για τον διευθυντή του γραφείου Τύπου του προέδρου, Μπάμπη Παπαδάκη;», διερωτήθηκαν άπαντες. Ο Χρ. Σπίρτζης δεν έχει την παραμικρή αμφιβολία επ’ αυτού και «ο νέος “ΣΥΡΙΖΑ” οφείλει να δώσει εξηγήσεις», έστω και αν κατέβηκε το επίμαχο σχόλιο από τον Ν. Μωραΐτη, δήλωσε. Από την πλευρά του Μπ. Παπαδάκη δεν υπήρξε κάποιο σχόλιο. Το θέμα απασχόλησε και την Π.Γ., με τα μέλη της αντιπολίτευσης να κάνουν λόγο, σύμφωνα με πληροφορίες, για καταστροφικά για το κόμμα φαινόμενα.

Στη συνεδρίαση, εξάλλου, ύστερα από πρόταση του προέδρου του κόμματος, αποφασίστηκε να συγκροτηθούν πέντε ομάδες εργασίας εν όψει της ΔΕΘ, για τα θέματα της στέγης, των τραπεζών και ιδιωτικού χρέους, των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, της υγείας και της εργασίας. Εν όψει ΔΕΘ, επίσης, θα επανενεργοποιηθούν τα δίκτυα στο συνδικαλιστικό κίνημα, την Αυτοδιοίκηση, τους μικρομεσαίους.

Χωρίς «Αυγή» την Κυριακή

Εργαζόμενοι της «Αυγής» συγκεντρωμένοι και χθες έξω από τα γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ . | EUROKINISSI

Στα γραφεία της «Αυγής, οι εργαζόμενοί της, απογοητευμένοι από το γεγονός ότι η Π.Γ. δεν τους δέχθηκε προκειμένου να παρουσιάσουν τις προτάσεις τους για τη διάσωση της ιστορικής εφημερίδας, αποφάσισαν νέα 24ωρη απεργία σήμερα. Απεργία που θα έχει αποτέλεσμα να μη βγει κυριακάτικο φύλλο φυσικά. Οι εργαζόμενοι, ταυτόχρονα με τα βασικά αιτήματά τους, έκαναν, μάλιστα, ένα βήμα συνεννόησης, προτείνοντας «εναλλακτικά, προσωρινά και μόνο μπροστά στο τείχος αδιαλλαξίας του ισχυρού μετόχου να ανοίξει ξανά το έντυπο ημερήσιο φύλλο», να επαναλειτουργήσει το καθημερινό ηλεκτρονικό φύλλο με μηδενικό κόστος.

Εν τω μεταξύ, αντικείμενο συζήτησης αποτέλεσε χθεσινό ρεπορτάζ της efsyn.gr, σύμφωνα με το οποίο η εξοικονόμηση από τη μη έκδοση του ημερήσιου φύλλου (χαρτί και εκτύπωση) υπολογίζεται σε κάτι λιγότερο από 100.000 ετησίως. Αναλυτικά, το ημερήσιο κόστος για χαρτί και εκτύπωση για το καθημερινό φύλλο της «Αυγής» (χωρίς το κυριακάτικο δηλαδή) ανέρχεται σε 850 ευρώ. Κατά συνέπεια, με 250 εκδόσεις τον χρόνο, το κόστος ανεβαίνει σε 210.000 ευρώ (ή 220.000 ευρώ, αν προσθέσει κανείς και τον ΦΠΑ 6%). Ομως, με έναν μέσο όρο 500 φύλλων και καθαρά έσοδα ένα ευρώ ανά φύλλο, χάνονται ετησίως από τα ταμεία της εφημερίδας περί τα 125.000 ευρώ. Συμπέρασμα; Η παύση έκδοσης του καθημερινού φύλλου έχει οικονομικό όφελος από 95.000 ώς 100.000.

Η κίνηση των «3»

Την ίδια ώρα επανέρχονται, με κείμενό τους, οι Διονύσης Τεμπονέρας, Αντώνης Κοτσακάς και Χάρης Τσιόκας, στο πλαίσιο της πρότασής τους για την ανασύνθεση του ευρύτερου αριστερού και προοδευτικού χώρου. Δημιουργούν, έτσι, χώρο διαλόγου των αριστερών και προοδευτικών δυνάμεων με τη συμμετοχή υφιστάμενων κομμάτων, κοινωνικών φορέων, κινήσεων και ανένταχτων πολιτών.

Διευκρινίζουν ότι τα κόμματα διατηρούν το σημερινό τους status και προτείνουν εκλογική συμπόρευση. Τελικώς, εάν και εφόσον η πρόταση αυτή καταστεί εφικτή, «οι Ελληνίδες και οι Ελληνες, μαζί με τα μέλη των κομμάτων του χώρου, μέσα από ανοιχτές διαδικασίες κοινωνίας θα προσδιορίσουν την ηγετική ομάδα και τον επικεφαλής του σχήματος».

Μέγα πλήθος

Χθες, τέλος, μέγα πλήθος συγκεντρώθηκε στην Κουμουνδούρου, προκειμένου να συνομιλήσει με τον Στέφανο Κασσελάκη: ήδη από τις 4 το απόγευμα, υπό απαγορευτικές καιρικές συνθήκες, ουρές είχαν σχηματιστεί έξω από τα γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ κόσμος παρέμενε και μετά τις 8 μ.μ. (ώρα κατά την οποία θα έληγε κανονικώς αυτή η πρώτη επαφή του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ με τους πολίτες). Πολλές αίθουσες εντός του κτιρίου άνοιξαν τις πόρτες τους να υποδεχθούν τους πολίτες. Ακρίβεια, κίνητρα προς επιχειρηματίες και άλλα οικονομικά ζητήματα ήταν στην πρώτη γραμμή των θεμάτων προς συζήτηση.

Νίκος Παπαδημητρίου https://www.efsyn.gr/

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια

script data-cfasync="false" type="text/javascript" id="clever-core">