Recents in Beach

Πρώτη φορά μετά από 22 χρόνια η Ελλάδα χωρίς αντιπρόεδρο στο Ευρωκοινοβούλιο


 Τέλος στη συνεχή παρουσία Έλληνα αντιπροέδρου στην Ευρωβουλή από το 2002. Πώς «υπονομεύθηκε» η υποψηφιότητα Μεϊμαράκη.

Αλγεινή εντύπωση προκαλεί το γεγονός πως η Ελλάδα για πρώτη φορά μετά από 22 χρόνια δεν θα έχει κάποιον υποψήφιο αντιπρόεδρο στο Ευρωκοινοβούλιο.

Στην πρώτη σύνοδο της ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο, στις 16 Ιουλίου, οι 720 νεοκλεγέντες ευρωβουλευτές θα εκλέξουν τον πρόεδρο, τους 14 αντιπροέδρους και τους πέντε κοσμήτορες. Ωστόσο στη λίστα δεν υπάρχει κάποιος υποψήφιος από την Ελλάδα, παρότι από το 2002 υπήρχε πάντα ένας Έλληνας αντιπρόεδρος.

Συγκεκριμένα τον Γιώργο Δημητρακόπουλο (ΝΔ, 2002-2004), τον Αντώνη Τρακατέλλη (ΝΔ, 2004-2007) και τη Ρόδη Κράτσα (ΝΔ, 2007-2012), τον Σταύρο Λαμπρινίδη (ΠΑΣΟΚ, 2009-2011) και την Άννυ Ποδηματά (ΠΑΣΟΚ, 2011-2014) και τον Δημήτρη Παπαδημούλη, ο οποίος υπήρξε και ο μακροβιότερος Αντιπρόεδρος για δέκα χρόνια (ΣΥΡΙΖΑ). Σημειώνεται πως ήταν και ο μοναδικός από την πολιτική ομάδα της Αριστεράς.

Τέλος από θέση αντιπροέδρου είχε περάσει και η Εύα Καϊλή για 11 μήνες, από τις 18/01/2022 μέχρι τις 13/12/2022 όταν και καθαιρέθηκε υπό το βάρος του σκανδάλου QatarGate.

Το «κόψιμο» Μεϊμαράκη

Υπενθυμίζεται πως ενδιαφέρον για τη θέση αντιπροέδρου στο νέο Ευρωκοινοβούλιο είχε εκφράσει ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης, ο οποίος ωστόσο δεν κατάφερε να εκλεγεί στην εσωτερική διαδικασία του ΕΛΚ. Ο γαλάζιος ευρωβουλευτής ήρθε τελευταίος και φαίνεται το αρνητικό αποτέλεσμα να σχετίζεται με μια πολιτική «βεντέτα» που έχει ξεσπάσει μεταξύ του κ. Μεϊμαράκη και του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Ο πρωθυπουργός και πρόεδρος της ΝΔ την επόμενη των ευρωεκλογών όρισε την Ελίζα Βόζεμπεργκ ως επικεφαλής της ευρωομάδας του κόμματος, θέση που την περασμένη περίοδο κατείχε ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης.

Η κρίση μεταξύ Κ. Μητσοτάκη και Β. Μεϊμαράκη φαίνεται ότι υπέβοσκε για καιρό. Όταν ο πρωθυπουργός είχε κάνει την παρουσίαση των γαλάζιων υποψήφιων για την Ευρωβουλή, τον περασμένο Απρίλιο, ο Β. Μεϊμαράκης δεν συμμετείχε, υποστηρίζοντας πως έχασε το αεροπλάνο.

Αλλά εκείνο που είχε κάνει έξαλλο το Μαξίμου ήταν η δήλωση του για την ακρίβεια. Είχε δηλώσει ότι το θέμα δεν είναι στην ατζέντα της Ευρώπης και μάλιστα είχε γίνει εν μέσω προεκλογικής περιόδου, αμέσως μετά την επιστολή του πρωθυπουργού Κ. Μητσοτάκη στην Κομισιόν.

Το θέμα της μη επανεκλογής του Βαγγέλη Μεϊμαράκη ως ενός εκ των αντιπροέδρων του ΕΛΚ στο Ευρωκοινοβούλιο, είχε σχολιάσει και ο Γιώργος Κύρκος, υποστηρίζοντας πως «οφείλεται σε εντυπωσιακό άδειασμα Μητσοτάκη».

«Ένα νεύμα του πρωθυπουργού αρκούσε για να εξασφαλίσει ο Βέμπερ την παραμονή Μειμαράκη στην αντιπροεδρία του ΕΛΚ. Όμως το σχέδιο του Μαξίμου προέβλεπε την υποβάθμιση Μειμαράκη, έστω και σε βάρος της εικόνας και της επιρροής της ΝΔ στο ΕΛΚ. Αυτός είναι ο Μητσοτάκης», έγραψε.

Συνεχίζοντας και επισημαίνοντας την «υπονόμευση» της εκλογής Μεϊμαράκη από τον Μητσοτάκη, ο Γιώργος Κύρκος απαρίθμησε ανάρτησή του στο X τα «χτυπήματα»:

«Το πρώτο χτύπημα στον Μειμαράκη ήταν η προώθηση της Ασημακοπούλου σε θέση εκπροσώπου της ευρωομάδας της ΝΔ που δημιουργήθηκε ειδικά γι αυτήν. Το δεύτερο χτύπημα ήταν η εντολή στον κομματικό μηχανισμό να ψηφίσει Αυτιά, Μπελέρη κα, οχι όμως τον πρώην πρόεδρο της ΝΔ. Το τρίτο χτύπημα ήταν η αντικατάσταση του Μειμαράκη στη θέση του επικεφαλής της ομάδας των ευρωβουλευτών της ΝΔ. Το τέταρτο χτύπημα η μεθόδευση της μη επανεκλογής του Μειμαράκη σε θέση αντιπροέδρου του ΕΛΚ».

ieidiseis.gr

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια

script data-cfasync="false" type="text/javascript" id="clever-core">