Recents in Beach

Η αναφορά του Αλέκου Παναγούλη για την Χούντα και την Κύπρο, στην δίκη των βασανιστών του ΕΑΤ - ΕΣΑ το 1975. (Video)

 


Τον Αύγουστο του 1975, έναν χρόνο μετά την Τουρκική εισβολή στην Κύπρο και τον Αττίλα, ξεκίνησε στην Αθήνα η δίκη των βασανιστών του ΕΑΤ - ΕΣΑ του Δικτάτορα Ιωαννίδη. Οι Δίκες των βασανιστών της Χούντας ήταν η προσαγωγή στο εδώλιο των κατηγορουμένων (με την κατηγορία βασανισμούς πολιτών) αρκετών δεκάδων αξιωματικών και οπλιτών που υπηρέτησαν στην Ειδική Ασφάλεια και την ΕΑΤ-ΕΣΑ, κατά τη διάρκεια της δικτατορίας 1967-1974 και διεξήχθη, τμηματικά, τόσο στις Δικαστικές Φυλακές Κορυδαλλού, όσο και στη Χαλκίδα, αλλά και στην Πάτρα.

Ενώ για τα αδικήματα της εσχάτης προδοσίας (πραξικόπημα - Κυπριακό) και της στάσης που βάρυναν τους πρωταίτιους της δικτατορίας, δεν είχε ληφθεί καμία πρόνοια από την κυβέρνηση της "Εθνικής Ενότητας" υπό τον Κωνσταντίνο Καραμανλή, για τα αντίστοιχα της αιματηρής καταστολής της εξέγερσης του Πολυτεχνείου και των βασανισμών των πολιτικών κρατουμένων, η διαδικασία από την εκτελεστική και τη δικαστική εξουσία της μεταπολίτευσης κινήθηκε αυτεπάγγελτα.

Οι μαρτυρίες που κατατέθηκαν από πρώην στελέχη των ΕΑΤ-ΕΣΑ κλπ υπηρεσιών του καθεστώτος, έφεραν στο φως τις λεπτομέρειες της εκπαίδευσης των βασανιστών, η οποία τους μετέτρεπε σε πειθήνια όργανα της δικτατορίας που βιαιοπραγούσαν έναντι των συλληφθέντων αντιπάλων της (δήθεν) επαναστατικής κυβέρνησης, χωρίς να αντιμετωπίζουν τύψεις συνείδησης, λόγω προηγούμενης πλύσης εγκεφάλου με μισαλλόδοξη κατεύθυνση, στην οποία είχαν υποβληθεί και οι ίδιοι.

Στην δίκη αυτή ξεχώρισε η κατάθεση του αγωνιστή της Δημοκρατίας και πρώην Αξιωματικού του Ελληνικού Στρατού, Αλέκου Παναγούλη ο οποίος όχι μόνο περιέγραψε όλα τα εφιαλτικά βασανιστήρια βίωσε, στα μπουντρούμια της ΕΣΑ αλλά και τις αντεθνικές στάσεις των δεσμοφυλάκων του καθεστώτος της χούντας των Συνταγματαρχών, που τον κατηγορούσαν ότι δεν ήθελε την μεγάλη Ελλάδα...

Ο Αλέκος Παναγούλης κατέθεσε: 

«Με χτυπούσαν και μου έλεγαν, ''Γιατί ρε προδότη, γιατί ρε λιποτάκτη...Δεν μας αφήνεις να πάμε την Ελλάδα μέχρι τον Δούναβη;'' και λίγο ακόμα και θα είχαν φέρει τους Τούρκους μέχρι το Σούνιο. ''Γιατί δεν μας αφήνεις να πάμε την Ελλάδα μέχρι τον Δούναβη;''. Εγώ ο χειροδέσμιος, ο καταματωμένος, ο δαρμένος...Δεν τους επέτρεπα να πάνε την Ελλάδα μέχρι τον Δούναβη».






Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια

script data-cfasync="false" type="text/javascript" id="clever-core">