«Αυτό που έχω δει είναι μόνο μια χρηστή διοίκηση στο κόμμα» υπογράμμισε ο Βαγγέλης Καλπαδάκης, ιδρυτικό στέλεχος του Ινστιτούτου Αλέξης Τσίπρας μιλώντας στην εκπομπή «UPDATE» του ΕΡΤNews και τον δημοσιογράφο Κώστα Λασκαράτο, σχολιάζοντας τις αναφορές περί αργομισθιών στον ΣΥΡΙΖΑ.
Για τη δημοσκόπηση της GPO αναφορικά με το ποιο πρόσωπο πιστεύει ο κόσμος ότι μπορεί να ενώσει την Κεντροαριστερά σε όλο το εκλογικό σώμα, στην οποία αναδείχθηκε πρώτος σε ποσοστά ο Αλέξης Τσίπρας με 19%, δήλωσε ότι: «Δεν μπήκαμε στη συζήτηση προσώπων, διότι αυτό δεν είναι το διακύβευμα για το Ινστιτούτο Τσίπρα και δεν είναι ο στόχος του ίδιου του Αλέξη Τσίπρα».
Ινστιτούτο Αλέξης Τσίπρας
Σχετικά με τον λόγο ίδρυσης του «Ινστιτούτου Αλέξης Τσίπρας» ο κ. Καλπαδάκης ανέφερε: «Το Ινστιτούτο ιδρύεται και κάνει τα πρώτα του βήματα σε μια πολύ κρίσιμη στιγμή για μια σειρά από θέματα.
Πρώτα απ’ όλα, όπως έχει τονιστεί, πραγματοποιήθηκε η πρώτη εκδήλωση, έξι χρόνια ακριβώς μετά την υπογραφή της Συμφωνίας των Πρεσπών.
Σε μια περίοδο όπου με τη νέα κυβέρνηση στη Βόρεια Μακεδονία έχουμε αρνητικές δηλώσεις παραβίασης της Συμφωνίας των Πρεσπών και έχουμε ένα ευρύτερο ζήτημα σταθερότητας στα Δυτικά Βαλκάνια, το οποίο γίνεται όλο και πιο σημαντικό, δεδομένης και της ευρύτερης αποσταθεροποίησης στην περιοχή.
Οπότε, το εφαλτήριο και το μεγάλο ζήτημα που έχει να κάνει με τη Συμφωνία των Πρεσπών και την ανάδειξη αυτού του ζητήματος στον ρόλο της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην περιοχή, έχει ιδιαίτερη σημασία».
Για το αν τα γεγονότα που εξελίσσονται αυτή τη στιγμή στα Βαλκάνια, αλλά επέσπευσαν τις διαδικασίες δημιουργίας του Ινστιτούτου ο κ. Καλπαδάκης διευκρινίζει ότι: « Ο στόχος ήταν η πραγματοποίηση της πρώτης εκδήλωσης να γίνει μετά τις ευρωεκλογές. Απλώς συμπίπτει όντως με εξελίξεις στα Βαλκάνια που είναι ιδιαίτερα ανησυχητικές.
Και ήταν μια μεγάλη ευκαιρία για πάνω από 40 ομιλητές και μεγάλες προσωπικότητες από την πολιτική, από την κοινωνία των πολιτών, από κυβερνήσεις, από τα σημαντικά ευρωπαϊκά κόμματα, τέσσερις Ευρωπαίοι επίτροποι, ο πρωθυπουργός της Σερβίας, ο υπουργός Εξωτερικών της Αλβανίας, ο πρόεδρος των Ευρωσοσιαλιστών, ο πρόεδρος του αριστερού Κόμματος και πολλοί άλλοι εκπρόσωποι και αρχηγοί κομμάτων να τονίσουν τη σημασία της Συμφωνίας των Πρεσπών και τη σημασία της σταθερότητας στα Δυτικά Βαλκάνια.
Οπότε, με αυτή την εκδήλωση και με αυτή την πρωτοβουλία ξαναμπαίνει και η Αθήνα στον κεντρικό ρόλο που έχει και που γενικότερα επιδιώκει ως μέρος της πάγιας εξωτερικής της πολιτικής στο κέντρο της υποστήριξης της σταθερότητας των Δυτικών Βαλκανίων σε μια πολύ κρίσιμη στιγμή».
Για το ρόλο του Ινστιτούτου υπογράμμισε: « Έχει ρόλο και στα θέματα εξωτερικής πολιτικής και ειρήνης. Δεν είναι τυχαίο ότι αναδείχθηκε αυτό το ζήτημα της συμφωνίας των Πρεσπών και συνδέθηκε και με άλλους τομείς.
Ο πρώην υπουργός Οικονομίας της Παλαιστίνης συνέδεσε ευθέως την επίλυση του Μακεδονικού, λέγοντας ότι μας θυμίζει τις προσπάθειες Ράμπιν – Αραφάτ για το Παλαιστινιακό και την ανάγκη να υπάρξει ειρήνη στην ευρύτερη περιοχή αυτή την περίοδο και έγιναν πολύ ενδιαφέρουσες συζητήσεις και για αυτά τα ζητήματα και για την προώθηση της ειρήνης και σταθερότητας στην περιοχή, ειδικά με αφορμή τον πόλεμο στην Ουκρανία και στη Γάζα.
Και γι’ αυτό είναι σίγουρα μια πλατφόρμα ακριβώς για να τονίσουμε τον ρόλο που θα παίξει και πρέπει να παίζει η Ελλάδα ως πυλώνας ειρήνης και σταθερότητας, που ενσωματώνεται και στο σήμα του Ινστιτούτου που συνδέεται με τις προσπάθειες που έχει κάνει στην εξωτερική πολιτική ο Αλέξης Τσίπρας».
Συστήνεται εκ νέου στην κοινωνία ο Αλέξης Τσίπρας;
Αναφορικά με όσα σχολιάζει μερίδα ανθρώπων για το αν επιθυμεί ο Αλέξης Τσίπρας να συστηθεί εκ νέου στην κοινωνία, με ένα νέο πρόσωπο ο κ. Καλπαδάκης σχολιάζει: «Δεν θεωρώ ότι πρώτα απ’ όλα η συζήτηση στην οποία η οποία παρακολουθήσαμε τις προηγούμενες μέρες αντανακλά ή επιβεβαιώνει ή δικαιώνει μια τέτοια ακραία λογική, όπως αυτή που περιγράψατε.
Αυτό που χρειαζόμαστε τώρα είναι ένα διαφορετικού είδους δημόσιο διάλογο, ο οποίος βασίζεται σε πάρα πολλά σημαντικά στοιχεία, τα οποία έχουν να κάνουν και με την πολιτική του πρώην πρωθυπουργού και την περίοδο που ήταν πρωθυπουργός και την περίοδο που ήταν στην αξιωματική αντιπολίτευση.
Αυτό περιλαμβάνει κάτι που ο ίδιος είπε στην ομιλία του, δηλαδή να μπορούμε να είμαστε περήφανοι για αυτά που έγιναν, όπως είναι η συμφωνία των Πρεσπών, όπως είναι η έξοδος από την οικονομική κρίση και η επιστροφή στην ανάπτυξη, αλλά και να κάνουμε την αυτοκριτική μας για να μπορέσουμε να βελτιώσουμε αυτά που έγιναν και ήταν λάθη».
Ενδεχόμενη σύμπραξη ΣΥΡΙΖΑ – ΠΑΣΟΚ
Για το αν θα μπορούσε ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ, μαζί, να χαράξουν κοινή πορεία στο μέλλον το ιδρυτικό στέλεχος του Ινστιτούτου Αλέξης Τσίπρας απαντά: «
Νομίζω ότι αυτό που μπορεί να προσφέρει το Ινστιτούτο Αλέξη Τσίπρα και μιλάω τώρα με σημείο αναφοράς το Ινστιτούτο αυτό καθ’ εαυτό και όχι το θέμα το κομματικό. Διότι το Ινστιτούτο προσπαθεί να συμβάλει και να μπολιάσει το δημόσιο διάλογο σε ένα άλλο επίπεδο και με άλλο στόχο.
Νομίζω ότι στόχος του Ινστιτούτου είναι ακριβώς να διευρύνει το δημόσιο διάλογο, αλλά και να διευρύνει τους συνομιλητές γύρω από το δημόσιο διάλογο και να φέρει διεθνείς προσωπικότητες που μπορούν να συμβάλουν σε αυτό το διάλογο και να αξιοποιηθούν ακόμα περισσότερο ή για πρώτη φορά άτομα, προσωπικότητες από ινστιτούτα και από διάφορους φορείς.
Και θα δούμε και άλλες εκδηλώσεις στο μέλλον, των οποίων η φωνή δεν έχει ακουστεί και μπορούν να συμβάλουν σε αυτό το διάλογο» και συμπλήρωσε ότι «Όπως είπε και ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας, πρώτα απ’ όλα μια δημοκρατική σύγκλισης ατόμων απ’ όλο το δημοκρατικό φάσμα, που αναγνωρίζουν ότι το διακύβευμα αυτή την περίοδο δεν είναι να ενισχυθεί η ακροδεξιά και να τραβήξει προς αυτή την κατεύθυνση και το κυβερνών κόμμα.
Αλλά το διακύβευμα είναι αυτό που είπε ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας, δηλαδή μια νέα δημοκρατική ισορροπία, η οποία μπορεί να ενισχύσει και τις θεσμικές δικλείδες ασφαλείας που χρειαζόμαστε, αλλά με την ενίσχυση ενός κεντροαριστερού και αριστερού πόλου που μπορεί να ξαναφέρει ισορροπία στο πολιτικό σύστημα και να βοηθήσει στην εξάλειψη πολλών από των φαινομένων που έχουμε δει μέχρι σήμερα, που προκύπτουν και από την ανισορροπία του πολιτικού συστήματος».
Αναφορικά με το αν ο Αλέξης Τσίπρας είναι εντάσσει στη δημοκρατική σύγκλιση στον ελλαδικό χώρο και την Πλεύση Ελευθερίας ο κ. Καλπάκης απαντά: «Νομίζω η λογική του Ινστιτούτου είναι να συμμετέχουν οι παράγοντες αυτοί που θέλουν να συνεισφέρουν σ’ αυτόν τον διάλογο, όσοι παράγοντες και όσοι φορείς και πολιτικές δυνάμεις δεν θέλουν να συνεισφέρουν, δεν έχουν λόγο να βρίσκονται εκεί ακριβώς με δική τους επιλογή, γιατί δεν θέλουν να συνεισφέρουν».
Έρευνα GPO
Σε έρευνα της GPO για το ποιο πρόσωπο πιστεύει ο κόσμος ότι μπορεί να ενώσει την Κεντροαριστερά σε όλο το εκλογικό σώμα, τα ποσοστά ήταν: 19% ο Αλέξης Τσίπρας, 12,6 ο Στέφανος Κασελάκης και 10,4 ο Νίκος Ανδρουλάκης.
Σχολιάζοντας αυτά τα ποσοστά ο κ. Καλπάκης είπε: « Νομίζω ότι ο Αλέξης Τσίπρας αξιοποιεί το κύρος που έχει.
Πριν τις εκλογές είδαμε ξεκάθαρα με τη στήριξη του κόμματος στο οποίο είναι βουλευτής, αλλά και μετά τις εκλογές αξιοποιεί το κύρος που έχει για να φέρει μαζί τις δυνάμεις αυτές τις προοδευτικές στην Ευρώπη και στην Ελλάδα και να έχουμε εποικοδομητικό διάλογο με συναινέσεις, οι οποίες μπορούν να βοηθήσουν και στην Ευρώπη και στην Ελλάδα.
Το ζήτημα των δημοσκοπήσεων, το ζήτημα των προσωπικοτήτων στο πλαίσιο μιας δημοσκόπησης που παρουσιάζεται σήμερα δεν είναι το βασικό ζήτημα εδώ. Το βασικό ζήτημα δεν είναι να συζητήσουμε για δημοσκοπήσεις.
Το βασικό ζήτημα είναι να βρούμε τις πολιτικές αυτές που μπορούν να φέρουν μια ευρύτερη δημοκρατική σύγκλιση απέναντι στην ακροδεξιά και ειδικά τις προοδευτικές συγκλίσεις γύρω από πολιτικές που χρειαζόμαστε» και συμπλήρωσε «μπορώ να αναφερθώ στις έρευνες που παρουσιάστηκαν κατά τη διάρκεια της πρωτοβουλίας αυτής κατά τη διάρκεια της διάσκεψης και οι έρευνες έδειξαν κάτι συγκεκριμένο ότι υπάρχει μια βούληση στον ευρύτερο προοδευτικό χώρο πραγματικά να υπάρξει σύγκλιση γύρω από πολιτικές κατευθύνσεις.
Δεν μπήκαμε στη συζήτηση ακριβώς προσώπων, διότι αυτό δεν είναι το διακύβευμα για το Ινστιτούτο Τσίπρα και δεν είναι ο στόχος του ίδιου του Αλέξη Τσίπρα.
Ιδρύοντας αυτό το Ινστιτούτο έχουμε ανάγκη πολιτικές συγκλίσεις επί πολιτικών και όχι ατέρμονες συζητήσεις για πρόσωπα και για κόμματα που υπάρχουν με προέδρους που έχουν εκλεγεί».
Αργομισθίες στον ΣΥΡΙΖΑ
Αναφορικά με το αν υπάρχουν αργομισθίες στον ΣΥΡΙΖΑ ο κ. Καλπάκης τονίζει: «Είμαι σίγουρος ότι αυτό υπάρχει κάποιος άλλος που μπορεί να το απαντήσει. Εγώ πραγματικά είμαι χρόνια στο χώρο ως διπλωματικός σύμβουλος, αποσπασμένος από το υπουργείο Εξωτερικών.
Αυτό που έχω δει είναι μόνο μια χρηστή διοίκηση στο κόμμα. Δεν ξέρω για άλλα κόμματα, αλλά μια χρηστή διοίκηση σε σχέση με το κόμμα. Πάντα μπορούν να βελτιωθούν οι όροι αποτελεσματικότητας ενός κόμματος, ενός φορέα και μπορούν να αξιοποιηθούν με καλύτερο τρόπο το ένα ή το άλλο στέλεχος.
Όπως κι αν έχει όμως, εγώ θεωρώ ότι αυτό στο οποίο πρέπει να εστιάσουμε και τουλάχιστον εγώ ως συντονιστής, του Ινστιτούτο Αλέξης Τσίπρας και ως διπλωματικός σύμβουλος, μπορώ να αναφερθώ και αυτό είναι και το μόνο που με ενδιαφέρει να αναφερθώ, είναι μια πραγματικότητα που έχει να κάνει με τη σύγκλιση δυνάμεων προσώπων χωρίς αποκλεισμούς, χωρίς εξαιρέσεις, με όλους τους ανθρώπους που θέλουν και μπορούν να βοηθήσουν και εκεί πέρα μόνο προσθετικά πρέπει να λειτουργούμε προσθετικά με τον καθένα, εκεί που μπορεί να βοηθήσει και να συνεισφέρει.
Πηγή: ERTNEWS.gr
0 Σχόλια