Το Σάββατο, 11 Μαΐ 2024, στις 19.00, στην αίθουσα του Πολιτιστικού Κέντρου ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗΣ, στο χωριό Καταχάς Πιερίας θα παρουσιασθεί το βιβλίο «Τα μονοπάτια της τροφής μας» του Δημήτρη Μιχαηλίδη των εκδόσεων ΣΤΕΝΤΟΡΑΣ.
Ο συγγραφέας του βιβλίου «Τα μονοπάτια της τροφής μας», κ Δημήτρης Μιχαηλίδης, έμαθε τα πρώτα του γράμματα στο Δημοτικό Σχολείο του Καταχά το 1956 με δάσκαλο τον αείμνηστο Ιορδάνη Ελευθεριάδη και είναι ήδη συνταξιούχος προσφέροντας εθελοντικά σε κινήματα και οργανώσεις της Κοινωνίας των Πολιτών (Σύλλογοι αγροτών, Συνεταιριστικές δομές, Προσκοπικά σχήματα, Παρατηρητήριο Οργανώσεων Κοινωνίας Πολιτών κλπ). Τα θέματα που κυρίως προσεγγίζονται από τον Δ. Μιχαηλίδη είναι Αγροτική Ανάπτυξη, Τοπική Ανάπτυξη, Κοινωνική Οικονομία & Επιχειρηματικότητα.
Το βιβλίο «Τα μονοπάτια της τροφής μας» ISBN 978-618-84431-4-3 επιμελήθηκε η κα Κατερίνα Γκρίτζαλη, των εκδόσεων ΣΤΕΝΤΟΡΑΣ, Λ. Δημοκρατίας 46, 16345 ΗΛΙΟΥΠΟΛΗ, Αθήνα, 2109730280, info@skywalker.gr και διατίθεται δωρεάν διαδικτυακά (www.stentoras.gr) ή σε εκδηλώσεις-παρουσιάσεις του συγγραφέα.
Η παρουσίαση του βιβλίου «Τα μονοπάτια της τροφής μας» στον Καταχά, γίνεται στα πλαίσια του τριημέρου πολιτιστικών εκδηλώσεων στο Δημοτικό Διαμέρισμα Καταχά, 10, 11 & 12 Μαΐου 2024, που περιλαμβάνουν:
Παρασκευή, 10/5/2024, στις 10.00, Ταφικό έθιμο στα κοιμητήρια, που καθιερώθηκε στον Καταχά πριν 100 χρόνια.
Σάββατο, 11/5/2024, στις 19.00, Παρουσίαση-συζήτηση του βιβλίου «Τα μονοπάτια της τροφής μας» του κ Δημήτρη Μιχαηλίδη &
Κυριακή, 12/5/2024, στις 20.00, Θεατρική παράσταση «Γκόλφω for ever», της κωμωδίας του κ Ντίνου Σπυρόπουλου από την ερασιτεχνική εθελοντική ομάδα γονέων Κατερίνης
Στην παρουσίαση-συζήτηση του βιβλίου «Τα μονοπάτια της τροφής μας» το Σάββατο, 11 Μαΐ 2024, στις 19.00 θα απευθύνει χαιρετισμό ο Πρόεδρος του Δημοτικού Διαμερίσματος Καταχά Δήμου Πύδνας-Κολινδρού κ Ευστάθιος Ακριτίδης, ενώ συντονιστής θα είναι ο γνωστός δημοσιογράφος κ Γιάννης Τσιμπονίδης (τηλεόραση ΔΙΟΝ & kontastousagrotes.home.blog).
Η πρώτη παρουσίαση του βιβλίου έγινε στις 13/10/2023, στην Αθήνα (Γκάζι) με προλογίσαντες τους: κα Μάγδα Κοντογιάννη, 6932094231, κτηνοτρόφο, γραμματέα Κτηνοτροφικού Συλλόγου Περιφέρειας Αττικής, και τον κ Δημήτρη Ρουκά, 6945370358, Msc, Τεχνολόγο Γεωπόνο, Επιστημονικό Συνεργάτη Περιφερειακής Ενότητας Πιερίας, υποψήφιο διδάκτορα Ζωοτεχνίας στην Σχολή Γεωπονικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας.
Ο κ Δημήτρης Ρουκάς είχε πει στις 13/10/2023: Με τον κ Δημήτριο Μιχαηλίδη γνωριστήκαμε πριν δεκατρία χρόνια και έκτοτε κινηθήκαμε σχεδόν σε όλη την Ελλάδα ενημερώνοντας και παρακινώντας τους κτηνοτρόφους αντί να «παραδίδουν» απλά το γάλα τους στον έμπορο-μεταποιητή, να το μεταποιούν οι ίδιοι και να το κάνουν γιαούρτι, τυρί ή άλλα παρασκευάσματα, ώστε να το διαθέτουν οι ίδιοι στην κατανάλωση, καρπούμενοι όλη την υπεραξία από την πρωτογενή κτηνοτροφική παραγωγή τους, εφ’ όσον μπορούν να τα πουλήσουν.
Μεγάλη ώθηση σε αυτό το πλήρες «μονοπάτι παραγωγής τροφής» έδωσε ο νόμος 4235/2014, αλλά και προηγούμενα οι δυνατότητες ήταν μπροστά σε κάθε έναν κτηνοτρόφο που μπορούσε σε συνεργασία με τις τοπικές αρχές να ερμηνεύσει σωστά την νομοθεσία και τις δυνατότητες που έδινε.
Το μονοπάτι της παραγωγής τροφής, και ιδιαίτερα της παραγωγής τυριού, είχε παρουσιασθεί πάρα πολλές φορές σε εκδηλώσεις και ομιλίες που οργανώναμε με τον κ Δημήτριο Μιχαηλίδη. Μάλιστα είχε επιτευχθεί να είναι κεντρικό αυτοτελές θέμα στην Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης με επιδεικτική παραγωγή τυριού σε μικρό οικογενειακό τυροκομείο 25 τμ με όλες τις εγκαταστάσεις και τα μηχανήματα που ήταν απαραίτητα σε ένα ειδικό επιδεικτικό χώρο μέσα στην Έκθεση, με ταυτόχρονη παραγωγή τυριού και ομιλίες-παρουσιάσεις των επιστημονικών και πειραματικών δεδομένων του «Μονοπατιού του τυριού».
Σήμερα έχει επιτευχθεί να υιοθετηθεί το μικρό οικογενειακό τυροκομείο από την ακαδημαϊκή κοινότητα και ήδη εξελίσσεται ένα ντοκτορά στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας με όλα τα επιστημονικά δεδομένα.
Τελευταία είχα την χαρά με συντονιστή τον κ Δημήτριο Μιχαηλίδη να παρουσιάσω μερικά από τα πρώτα στοιχεία της συμβολής της μικρής τυροκομικής οικογενειακής μονάδας στην ισορροπία-αειφορία του περιβάλλοντος, στο υβριδικό συνέδριο στο Λιδωρίκι Φωκίδας, 10-11/06/23, που είχε ως τίτλο «Η συμβολή της κτηνοτροφίας στην ισορροπία-αειφορία του περιβάλλοντος».
Η κα Μάγδα Κοντογιάννη είχε μιλήσει στις τακτικές ανοικτές διαδικτυακές συνεδριάσεις τονίζοντας ότι: Πρόσφατα η ΕΕ σύνθεσε την έκθεση «Μονοπάτια για τον μετασχηματισμό των συστημάτων τροφίμων» για την Κλιματική Αλλαγή. Η όποιας μορφής προετοιμασία για το μέλλον όλων μας απαιτεί την αναγνώριση του σημαντικού ρόλου των παραγωγών πραγματικού πλούτου (των αγροτών) και την ικανότητά τους να προσφέρουν μέσω της «οικοτεχνίας» και συνεργατικών σχημάτων, απευθείας στους καταναλωτές, πραγματική φυσική (μη πολυεπεξεργασμένη) τροφή.
Αφού «σκότωσαν» οι ΗΠΑ την παγκοσμιοποίηση, με τα νέα μοντέλα «διεθνοποίησης» (Διεθνής Συμφωνία Ειρηνικού και Διεθνής Διατλαντική Συμφωνία), ενώ η πανδημία covid-19 επιτάχυνε τις εξελίξεις, σήμερα όλοι μιλούν για τις Τοπικές Εφοδιαστικές Αλυσίδες (Short Supply Chain) και για την «τοπικοποίηση»-locality. Στις νέες προτάσεις, τα τοπικώς παραγόμενα αγροτικά προϊόντα, από τοπικές ποικιλίες και τοπικές φυλές, θα πρέπει να επεξεργάζονται τοπικά, με τοπικές συνταγές (γαστρονομία, πολιτισμός), για να καταναλωθούν κυρίως τοπικά.
Αυτό το μοντέλο θα πρόσφερε ισχυρές δυνατότητες αυτάρκειας, που μπορεί σε καθεστώς ισορροπίας του περιβάλλοντος να συμβάλλει στην επιβίωση ενός τόπου, ιδιαίτερα σε περιόδους αστάθειας και προβλημάτων.
Ο κ Δημήτρης Μιχαηλίδης, απόγονος της οικογενείας Γεωργίου Κουλαουζίδη είχε την ευκαιρία να συζητήσει και τα πέντε βιβλία που εξέδωσε τα τελευταία χρόνια (Σκέψεις για την Αγροτική Ανάπτυξη, Σκέψεις για την Κοινωνική Οικονομία, Σκέψεις για την Τοπική Ανάπτυξη, Σκέψεις εν μέσω Covid-19 & Τα μονοπάτια της τροφής μας), με τον κ Παναγιώτη Κουλαουζίδη και την κα Αγγέλα Κουλαουζίδου, ενώ αντίπυτά και των πέντε βιβλίων παρέδωσε στην Βιβλιοθήκη του Πολιτιστικού Συλλόγου «Αριστοτέλης».
Ο κ Ευστάθιος Ακριτίδης, πρόεδρος Καταχά, προσκάλεσε όλους στο τριήμερο Πολιτιστικών Εκδηλώσεων στον Καταχά Πιερίας 10, 11 & 12/5/2024 και μεταξύ αυτών, το Σάββατο, 11 Μαΐ 2024, στις 19.00, στην αίθουσα του Πολιτιστικού Κέντρου ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗΣ, στην παρουσίαση του βιβλίου «Τα μονοπάτια της τροφής μας» των εκδόσεων ΣΤΕΝΤΟΡΑΣ (www.stentoras.gr).
Για την καταγραφή, Δημήτρης Μιχαλίδης, ΑγροΝεα, AgroBus
0 Σχόλια