Την ανάγκη να υπάρξει μια νέα ισορροπία στο πολιτικό σύστημα, ώστε, η αξιωματική αντιπολίτευση να είναι σε θέση να διεκδικήσει με αξιώσεις τη διακυβέρνηση της χώρας, τόνισε ο πρώην πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, μιλώντας στο 9ο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών.
Ο κ. Τσίπρας σημείωσε ότι η αξιωματική αντιπολίτευση πρέπει να αξιοποιήσει την ετεροχρονισμένη φθορά της κυβέρνησης Μητσοτάκη για τις δικές της επιλογές. «Η εικόνα είναι ότι ο κ. Μητσοτάκης τρέχει σε έναν αγώνα στίβου μόνος του, χωρίς αντίπαλο, και κινδυνεύει να έρθει δεύτερος».
Αναφερόμενος στο διακύβευμα των ευρωεκλογών, ο πρώην πρωθυπουργός υποστήριξε ότι «κινδυνεύουμε να έχουμε μία εικόνα φοιτητικών εκλογών που όλοι θα έχουν χάσει και όλοι θα λένε ότι έχουν κερδίσει. Πολλές φορές όταν έχεις αίσθηση ότι δεν έχεις κίνδυνο, έχεις το χρονόμετρο ως δρομέας. Θα καταγράψεις ένα ποσοστό. Αν το ποσοστό που θα καταγράψει ο κύριος Μητσοτάκης είναι πολύ χαμηλό σε σχέση με τις εθνικές εκλογές, ανεξαρτήτως του ποσοστού των άλλων κομμάτων, θα έχει πρόβλημα. Το να θεωρείς ότι είσαι μόνος σου σου δίνει μεγαλύτερη αλαζονεία από όση εκ φύσεως διαθέτει ο κύριος Μητσοτάκης» τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας.
Επικίνδυνη άνοδος ακροδεξιάς
Ο πρώην πρωθυπουργός σημείωσε ότι «σε όλη την Ευρώπη βλέπουμε μία αξιοπρόσεκτη και θα έλεγα επικίνδυνη άνοδο του ακροδεξιού λαϊκισμού. Έχουμε δυστυχώς μάχες όχι ανάμεσα στην αριστερά και την δεξιά, την κεντροαριστερά και την κεντροδεξιά, αλλά σε πολλές περιπτώσεις το διακύβευμα των εκλογών είναι το ποσοστό των ακροδεξιών κομμάτων ή και το ενδεχόμενο να είναι πρώτα κάποια ακροδεξιά κόμματα. Στη Γαλλία έχει προεξοφληθεί η νίκη της Λεπέν με πολύ μεγάλη διαφορά, το AfD στη Γερμανία μπορεί να πιάσει ένα ποσοστό πάνω από 20%, στην Ιταλία είναι πρώτη η Μελόνι, ακόμα και στην Πορτογαλία στις εθνικές εκλογές που δεν είχαμε ποτέ ακροδεξιά, είδαμε πάρα πολύ υψηλά ποσοστά κοντά στο 178%-18% ενός ακροδεξιού κόμματος, Το μεγάλο ερώτημα είναι γιατί συμβαίνει αυτό. Πρέπει να δώσουμε απαντήσεις στο γιατί συμβαίνει αυτό», τόνισε και πρόσθεσε: «Συμβαίνει για δύο λόγους. Πρώτον γιατί η Ευρώπη περνάει απανωτές μεγάλες κρίσεις μέσα σε μια ευρύτερη κρίση, την κλιματική. Η ανασφάλεια γεννά τον φόβο. Ο δεύτερος λόγος είναι η υποχώρηση της πολιτικής. Έχει απαξιωθεί η πολιτική για κάποιους.
Η επόμενη μέρα
Αναφερόμενος στην επόμενη ημέρα για τον ίδιο, ο Αλέξης Τσίπρας είπε: «Εχω παραιτηθεί από την προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ, απ’ αυτό που έκανα 15 χρόνια. Ήμουν στην πρώτη γραμμή. Δεν ήταν εύκολο και σε προσωπικό επίπεδο. Υπάρχει μεγάλη τοξικότητα, φθορά και άγχος. Δεν έχω παραιτηθεί από την πολιτική. Με τα λάθη και τα σωστά έχουμε αφήσει μια παρακαταθήκη. Η παραγωγή πολιτικής και η επαναπροσέγγιση της πολιτικής. Αυτό είναι το σημαντικό. Δεν είναι μόνο το ΤΙΚ ΤΟΚ πολιτική. Πρέπει να δώσουμε το όραμα στους νέους. Φτιάχνουμε ένα ινστιτούτο με νέους και για την Ελλάδα και για το εξωτερικό»
Ο κ. Τσίπρας σημείωσε επίσης ότι η πρότασή για rebranding έκανε αίσθηση και εξήγησε: «Αυτό που καταλαβαίνω είναι ότι το κάθε δημόσιο πρόσωπο πρέπει να ξέρει τον τρόπο με τον οποίο τον προσλαμβάνει η κοινή γνώμη. Rebranding στις αξίες που πρεσβεύω δεν θα κάνω. Θα παλεύω για τη Δικαιοσύνη, την Ειρήνη, την ανάπτυξη για ένα πιο δίκαιο μέλλον… Η Αριστερά πρέπει να επαναπροσεγγίσει τις αξίες της, να μην χαρίσει το αίσθημα της ασφάλειας στη Δεξιά και την Ακροδεξιά… Πρέπει να αισθάνεται ο κόσμος ασφάλεια. Της οικονομικής ασφάλειας, της στεγαστικής, της γεωπολιτικής ασφάλειας. Η Αριστερά πρέπει να επαναπροσγγίσει το ζήτημα».
Ελληνική οικονομία
Σύμφωνα με τον κ. Τσίπρα, «οι βάσεις για την ανόρθωση της ελληνικής οικονομίας μπήκαν την περίοδο 2015-2019. «Ρυθμίσαμε το χρέος και μπήκαμε σε μια άνοδο ανάπτυξης. Έκπληξη θα ήταν τα βραχυπρόθεσμα μεγέθη να μην είναι θετικά. Εκφράζω την ανησυχία μου σε μεσοπρόθεσμο επίπεδο. Αν αναλύσουμε τα ποσοστά, περίπου το 70% του ρυθμού ανάπτυξης οφείλεται στην ιδιωτική κατανάλωση, έχουμε μια μείωση των επενδύσεων, έχουμε μια μείωση των άμεσων ξένων επενδύσεων, οι μισές εκ των οποίων οφείλονται στην κατοικία και έχουμε το έλλειμα των συναλλαγών».
«Αυτά πρέπει να μας προβληματίσουν, όλα αυτά μας οδήγησαν στην κρίση», πρόσθεσε και συνέχισε: «Αυτοί οι θετικοί ρυθμοί ανάπτυξης δεν διαχέονται με δικαιοσύνη στην ελληνική κοινωνία. Αυτό που συμβαίνει δείχνει ότι η ακρίβεια που δεν είναι εισαγόμενη προκαλεί ασφυξία στα νοικοκυριά. Στο επίπεδο του κατά κεφαλήν εισοδήματος αποκλίνουμε από τον μέσο όρο της Ευρωζώνης. Το 2007 ήταν στο 77% του μέσου όρου και το 2023 έχει κατρακυλήσει στο 47%. Το μεγάλο ερώτημα είναι όχι αν θέλουμε να μένουμε Ευρώπη, αλλά να γίνουμε Ευρώπη. Αυτή τη στιγμή είμαστε κοντά στο επίπεδο της Βουλγαρίας και όχι της κεντρικής Ευρώπης».
Για τα ελληνοτουρκικά
«Η Τουρκία έχει μια σαφή στρατηγική, για τη δική μας δεν είμαι σίγουρος», είπε ο Αλέξης Τσίπρας ερωτηθείς για τα ελληνοτουρκικά. «Οι θέσεις είναι σαφείς. Αυτή την περίοδο υπάρχει μια αποκλιμάκωση της έντασης για να επαναπροσδιορίσει τις σχέσεις της με τις ΗΠΑ και τις υπόλοιπες χώρες της περιοχής. Η Τουρκία είναι μια ισχυρή δύναμη για τους εταίρους της. Είναι στο ΝΑΤΟ, αλλά δεν έχει σταματήσει να έχει σχέσεις με τη Ρωσία. Τα F-16 τα παίρνει κανονικά χωρίς όρους. Βοηθάει στην αποκλιμάκωση για να παίρνει η Τουρκία αυτά που θέλει από ΗΠΑ και Ευρώπη. Έχει μια στρατηγική… Ο κ. Μητσοτάκης κατηγορεί τους αντιπάλους του και μετά λέει «πάμε να κάνουμε υποχωρήσεις με την Τουρκία». Η πολιτική της αναβλητικότητας δεν οδηγεί πουθενά. Αυτή την περίοδο θα πρέπει να την οδηγήσει στη λύση των διαφορών μας. Θεωρώ ότι χάνουμε κρίσιμο χρόνο. Θα έπρεπε να αξιοποιήσουμε τη θέση μας στο ΝΑΤΟ και στην περιοχή. Να συνδέσουμε τη καλή γειτονία με την ευρωτουρκική σχέση.
Για τα εύσημα Σόιμπλε
«Ο Σόιμπλε είχε εμμονή με την έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ. Ήθελε να ρίξει όλο το πολιτικό βάρος στην Ελλάδα. Ήταν ένας ιδιόμορφος λαϊκισμός. Του έλεγε η Bild μπράβο. Έριξε τόσο βάρος που δεν μπορούσε μετά να μετακινηθεί. Ζήσαμε απίστευτα πράγματα» είπε σε άλλο σημείο.
«Εμένα αυτό που με εκπλήσσει είναι το θάρρος που είχε στο βιβλίο να πει κάποια πράγματα με το όνομα τους. Οι ‘Βάστα Γερούν’ στήριξαν την πολιτική τους εναντίον μου. Αυτό που οι υποστηρικτές του είπαν ‘kolotoumpa’, ο ίδιος το λέει ως ‘γενναία στάση’. Ο ίδιος ανέφερε ότι εγώ του είπα ότι θα μείνω όπως και να έχει στην Ευρωζώνη. Αυτό που έχει αξία να δούμε είναι ότι το 2018 κατάφερε να παραμείνει στην Ευρωζώνη και να ολοκληρώσει τα προγράμματα μεταρρυθμίσεων και να βγει στις αγορές. Αυτό δεν ήταν καθόλου δεδομένο το 2015 και δεν ήταν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Το δημοψήφισμα έδωσε τη δυνατότητα και στην Ευρώπη και σε μας να κάνουμε ένα βήμα πίσω» σημείωσε.
«Δεν είναι μόνο το Tik Tok πολιτική»
Ωστόσο, «δεν έχω παραιτηθεί από την πολιτική όμως, είμαι ενεργός πολιτικά» ανέφερε, εξηγώντας πως «με τα λάθη μας και τα σωστά μας έχουμε μια παρακαταθήκη». «Να δω αυτοκριτικά στιγμές αυτής της περιόδου και να εξηγήσω κάποιες» σχολίασε ο κ. Τσίπρας, λέγοντας πως το κρίσιμο θέμα για την Κεντροαριστερά σήμερα είναι η παραγωγή πολιτικής. «Δεν είναι μόνο το Tik Tok πολιτική», όπως είπε.
«Εγώ δεν διεκδικώ για τον εαυτό μου κάτι παραπάνω. Θέλω να διεκδικήσω το ρόλο της παραγωγής πολιτικής και στην Ελλάδα και στο διεθνές επίπεδο», ξεκαθάρισε ο κ. Τσίπρας, επισημαίνοντας ότι δεν υιοθετεί τον όρο rebranding, αλλά επρόκειτο για «μια από τις πολλές προτάσεις της οποίες διαβάζω». «Rebranding στις αξίες που πρεσβεύω και υπηρετώ δεν θα κάνω», κατέληξε.
«Νόημα στην πολιτική και όχι μόνο στην επικοινωνία»
Αφενός, «εδώ και μια δεπαπενταετία η Ευρώπη περνά μέσα από αλλεπάλληλες κρίσεις που δημιουργούν το αίσθημα της ανασφάλειας και του φόβου» σημείωσε ο κ. Τσίπρας και αφετέρου «ο δεύτερος λόγος είναι η υποχώρηση της πολιτικής». «Άρα αν και η Αριστερά – θα μου επιτρέψετε να μιλάω για την Αριστερά με την πληθυντική της έννοια- αν δεν επαναπροσεγγίσει τα οράματα και της αξίες της πολιτικής, να δώσει νόημα στην πολιτική και όχι μόνο στην επικοινωνία και κυρίως αν δεν αντιμετωπίσει το κρίσιμο ζήτημα της ανασφάλειας και του φόβου, επαναπατρίζοντας θα έλεγα εγώ την έννοια της ασφάλειας, δεν μπορούμε να χαρίσουμε την έννοια της ασφάλειας στη δεξιά και την ακροδεξιά, αλλά δίνοντάς της ένα άλλο περιεχόμενο» τόνισε ο πρώην Πρωθυπουργός.
Πηγή: Νaftemporiki.gr
0 Σχόλια