Με εντελώς διαφορετικό τρόπο χειρίζονται οι ηγεσίες των κομμάτων του προοδευτικού τόξου, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ και Νέα Αριστερά, το ζήτημα του πήχη που θέτουν για τα αποτελέσματα των ευρωεκλογών, τα οποία θα έχουν καθοριστική έως υπαρξιακή σημασία και για τις τρεις δυνάμεις.
Καταρχάς, οι τάσεις στις δημοσκοπήσεις του τελευταίου διαστήματος φαίνονται να συμπίπτουν σχεδόν για το σύνολο των εταιριών.
Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει περάσει στη δεύτερη θέση με θετική δυναμική.
Το ΠΑΣΟΚ στην τρίτη με αρνητική.
Και η Νέα Αριστερά φαίνεται να εδραιώνει σταδιακά το 4% με αυξητική τροχιά.
Πάντως, ακόμη δεν έχουν αρχίσει να «διπλώνουν» οι έρευνες των περισσότερων εταιριών που έχουν αντιστρέψει την κατάταξη στη δεύτερη και στην Τρίτη θέση και δεν είναι απολύτως σίγουρο ότι δεν θα ξαναδούμε νέα αντιστροφή.
Πολύ περισσότερο, με δεδομένη την αδυναμία των εταιριών να πετύχουν έστω και κατά προσέγγιση το ποσοστό του ΣΥΡΙΖΑ στις βουλευτικές εκλογές, ίσως να κρύβονται νέες εκπλήξεις και για τον φετινό Ιούνιο, που θα γίνουν οι ευρωεκλογές.
Η Κουμουνδούρου ανεβοκατεβάζει τον πήχη
Σε ότι αφορά την Κουμουνδούρου, το χαρακτηριστικό με τον πήχη που θέτει η ηγεσία είναι ότι ανεβοκατεβαίνει με φρενήρεις ρυθμούς, από το 17% (17,8% για την ακρίβεια) που είχε πάει ο ΣΥΡΙΖΑ στις τελευταίες βουλευτικές έως και ακόμη και την πρώτη θέση.
Όλο αυτό το εύρος διατυπώνεται από τον Στέφανο Κασσελάκη ακόμη και στα πλαίσια μίας και μόνο συνέντευξης, ενώ ταυτόχρονά ο πρόεδρος του κόμματος αποφεύγει να θέσει ένα όριο κάτω από το οποίο το αποτέλεσμα θα θεωρηθεί εκλογική αποτυχία.
Παρόλα αυτά, οι εν λόγω διατυπώσεις του Στέφανου Κασσελάκη έχουν ένα νόημα. Εκκινώντας από τη θετική δυναμική στα γκάλοπ, επιχειρεί να δημιουργήσει κλίμα και να πείσει τα ευρέα κοινωνικά στρώματα που δυσφορούν με τις πολιτικές τις κυβέρνησης ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι η καταλληλότερη επιλογή για να εκφραστούν πολιτικά.
Πάντως, με μια διαφορά ΣΥΡΖΑ-ΝΔ 15 μονάδων το αφήγημα της προοπτικής για πολιτική ανατροπή στο οποίο έχει επενδύσει, δύσκολα θα μπορεί να σταθεί πιά, ενώ θα είναι πολύ πιο απτό αν η ψαλίδα κινηθεί κοντά στις 10 μονάδες. Σε κάθε περίπτωση, από το αποτέλεσμα θα κριθεί το μέλλον του κόμματος, με μια νέα διάσπαση να είναι εξαιρετικά πιθανή, ιδίως αν οι ευρωεκλογές ενισχύσουν τον Στέφανο Κασσελάκη, οπότε για αρκετούς πάψει να υφίσταται η προσμονή της ανατροπής του.
Η Χαριλάου Τρικούπη στοχεύει στη δεύτερη θέση
Ο Νίκος Ανδρουλάκης έχει βάλει έναν πολύ πιο σαφή και μετριοπαθή στόχο, δηλαδή το ΠΑΣΟΚ να είναι δεύτερο κόμμα, με ποσοστό ενισχυμένο σε σχέση με το 12% των βουλευτικών εκλογών. Αν και το δεύτερο σκέλος είναι πολύ πιθανόν να πραγματοποιηθεί, το πρώτο, δηλαδή η δεύτερη θέση, αυτή τη στιγμή μοιάζει να μην είναι το βασικό σενάριο.
Επιπλέον, το γεγονός ότι ο πρόεδρος του κόμματος είπε ότι θα είναι «πολιτική ήττα» η τρίτη θέση φαίνεται ότι έχει διπλή στόχευση.
Αφενός, επιχειρεί κλίμα συσπείρωσης της βάσης του κόμματος, υπενθυμίζοντας ότι το ΠΑΣΟΚ διέψευσε πολύ, ιδίως αν συνυπολογιστεί η αναλογία δυνάμεων με τον ΣΥΡΙΖΑ, τα γκάλοπ στις βουλευτικές εκλογές. Αφετέρου, ο Νίκος Ανδρουλάκης μοιάζει να ξεκαθαρίζει στα στελέχη του κόμματος ότι αντιλαμβάνεται την πολιτική ευθύνη του να τερματίσει πίσω από τον Στέφανο Κασσελάκη.
Πάντως, σύμφωνα με κορυφαίο πρόσωπο του κόμματος, που κάθε άλλο παρά «Ανδρουλακικό» μπορεί να χαρακτηριστεί, «αν το ΠΑΣΟΚ φέρει αποτέλεσμα που ανοίξει θέμα ηγεσίας, τότε το πιθανότερο είναι να απειλείται ευρύτερα η ύπαρξη του».
Ο πήχης του 4% για την Νέα Αριστερά
Τέλος, ο πήχης για τη Νέα Αριστερά τίθεται από την ίδια την πραγματικότητα και δεν είναι άλλος από την εκλογή ευρωβουλευτή, κάτι που θα είναι όλο και πιο πιθανό όσο πιο πάνω από το 3% είναι το εκλογικό ποσοστό της.
Ωστόσο, ένα ποσοστό κοντά στο 3% δεν θα είναι ευχάριστο, ακόμη κι αν εκλέξει ευρωβουλευτή, ενώ με γύρω στο 4% το κόμμα θα ευελπιστεί ότι θα έχει μέλλον και σε ενδεχόμενη κάθοδο του σε βουλευτικές εκλογές. Πολύ περισσότερο, οι ελπίδες που έχουν δημιουργηθεί στα στελέχη του για κάτι μεταξύ 4% και 5% θα επιτρέψουν στη Νέα Αριστερά να προσδοκά ότι μπορεί να έχει καθοριστικό ρόλο σε μια ενδεχόμενη συνεννόηση των δυνάμεων του προοδευτικού χώρου.
Βεβαίως, για να προχωρήσει αυτό το σενάριο θα πρέπει να συντρέξουν και μια σειρά άλλες προϋποθέσεις στα αποτελέσματα. Το σίγουρο, πάντως, είναι ότι στο σενάριο αυτό χωρούν πρόσωπα από τον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά όχι η τριάδα Κασσελάκης-Πολάκης-Παππάς, όπως εξηγούν στελέχη τόσο της Νέας Αριστεράς όσο και του ΠΑΣΟΚ.
Φοίβοw Κλaυδιανός στο Dnews.gr
0 Σχόλια