Η αμερικανική JP Morgan βάζει «πάγο» στις προσδοκίες της Ελληνικής κυβέρνησης περί αναβάθμισης της Ελλάδας, στον δείκτη MSCI Developed Markets (DM) και επιχειρηματολογεί για ποιους λόγους θα παραμείνει ή θα ήταν καλύτερο για τη χώρα να παραμείνει στον MSCI Emerging Markets (EM). Η JPM εξηγεί ότι μόνο τρεις ελληνικές μετοχές πληρούν τις προϋποθέσεις για τον δείκτη DM Europe και η Ελλάδα χρειάζεται πέντε μετοχές.
Οι αναλυτές της JP Morgan θεωρούν, λοιπόν απίθανη την αναβάθμιση της Ελλάδας σε ανεπτυγμένη αγορά, σε αυτή τη φάση, καθώς μόνο τρεις μετοχές (Εθνική Τράπεζα, Eurobank και ΟΠΑΠ) ικανοποιούν τα κριτήρια του δείκτη MSCI Europe.
Για την ένταξη στον δείκτη, η Ελλάδα χρειάζεται:
Πέντε μετοχές που πληρούν τα εξής κριτήρια κεφαλαιοποίησης και ρευστότητας:
- 5,8 δισ. δολάρια κεφαλαιοποίηση για τον MSCI Europe
- 2,9 δισ. δολάρια σε ελεύθερη διακύμανση (free float)
Όπως εξηγεί, η αναβάθμιση θα συρρικνώσει το επενδυτικό σύμπαν (το ελάχιστο όριο μεγέθους διπλασιάζεται από EM σε DM) και θα έκανε την Ελλάδα τη μικρότερη αγορά στην MSCI Europe με 13 μ.β. της MSCI Europe. Η Ελλάδα θα είναι μικρότερη από την Αυστρία ή την Πορτογαλία.
Γιατί είναι η απίθανη η αναβάθμιση
Σύμφωνα με την JP Morgan είναι πολύ απίθανο η Ελλάδα να αναβαθμιστεί, επειδή έχει μόνο τρεις μετοχές αυτής της ποιότητας για τον MSCI Europe, όπου τα βασικά εμπόδια είναι η κεφαλαιοποίηση αγοράς και η ελεύθερη διασπορά. Το άλλο συγκεκριμένο ζήτημα είναι τα Κριτήρια Προσβασιμότητας στην Αγορά και συγκεκριμένα η «Διαθεσιμότητα επενδυτικών μέσων», όπου η MSCI δήλωσε τον Ιούνιο του 2023 ότι η Ελλάδα υστερεί σε δανεισμό μετοχών και ανοικτές πωλήσεις. Η MSCI είπε επίσης ότι χρειάζεται περισσότερο χρόνο για να αξιολογήσει τις πρόσφατες αναβαθμίσεις στο Clearing & Settlement.
Τι δείχνει η ιστορία
Η JP Morgan ανακαλεί μάλιστα το γεγονός όταν η Ελλάδα αναβαθμίστηκε το 2001 και το ενδιαφέρον για την αγορά έπεσε κατακόρυφα. Δεν βλέπει γιατί αυτή τη φορά θα ήταν διαφορετική. Θα συγκέντρωνε η Ελλάδα πολύ μεγαλύτερο ενδιαφέρον από την Πορτογαλία ή την Αυστρία;, αναρωτιέται.
Μια μετακίνηση στην DM θα συρρικνώσει τις επενδύσιμες επιλογές από την ελληνική αγορά, αφού το κατώτατο όριο μεγέθους σε κεφαλαιοποίηση διπλασιάζεται από τις EM στις DM και θα καθιστούσε την Ελλάδα τη μικρότερη αγορά στον MSCI Europe με 13 μονάδες βάσης του MSCI Europe (0,13% συμμετοχή). Η Ελλάδα στις ανεπτυγμένες αγορές θα ήταν μικρότερη από την Αυστρία ή την Πορτογαλία.
Αξία έχει επίσης να θυμηθούμε τι υποστήριζε σε παρόμοια έκθεση της η JP Morgan το μακρινό αλλά όχι αλησμόνητο 2010 στις αρχές Φεβρουαρίου του 2010, λίγο πριν μπούμε και επίσημα στην δυστυχία: «Δεδομένων των τεράστιων ελλειμμάτων που εμφανίζονται στους προϋπολογισμούς, η υποτονική αυτή δραστηριότητα υποδεικνύει ότι στον ιδιωτικό τομέα υπήρξε μια ισχυρή τάση αποταμίευσης. Πολύς λόγος έχει γίνει για την «παγίδα του χρέους».
0 Σχόλια