Recents in Beach

🎗️4η Φεβρουαρίου: Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καρκίνου

 


ΠΑΛΕΥΟΥΜΕ ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ Ο ΚΑΡΚΙΝΟΣ ΜΟΝΟ ΜΙΑ ΛΕΞΗ!!

Η Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καρκίνου, που έχει καθιερωθεί στις 4 Φεβρουαρίου, είναι μια διεθνής πρωτοβουλία που ενώνει όλους τους φορείς υπό την ηγεσία της Ένωσης για τον Διεθνή Έλεγχο του Καρκίνου (UICC). Με την αύξηση της παγκόσμιας ευαισθητοποίησης, τη βελτίωση της εκπαίδευσης και την ενεργοποίηση της προσωπικής, συλλογικής και κυβερνητικής δράσης, όλοι μαζί εργαζόμαστε για να επανασχεδιάσουμε έναν κόσμο όπου θα σώζονται εκατομμύρια θάνατοι από καρκίνο που θα μπορούσαν να προληφθούν και η πρόσβαση στη σωτήρια θεραπεία και φροντίδα του καρκίνου θα είναι ισότιμη για όλους - ανεξάρτητα από το ποιος είσαι ή πού ζεις.
Η Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καρκίνου σκοπό έχει λοιπόν να τονίσει τη διαπίστωση ότι, μεγάλο μέρος των περιστατικών καρκίνου μπορούν να αποφευχθούν μέσω της πρόληψης, και ότι επίσης μεγάλο μέρος των θανάτων από καρκίνο μπορούν να αποφευχθούν μέσω της έγκαιρης διάγνωσης και της  θεραπευτικής αντιμετώπισης.

Έως το 2035, τα περιστατικά καρκίνου θα έχουν διπλασιαστεί:
  • Το 40% του πληθυσμού εκτιμάται ότι θα αντιμετωπίσει τον καρκίνο σε κάποιο στάδιο της ζωής του.
  • Το 40% των καρκίνων μπορεί να προληφθεί εάν εφαρμόσουμε τις ήδη υπάρχουσες γνώσεις μας.
  • Ως εκ τούτου, ο καρκίνος αποτελεί μια από τις κύριες προτεραιότητες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στον τομέα της υγείας.
Βασικός στόχος της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι η παροχή υποστήριξης προς τα κράτη-μέλη για να βελτιώσουν τον έλεγχο και τη φροντίδα του καρκίνου και να μειώσουν τα δεινά που η εν λόγω νόσος προκαλεί, ώστε η Ευρώπη να κατακτήσει την πρώτη θέση στον αγώνα κατά του καρκίνου.

Ο τέσσερις πυλώνες του ευρωπαϊκού σχεδίου για την καταπολέμηση του καρκίνου είναι:
1) η πρόληψη
2) η έγκαιρη διάγνωση
3) η θεραπεία και
4) η ποιότητα ζωής των ασθενών και των επιζώντων του καρκίνου.

ΕΛΛΑΔΑ: 2024

Η πρόληψη θα έπρεπε αυτονοήτως να αποτελεί τη βασική πολιτική κάθε σοβαρού κράτους, γι' αυτό το λόγο ο Υπουργός Υγείας ενημέρωσε ότι η κυβέρνηση έχει συγκροτήσει ένα ολιστικό σχέδιο για την πρόληψη και διαχείριση του καρκίνου, που ξεκινάει με την προγραμματισμένη σύνταξη ενός εθνικού σχεδίου δράσης για τον καρκίνο, περιλαμβάνοντας παρεμβάσεις σε ότι αφορά την πρόληψη.

Οι παρεμβάσεις καλύπτουν την πρωτογενή και τη δευτερογενή πρόληψη, καθώς και τη θεραπεία και διαχείριση των ασθενών.

Στην πρωτογενή πρόληψη, πρωταρχική επιδίωξη είναι να βοηθηθούν όσο το δυνατόν περισσότεροι συμπολίτες μας ώστε να μην νοσήσουν, σύμφωνα με τον Υπουργό. Για το σκοπό αυτό, η στόχευση αφορά στη μείωση των παραγόντων κινδύνου που οδηγούν στον καρκίνο, όπως η ανθυγιεινή διατροφή, η έλλειψη φυσικής δραστηριότητας, η κατάχρηση του αλκοόλ και φυσικά το κάπνισμα. Έτσι, έχει σχεδιαστεί δράση αντιμετώπισης καθενός από αυτούς τους παράγοντες, ενώ παράλληλα η στόχευση αφορά στην πρόληψη των καταστάσεων που συνδέονται με την εμφάνιση των κυριότερων μορφών καρκίνου.

“Δικαίωμα στη Λήθη”(RTBF)

Η Ελλάδα επιτέλους θα ακολουθήσει το παράδειγμα άλλων Ευρωπαϊκών Χωρών υιοθετώντας το “Δικαίωμα στη Λήθη” (RTBF) για τους ασθενείς που νίκησαν τον καρκίνο. Μια κίνηση που αποσκοπεί στην προστασία των ασθενών που αναρρώνουν υπό τις διακρίσεις των τραπεζών ή των ασφαλιστικών εταιρειών.

Οι ασθενείς, στη χώρα μας, μετά τον καρκίνο αντιμετωπίζουν, δυσκολίες κατά τη σύναψη ασφάλισης ή δανείου ή κατά την υποβολή αίτησης για υιοθεσία, λόγω του ιστορικού υγείας τους.

Σε άλλες χώρες, όπως η Ιταλία, επιτρέπεται στους ασθενείς που αναρρώνουν από καρκίνο να μην κοινοποιούν πληροφορίες σχετικά με την προηγούμενη κατάστασή τους σε χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, ή σε αρχές υιοθεσίας, υπό την προϋπόθεση ότι έχουν περάσει 5-10 χρόνια από το τέλος της ιατρικής τους θεραπείας. Παρόμοιοι νόμοι ισχύουν ήδη στη Γαλλία, το Λουξεμβούργο, τις Κάτω Χώρες, το Βέλγιο και την Πορτογαλία.

Το Κάπα3, αναφερόμενο παλαιότερα στην εισαγωγή και στην Ελλάδα της Ευρωπαϊκής οδηγίας για ένταξη  στο "Δικαίωμα στη Λήθη", υποστήριζε ακράδαντα το δικαίωμα του κάθε ασθενή, να διαχειρίζεται την ζωή του ισότιμα και παρακολουθώντας τις εξελίξεις, έθεσε σε πρώτο πλάνο τις βέλτιστες πρακτικές στις Ευρωπαϊκές χώρες.

Κάπα3 #Καρκίνος



Από την έναρξη λειτουργίας του το Κέντρο Καθοδήγησης Καρκινοπαθών-Κάπα3, έχει δημοσιεύσει στην ιστοσελίδα του πάνω από 3000 άρθρα και ενημερώσεις για θέματα που αφορούν τον καρκίνο, τα οποία έχουν αναγνωστεί από περισσότερα από 100000 άτομα, δίνοντας το έναυσμα για εκπαιδευμένους και ενημερωμένους ασθενείς, σε μια εποχή που αποτελεί το βασικό "όπλο" σε κάθε είδος αγραμματοσύνη.
 
Ενημερωμένος ασθενής, δυνατός ασθενής!! 
Το Κάπα3 καταγράφοντας καθημερινά στη πρώτη γραμμή αντιμετώπισης της ασθένειας τους παράγοντες που οδηγούν στην εξαθλίωση των ανθρώπων που νοσούν από καρκίνο και του περιβάλλοντός τους, ενισχύει τη φαρέτρα του, με διεπιστημονικές ομάδες εργασίας και επαγγελματίες υγείας, με στόχο την παροχή υποστήριξης που θα βοηθήσει την εξάλειψη των ανισοτήτων σε ότι αφορά την πρόσβαση στις δομές υγείας, την έρευνα καρκινογόνων παραγόντων, την πρόληψη, την παροχή καλύτερων θεραπειών, καθώς και την ανάπτυξη καινοτόμων θεραπειών και καλών πρακτικών.
Υπάρχει επείγουσα ανάγκη να αντιμετωπιστούν οι ανισότητες και να βελτιωθεί η παρεχόμενη φροντίδα των ασθενών με καρκίνο, τόσο στην Ελλάδα και στην Ευρώπη, όσο και σε ολόκληρο τον κόσμο! Οι πολιτικές υγείας στη χώρα μας έχουν βελτιωθεί σημαντικά, όχι όμως τόσο ώστε να διασφαλίζουν τη δίκαιη πρόσβαση σε ποιοτική φροντίδα των ασθενών! Η συλλογή δεδομένων σχετικά με τις κοινωνικές ανισότητες, είναι πρωταρχικής σημασίας και το Κάπα3 παλεύει καθημερινά για τη συλλογή πραγματικών στοιχείων και δεδομένων έτσι ώστε να θέτει θεμέλια δημιουργώντας πεδία δράσης για την ολιστική αντιμετώπιση της ασθένειας. 

"Coming together is a beginning.

Keeping together is progress.

Working together is a success!"


Henry Ford

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια

script data-cfasync="false" type="text/javascript" id="clever-core">