«Η αποχή είναι μία στάση κοινοβουλευτική. Ο κ. Σαμαράς το γνωρίζει ως πέρα από πρωθυπουργός και έμπειρος κοινοβουλευτικός. Ο ίδιος στην ψηφοφορία για το σύμφωνο συμβίωσης είχε επιλέξει την αποχή», ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος πετώντας «καρφιά» προς τον πρώην πρωθυπουργό, ο οποίος είχε ασκήσει δριμεία κριτική στον Κυριάκο Μητσοτάκη για την αποχή, που την είχε χαρακτηρίσει ως «αξιοπρεπή στάση» σε ότι αφορά το νομοσχέδιο για τα ομόφυλα ζευγάρια.
Υπενθυμίζεται ότι ο Αντώνης Σαμαράς λίγα μόλις εικοσιτετράωρα μετά τη συνέντευξη του Κυριάκου Μητσοτάκη, όπου άνοιξε και επίσημα τη συζήτηση για την ισότητα στον πολιτικό γάμο, διαφοροποιήθηκε για άλλη μία φορά δημόσια από τον πρωθυπουργό, σημειώνοντας για τα περί «αξιοπρεπούς στάσης» της αποχής, ότι «εγώ ξέρω ότι επί χρόνια όλοι οι πολιτικοί λέμε στον ελληνικό λαό ότι πρέπει να μην απέχει από τις εκλογές και να ψηφίζει για το καλό της Δημοκρατίας. Θα λέμε, λοιπόν, στον ελληνικό λαό να ψηφίζει και να μην απέχει, και, λέμε ταυτόχρονα στους βουλευτές και τους υπουργούς να απέχουν;».
Η επισήμανση του κυβερνητικού εκπροσώπου, ότι ο Αντώνης Σαμαράς έχει επιλέξει στο παρελθόν την στάση της αποχής και μάλιστα στο νομοσχέδιο για το σύμφωνο συμβίωσης, αποτελεί μία κίνηση αποδόμησης του αφηγήματος του πρώην πρωθυπουργού, ο οποίος ενώ ασκεί δριμεία κριτική στην στάση της αποχής, την έχει ακολουθήσει και ο ίδιος.
Με αυτό τον τρόπο το Μαξίμου δείχνει και τον τρόμο του, στο ενδεχόμενο οι διαφωνούντες να στοιχηθούν πίσω από τον πρώην πρωθυπουργό, ο οποίος «πρωταγωνιστεί» στην αποδόμηση όλων των στρατηγικών επιλογών του Κυριάκου Μητσοτάκη (ομόφυλα, ζευγάρια, ελληνοτουρκικά, φορολογικό, νομιμοποίηση μεταναστών). Τα καρφιά προς τον Σαμαρά, έχουν σαν στόχο να μην αποτυπωθεί ένα μεγάλο ρήγμα στο εσωτερικό της Νέας Δημοκρατίας, που θα αποδυναμώσει το «κυρίαρχο» προφίλ του Μητσοτάκη.
Παράλληλα, οι εσωτερικοί τριγμοί στο εσωτερικό της κυβέρνησης μεγαλώνουν ολοένα και περισσότερο, καθώς ο Μάκης Βορίδης σε συνέντευξή του επέμεινε στη διαφωνία του για το νομοσχέδιο για τα ομόφυλα ζευγάρια, λέγοντας για το ενδεχόμενο παραίτησής του, ότι «ε, δεν θα χάσει η Βενετιά βελόνι. Θα αναλάβει κάποιος άλλος. Μια δουλειά είναι και αυτή, στις δουλειές συμβαίνουν διάφορα»,
Εν αντιθέσει με τον Μάκη Βορίδη, ο «συνοδοιπόρος» του από το ΛΑΟΣ, Άδωνης Γεωργιάδης θα υπερψηφίσει το νομοσχέδιο, αναφέροντας για το νομοσχέδιο που επίκειται να έρθει στη Βουλή, ότι «είναι ισορροπημένο τόσο γιατί δεν υιοθετεί την παρένθετη μητέρα για τα ομόφυλα ζευγάρια, όσο και γιατί δεν υιοθετεί τον κατά την γνώμη μου εξαιρετικά ατυχή τίτλο ‘’Γονέας 1’’ και ‘’Γονέας 2’’, διατηρώντας τις παραδοσιακές ονομασίες που δημιουργούν την εικόνα της οικογένειας εδώ και αιώνες».
Έντονη κριτική για τη στάση της αποχής που είναι στρατηγική επιλογή του Μαξίμου, άσκησε και ο Νικήτας Κακλαμάνης, ο οποίος αφού ξεκαθάρισε ότι θα υπερψηφίσει το νομοσχέδιο, ανέφερε ότι δεν θυμάται ποτέ να απείχε από ψηφοφορία, σε όλα τα χρόνια του κοινοβουλευτικού του βίου, και πως δεν έχει υπάρξει μία φορά που να μην υπερψήφισε ή καταψήφισε διατάξεις σύμφωνα με τα πιστεύω του. Υπενθύμισε επίσης, την διαγραφή του από την ΚΟ, όταν καταψήφισε μνημονιακές διατάξεις επί πρωθυπουργίας Σαμαρά.
Μάλιστα, αναφερόμενος στους υπουργούς που έχουν εκφράσει τη διαφωνία τους είπε αιχμηρά ότι: «όταν ένας υπουργός διαφωνεί, να αφήσει την καρέκλα του και να φύγει. Όποιος δεν θέλει να ψηφίσει, φεύγει από τη θέση του».
Τέλος, αιχμηρή ήταν και η τοποθέτηση του Νικήτα Κακλαμάνη για τα «σεμινάρια» που γίνονται στους βουλευτές της ΝΔ, ώστε να ενημερωθούν βαθύτερα για το νομοσχέδιο. Χαρακτηριστικά, ανέφερε ότι δεν θα πάει στα «σεμινάρια» για θεσμικούς λόγους και συμπλήρωσε ότι «εγώ ζητώ σύγκληση Κ.Ο. από το πρωί μέχρι το βράδυ με την παρουσία του πρωθυπουργού για να κάνουμε τη συζήτηση γι’ αυτό το τόσο σοβαρό θέμα».
Πηγή: Documento
0 Σχόλια