Μπορεί οι δημοσκοπήσεις να δείχνουν ότι η Νέα Δημοκρατία είναι κυρίαρχη στο πολιτικό σύστημα, όμως τα ποιοτικά στοιχεία δείχνουν ότι υπάρχουν οι κοινωνικές προϋποθέσεις, ώστε η κυβέρνηση και εν όψει των ευρωεκλογών, να δεχτεί κρίσιμη πολιτική φθορά.
Από την πλειονότητα των δημοσκοπήσεων, φαίνεται ότι η κοινωνία είναι δυσαρεστημένη από την κυβερνητική πολιτική, τη στιγμή που η ακρίβεια θερίζει τους πολίτες.
Σε αυτό το πολιτικό πλαίσιο το Μαξίμου επεξεργάζεται και σταθμίζει τον χρόνο που θα φέρει στην Βουλή το νομοσχέδιο για τα ομόφυλα ζευγάρια, καθώς οι τριγμοί μετά την ηχηρή διαφοροποίηση του Αντώνη Σαμαρά στο ζήτημα της νομιμοποίησης μεταναστών, προκαλούν πολιτική φθορά στην κυβέρνηση.
Ο πρώην πρωθυπουργός έχει διαφοροποιηθεί και αυτονομηθεί από σημαντικές αποφάσεις του ίδιου του Μητσοτάκη, όπως είναι η προσέγγιση των ελληνοτουρκικών σχέσεων, το νομοσχέδιο για την οριζόντια φορολόγηση των μικρομεσαίων, η νομιμοποίηση μεταναστών και έχει αναφέρει ρητά, ότι θα καταψηφίσει το νομοσχέδιο για τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών.
Για την διαχείριση του Αντώνη Σαμαρά την γραμμή για άλλη μία φορά την έδωσε ο Άδωνης Γεωργιάδης, ο οποίος είπε ότι ο «κ. Σαμαράς ως πρώην πρωθυπουργός έχει το δικαίωμα να κάνει ότι θέλει. Ο κ. Σαμαράς δεν μπαίνει σε καλούπια κομματικής πειθαρχίας ούτως ή άλλως».
Μόνο που στην περίπτωση του νομοσχεδίου για τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών, έχει ειπωθεί πολλές φορές ότι δεν θα υπάρξει κομματική πειθαρχία, διότι όπως ανέφερε και ο αντιπρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας «γενικά θα σας έλεγα ότι ένας υπουργός δεν νοείται να μη ψηφίζει νομοσχέδιο της κυβέρνησης, διότι η κυβέρνηση είναι ένα ενιαίο σώμα. Το συγκεκριμένο όμως νομοσχέδιο έχει έναν ειδικό χαρακτήρα. Έχει στην πραγματικότητα συνειδησιακή προσέγγιση. Δεν μπορείς εύκολα να καταργήσεις τη συνείδηση ενός ανθρώπου».
Η κατά «συνείδηση ψήφος» παράγει μεγάλους πολιτικούς κινδύνους για την κυβέρνηση, διότι στον Μαξίμου φοβούνται ότι θα είναι μεγάλος ο αριθμός που θα καταψηφίσουν το νομοσχέδιο, τασσόμενοι πίσω από τις ακροδεξιές θέσεις του Αντώνη Σαμαρά. Ένα τέτοιο ενδεχόμενο θα σημαίνει και προσωπική πολιτική ήττα του Κυριάκου Μητσοτάκη, ο οποίος στην ΔΕΘ είχε αναφέρει για το νομοσχέδιο για τα ομόφυλα ζευγάρια, ότι «ο χρόνος που θα επιλέξουμε να τη φέρουμε στη Βουλή είναι δική μου απόφαση. Ισχύει ό,τι έχω πει. Μέσα στην τετραετία θα το έχουμε επιλύσει».
Για την διαχείριση των διαρροών και για να περιορίσουν τις απώλειες διακινούνται ακόμη και σενάρια για ανασχηματισμό, με σκοπό να σταλεί μήνυμα ειδικά στους υπουργούς, ότι οι θέσεις τους στα υπουργικά αξιώματα δεν είναι δεδομένες, εάν παρεκκλίνουν από τις κυβερνητικές επιλογές.
Μέσα σε ένα πολιτικό περιβάλλον, όπου οι εσωτερικές αντιθέσεις οξύνονται με πρωτεργάτη των Αντώνη Σαμαρά και που οι κοινωνικές συμμαχίες της Νέας Δημοκρατίας τρίζουν, όπως με την Εκκλησία, το Μαξίμου σταθμίζει τα υπέρ και τα κατά σχετικά με το εάν θα έρθει στην Βουλή το νομοσχέδιο για τα ομόφυλα ζευγάρια, πριν ή μετά της ευρωεκλογές.
Πολλοί εισηγούνται στον πρωθυπουργό να επισπεύσει τις διαδικασίες και να φέρει στην Βουλή το νομοσχέδιο όσο πιο γρήγορα γίνεται, με το επιχείρημα, ότι τώρα που είναι κυρίαρχος στο πολιτικό σύστημα, είναι πιο εύκολο να περάσει ένα νομοσχέδιο που θα οξύνει τις εσωτερικές αντιθέσεις.
Πηγή: Documento
0 Σχόλια