«Ναυαγεί» το βασικό αφήγημα της κυβέρνησης Μητσοτάκη, το οποίο μάλιστα διαφήμισε δεόντως και στις δύο θητείες της και ιδιαίτερα προεκλογικά. Ο λόγος για τον προσωπικό γιατρό. Συγκεκριμένα, το 2023 «κλείνει» και ακόμη το σύνολο των πολιτών δεν έχει δωρεάν γιατρό στη γειτονιά του.
Ο θεσμός έχει παγώσει και οι δεσμεύσεις για κίνητρα στον ιατρικό κόσμο ώστε να συμβληθεί δεν ήρθαν ποτέ, αλλά μετατράπηκαν σε ένα σχέδιο όπου οι αγροτικοί γιατροί θα «βαφτιστούν» προσωπικοί.
Το συγκεκριμένο σχέδιο που ανακοινώθηκε από το υπουργείο Υγείας, προκάλεσε έντονες αντιδράσεις στον ιατρικό κόσμο, γεγονός που φαίνεται πως «πάγωσε» τα σχέδια της κυβέρνησης.
Αυτό που εξόργισε τους νοσοκομειακούς γιατρούς είναι πως ένας νέος γιατρός μόλις ολοκληρώσει υποχρεωτικά τη θητεία του ως προσωπικός γιατρός (ο αγροτικός θα «βαφτιστεί» έτσι) και ακολουθήσει είτε Παθολογία είτε Γενική Ιατρική, θα εισπράττει 35.000-40.000 ευρώ ετησίως. Περισσότερα δηλαδή από ότι ένας γιατρός με 30 χρόνια εμπειρίας στο ΕΣΥ.
Μ’ αυτά και μ’ αυτά ο προσωπικός γιατρός έμεινε στάσιμος, ενώ σε ό,τι αφορά στους παιδιάτρους που επίσης υπήρχε σχέδιο να συμβληθούν με τον θεσμό, η προσπάθεια δεν έχει ξεκινήσει καν. Μέχρι να ξεκινήσουν μάλιστα οι συνομιλίες με τους εκπροσώπους των παιδιάτρων, οι γονείς θα πρέπει να πληρώνουν τις επισκέψεις με χρήματα από την τσέπη τους.
Μέχρι σήμερα το σύνολο των εγγεγραμμένων πολιτών σε προσωπικό γιατρό είναι: 4.946.959
Με βάση τα στοιχεία υπάρχουν 1.557.686 διαθέσιμες Θέσεις για εγγραφή σε Προσωπικό Γιατρό, αλλά στις περισσότερες περιπτώσεις πρόκειται για θέσεις που είναι μακριά από τον τόπο κατοικίας των δικαιούχων.
Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, το 44.2% των δικαιούχων δεν έχει εγγραφεί στον θεσμό, ενώ εγγεγραμμένοι είναι το 55.8%.
Πηγή: healthreport.gr
0 Σχόλια