Recents in Beach

Εκλογικό κουστουμάκι...


 Μια ευρηματική πρόταση που αντιμετωπίστηκε ως «λαϊκισμός του ΣΥΡΙΖΑ» μεταμορφώθηκε σε μια «γενναία μεταρρύθμιση της Ν.Δ.»…

Αν κοιτάξει κανείς από απόσταση τις ανακοινώσεις της κυβέρνησης για την επιστολική ψήφο και τα εμφανή ελλείμματα που παρουσιάζει το μέτρο ως προς τη διασφάλιση της μυστικότητας και την αποφυγή έμμεσης νόθευσης του αποτελέσματος, διακρίνει μια στρατηγική κομμένη και ραμμένη στις ανάγκες της Νέας Δημοκρατίας...

Ακόμη και οι πέτρες γύρω από το Μέγαρο Μαξίμου γνωρίζουν ότι η κυβέρνηση εξέταζε την επαναφορά της λίστας για να ανακόψει τη φόρα προς την Ευρωβουλή διασημοτήτων, που, όπως έχει αποδειχθεί, λίγα έχουν να προσφέρουν στην εκπροσώπηση της χώρας. Το σκεπτικό πατούσε στη βάση ότι όλη η Ελλάδα ήταν μία και ενιαία εκλογική περιφέρεια. Επομένως, όσο πιο αναγνωρίσιμος ήταν ο υποψήφιος τόσο πιο πολλές πιθανότητες είχε να δείξει την πλάτη του σε υποψηφιότητες με πολιτική κατάρτιση, αλλά μικρότερη δημοφιλία.

Η σκέψη εγκαταλείφθηκε μπροστά και σε ακόμη μία διαπίστωση: όταν δεν υπάρχει το κίνητρο του σταυρού, ούτε οι υποψήφιοι ούτε οι πολίτες κινητοποιούνται για μια μάχη στην Ευρωβουλή. Πολιτικά η κυβέρνηση δεν φοβήθηκε πως θα χάσει την πρωτιά. Απλώς, διαβάζοντας τα μηνύματα των πρόσφατων αυτοδιοικητικών εκλογών, ανησύχησε για ένα αποτέλεσμα πολύ κατώτερο του 41%, που θα μπορούσε να σηματοδοτήσει την αρχή μιας καθοδικής πορείας.

Αναλύοντας τα νέα δεδομένα, προσπέρασε τη λίστα και άρχισε να σχεδιάζει την κατάτμηση της χώρας σε επτά εκλογικές περιφέρειες. Μέχρι και τον αριθμό των εδρών που προορίζονταν για κάθε περιφέρεια αναλόγως του πληθυσμού της είχε υπολογίσει. Ο σχεδιασμός σκόνταψε όμως και πάλι στην παρουσία των celebrities, οι οποίοι, κατά την ανάλυση του Μαξίμου, θα δημιουργούσαν πρόβλημα, ίσως και μεγαλύτερο σε εκλογικές περιφέρειες στις οποίες η Ν.Δ. θα εξέλεγε έναν ή το πολύ δύο ευρωβουλευτές. Άρα η ευρωομάδα του κυβερνώντος κόμματος θα αποτελούσε ένα άθροισμα διασημοτήτων. Επιπροσθέτως, συνεκτιμήθηκε η πιθανότητα να χαθούν γαλάζιες έδρες από τα μικρότερα κόμματα της Βουλής (δεν είναι και λίγα) και κρίθηκε ότι δεν είναι ώρα για εκλογικούς πειραματισμούς.

Η ανάγκη για περιορισμό του εκλογικού ρίσκου οδήγησε στην επιστολική ψήφο για όλους, μέτρο που είχε προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., αλλά αντιμετωπίστηκε με απαξίωση από την κυβέρνηση Μητσοτάκη. Κάπως έτσι μια ευρηματική πρόταση που αντιμετωπίστηκε ως «λαϊκισμός του ΣΥΡΙΖΑ» μεταμορφώθηκε σε μια «γενναία μεταρρύθμιση της Ν.Δ.»…


H ΑΥΓΗ

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια

script data-cfasync="false" type="text/javascript" id="clever-core">