Καταστάσεις απείρου κάλλους βίωσαν, την ώρα που ο αστυνομικός δίνει μάχη για να κρατηθεί στη ζωή, γονείς προσαχθέντων στην Πέτρου Ράλλη, ανάμεσά τους και 15χρονα ανήλικα, με τις καταγγελίες να κάνουν λόγο για καμία επικοινωνία μεταξύ ανήλικων και των γονιών τους, αλλά και «σφαλιάρες» που έπεσαν στην καλή περίπτωση…
Την ασύλληπτη κατάσταση που αντιμετώπισαν δικηγόροι και συγγενείς έξω στο Αλλοδαπών στην Πέτρου Ράλλη περιγράφει ο δικηγόρος Θανάσης Καμπαγιάννης.
Με ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης μιλά για την τιτάνια προσπάθεια συγγενών να ταυτοποιήσουν τα ονόματα των δικών τους ανθρώπων στους προσαχθέντες, μιας και η Διεύθυνση Αλλοδαπών αρνούταν να απαντήσει επικαλούμενη φόρτο εργασίας, καθώς και το ότι δεν ήταν το Αλλοδαπών υπεύθυνο αλλά το Τμήμα Αθλητικής Βίας. Μάλιστα κατόπιν διαμαρτυριών, γράφονταν χειρόγραφα κάποια ονόματα από αξιωματικό για να γίνει η ταυτοποίηση με πενιχρά αποτελέσματα.
Μέχρι τις 13:00 δεν επιτρεπόταν καμία επικοινωνία των προσαχθέντων ατόμων με δικηγόρο, με τους δικηγόρους να ζητούν από την ΕΛΑΣ να ανοίξει το τηλεφωνικό κέντρο ώστε να ενημερωθούν υπεύθυνα οι γονείς καθώς ανάμεσα στους προσαχθέντες βρίσκονταν άτομα ηλικίας 15 ετών, ενώ υπήρχαν καταγγελίες για άτομα που είχαν χτυπηθεί.
Ωστόσο, έπειτα από ενημέρωση αξιωματικού της αστυνομίας τους είπαν ότι πρόκειται για προσαγωγές και ότι όσοι βρίσκονται στο Αλλοδαπών δίνουν δακτυλικά αποτυπώματα, ενώ ταυτόχρονα τους ζητείται η συναίνεσή τους στη λήψη DNA.
Όπως εξηγεί τελικά «στις 13:30 δικηγόροι καταφέραμε να δούμε προσαχθέντα άτομα για τα οποία είχαμε προσέλθει. Οι πληροφορίες για το αν θα συνεχιστεί η κράτησή τους είναι ακόμα συγκεχυμένες: τα άτομα ταυτοποιούνται, σημαίνονται, ενώ κατά πληροφορίες τους ζητείται η παροχή συναίνεσης για λήψη DNA. Επισημαίνουμε ότι η μαζική λήψη βιολογικού υλικού από εκατοντάδες προσαχθέντες με μόνο στοιχείο την παρουσία τους στο γήπεδο αποτελεί προφανή υπέρβαση ακόμα και των ήδη “ξεχειλωμένων” διατάξεων του άρθρου 201 του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας.
Την ώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές (17:00), υπάρχουν πληροφορίες ότι κάποια από τα προσαχθέντα άτομα έχουν αφεθεί ελεύθερα, συνεχίζουν όμως να κρατούνται περί τα 400.
Τελειώνω με κάτι που άκουσα από γονείς που βρίσκονταν στην Πέτρου Ράλλη και που φώναζαν στους αστυνομικούς ότι αυτό “δεν ήταν προσαγωγές αλλά κατοχικό μπλόκο”. Η συλλογή αποδείξεων δεν μπορεί να γίνεται με όρους συλλογικής ευθύνης».
Προσωπική μαρτυρία για τις 424 προσαγωγές
Οι αστυνομικές, δικαστικές και εισαγγελικές αρχές έχουν υποχρέωση να διαλευκάνουν τον σοβαρό τραυματισμό του αστυνομικού τηρώντας τις εγγυήσεις της δικονομίας και τα δικαιώματα των εμπλεκομένων.
Οι 424 προσαγωγές μετά το επίμαχο περιστατικό διεξήχθησαν “στο σωρό”: όποιος ήταν εντός του γηπέδου και ήταν άντρας κρίθηκε δυνάμει ύποπτος.
Τα άτομα μετήχθησαν στο Αλλοδαπών στην Πέτρου Ράλλη χωρίς οι συγγενείς τους να μπορούν να ταυτοποιήσουν τα ονόματα των δικών τους ανθρώπων στους προσαχθέντες.
Από το πρωί (προσωπική μαρτυρία από τις 9:00) σε κλήσεις δικηγόρων που ζητούσαν να μάθουν αν το όνομα του εντολέα τους ήταν στους προσαχθέντες, η Διεύθυνση Αλλοδαπών αρνούταν να απαντήσει επικαλούμενη φόρτο εργασίας, καθώς και το ότι δεν ήταν το Αλλοδαπών υπεύθυνο αλλά το Τμήμα Αθλητικής Βίας. Σημειωτέον ότι αστυνομικός που μίλησε σε συνήγορο, κατόπιν αιτήματος για συνομιλία με κάποιον ανώτερο, αρνήθηκε να δώσει ακόμα και τα δικά του στοιχεία…
Εκατοντάδες συγγενικά πρόσωπα έσπευσαν στην Πέτρου Ράλλη για να βρουν τους ανθρώπους τους. Με πολλή δυσκολία και κατόπιν πολλών διαμαρτυριών, γράφονταν χειρόγραφα κάποια ονόματα από αξιωματικό για να γίνει η ταυτοποίηση με πενιχρά αποτελέσματα. Μέχρι τις 13:00 δεν επιτρεπόταν καμία επικοινωνία των προσαχθέντων ατόμων με δικηγόρο, παρά την προσέλευση αρκετών συναδελφισσών και συναδέλφων.
Ζητήσαμε από τον αξιωματικό να μεταφέρει προς το Αρχηγείο της ΕΛΑΣ το αίτημα να ανοίξει τηλεφωνικό κέντρο ώστε να ενημερωθούν υπεύθυνα οι συγγενείς αν κρατούνται οι άνθρωποί τους, οι οποίοι προς ώρας είναι αγνοούμενοι. Επισημαίνουμε ότι πολλά από τα άτομα είναι ανήλικα 15 χρόνων, ενώ υπήρχαν πληροφορίες και καταγγελίες για άτομα που είχαν χτυπηθεί.
Η ενημέρωση αξιωματικού της Αστυνομίας ότι πρόκειται για προσαγωγές ερχόταν σε σύγκρουση με τον χρονο που είχε παρέλθει (ακόμα και οι συνήθεις 4 ώρες είναι πολύ πέραν από “εύλογο χρονικό διάστημα”), καθώς και με πληροφορίες ότι τα άτομα που βρίσκονται στο Αλλοδαπών (κάποια και στη ΔΕΕ) σημαίνονται, δίνουν δακτυλικά αποτυπώματα, ενώ ταυτόχρονα τους ζητείται η συναίνεσή τους στη λήψη DNA.
Τελικά στις 13:30 δικηγόροι καταφέραμε να δούμε προσαχθέντα άτομα για τα οποία είχαμε προσέλθει. Οι πληροφορίες για το αν θα συνεχιστεί η κράτησή τους είναι ακόμα συγκεχυμένες: τα άτομα ταυτοποιούνται, σημαίνονται, ενώ κατά πληροφορίες τους ζητείται η παροχή συναίνεσης για λήψη DNA. Επισημαίνουμε ότι η μαζική λήψη βιολογικού υλικού από εκατοντάδες προσαχθέντες με μόνο στοιχείο την παρουσία τους στο γήπεδο αποτελεί προφανή υπέρβαση ακόμα και των ήδη “ξεχειλωμένων” διατάξεων του άρθρου 201 του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας.
Την ώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές (17:00), υπάρχουν πληροφορίες ότι κάποια από τα προσαχθέντα άτομα έχουν αφεθεί ελεύθερα, συνεχίζουν όμως να κρατούνται περί τα 400.
Τελειώνω με κάτι που άκουσα από γονείς που βρίσκονταν στην Πέτρου Ράλλη και που φώναζαν στους αστυνομικούς ότι αυτό “δεν ήταν προσαγωγές αλλά κατοχικό μπλόκο”. Η συλλογή αποδείξεων δεν μπορεί να γίνεται με όρους συλλογικής ευθύνης.
Μητέρα προσαχθέντα / Το παιδί είπε ότι «έφαγε σφαλιάρες» από αστυνομικούς
Η κυρία Χρύσα, μητέρα 17χρονου προσαχθέντα στο Αλλοδαπών, μίλησε στον 105.5 στο Κόκκινο και την Αλέκα Ζουμή για την κράτηση του παιδιού της από αργά το βράδυ της Πέμπτης και δεν έχει νέα του μέχρι τις 15.30 της Παρασκευής.
«Κάποια στιγμή χθες το βράδυ δέχτηκα ένα τηλεφώνημα από το παιδί μου που βρισκόταν μέσα στο κλειστό γυμναστήριο Μελίνα Μερκούρη, μου είπε ”μαμά δεν μπορώ να αναπνεύσω, μας έχουν ρίξει δακρυγόνα χωρίς αιτία, γνωρίζουμε ότι έξω γίνεται κάποια φασαρία αλλά δεν μας αφήνουν να φύγουμε. Έχουν αφήσει τις γυναίκες και τα μικρά παιδιά αλλά εγώ πήγα να φύγω και δεν με άφησαν”.
Αργότερα μίλησε με κάποιον συγγενή μου μέσα από την κλούβα κατά τη μεταφορά του, μου είπε ”εγώ έφαγα μόνο κάποιες σφαλιάρες αλλά τον φίλο μου τον έχουν χτυπήσει πολύ”.
Εκτοτε δεν έχουμε μιλήσει, δεν μας έχουν ενημερώσει για το οτιδήποτε. Λυπάμαι πάρα πολύ για τον τραυματία αστυνομικό, λυπάμαι την μητέρα του, μάνα είμαι όμως κι εγώ. Ελπίζω η δικαιοσύνη να κάνει τη δουλειά της όπως πρέπει, θα είμαστε δίπλα σε αυτό».
ΠΗΓΗ: avgi.gr
0 Σχόλια