Πήγα στην Ξάνθη, στις 2/12/2023, φιλοξενούμενος της εφημερίδας Agrenda σε συνεργασία με την Tsomokos Communication και είδα πάρα πολλούς φίλους αγρότες και ανθρώπους που επηρεάζουν τις εξελίξεις στον αγροτικό τομέα. Ήταν και πολλοί «τουρίστες» από όλη την ελληνική κοινωνία και την ιεραρχία της οικονομικής ζωής και της ελληνικής διοίκησης.
Συγχαρητήρια σε όλους για την πολύ ενδιαφέρουσα εκδήλωση. Ακούστηκαν πολλά, πάρα πολλά. Ακούστηκαν και εμπορικές πληροφορίες από τους χορηγούς, αφού ΔΕΝ ΛΕΙΤΟΥΡΓΟΥΝ αποτελεσματικά ακόμα οι Γεωργικές Συμβουλές στην Ελλάδα (μόνο οι Δημόσιοι Υπάλληλοι-διαχειριστές της χρηματοδότησης των Γεωργικών Συμβούλων πληρώνονται τακτικά, και μάλιστα και με bonus …).
Ανάμεσα στους συμμετέχοντες εντοπίσθηκαν και οι Υπουργοί κκ Λευτ. Αυγενάκης (Ηράκλειο) & Στ. Κελέτσης (Έβρος), οι οποίοι είναι οι σημερινοί υπουργούντες στο ΥπΑΑΤ, ανάμεσα στους 119 Υπουργούς-Υφυπουργούς που βρέθηκαν στο σημερινό Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων τα τελευταία 50 χρόνια, από το 1973 (μεταπολίτευση) έως σήμερα (2023), δηλαδή σε 50 χρόνια 119 Υπουργήσαντες! …
Συμμετείχαμε στην χαρά της βράβευσης:
Για την ΤΙΜΗΤΙΚΗ ΔΙΑΚΡΙΣΗ της ΧΡΟΝΙΑΣ της κας Ζουμπούλ Ζουφλιέ, από το χωριό Άλμα, Δήμου Μύκης Ξάνθης για την συνεχή και διαρκή προσπάθειά της στην καπνοκαλλιέργεια.
Για την ΓΥΝΑΙΚΕΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ στην ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΠΑΡΑΓΩΓΗ της κας Αγγελικής Γανίδου από τη Λεύκη Ξάνθης η οποία καλλιεργεί χίλια στρέμματα σε καλαμπόκι, βαμβάκι, ηλιόσπορο, σιτάρι, ακτινίδια και ελιές.
Για την ΣΥΛΛΟΓΙΚΗ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ της ΧΡΟΝΙΑΣ στον Αγροτικό Συνεταιρισμό Ζαγοράς Πηλίου (ίδρυση 1916, μέλη 835) για την ενότητα, την συλλογικότητα, το όραμά και την θέληση να συνεχίζουν την αποτελεσματική προσπάθεια.
Για τον ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΟ της ΧΡΟΝΙΑΣ του κ Μιχάλη Κυριακίδη (30 ετών) από τον Πετεινό Ξάνθης, για την λειτουργία σύγχρονης κτηνοτροφικής μονάδας χιλίων ζώων, με την παραγωγή γάλακτος να ανέρχεται στους 300 τόνους ετησίως.
Για τον ΑΓΡΟΤΗ της ΧΡΟΝΙΑΣ του κ Μιλτιάδη Χαρένη από τη Νέα Γωνιά Χαλκιδικής για τον σύγχρονο ψηφιακό μετασχηματισμό της εκμετάλλευσής του με καινοτόμες λύσεις γεωργίας ακριβείας στα 4.000 περίπου στρέμματα του.
Όμως περισσότερο από όσα ειπώθηκαν ενθουσιασθήκαμε με όσα είπε ο αγρότης από την περιοχή της Λάρισας κ Βασίλης Τσιμούρτος στο 5ο πάνελ (από τα συνολικά 6). Παραθέτουμε όσα προλάβαμε να καταγράψουμε, όπου μεταξύ άλλων ακούστηκαν:
«Κατάγομαι από την Αμυγδαλή Αγιάς Λάρισας, ένα χωριό που βρίσκεται στους πρόποδες του Μαυροβουνίου. Η οικογένειά μου καλλιεργεί πάνω από 1400 στρέμματα βαμβάκι, δημητριακά και όσπρια. Βέβαια το χωριό παλιότερα βρισκόταν 300μ ψηλότερα και το όνομά του ήταν Κουκουράβα. Αφού αποξηράνθηκε η λίμνη Κάρλα το 1962, οι κάτοικοί του κατέβηκαν μετά το 1965 περίπου όπου και άρχισαν να καλλιεργούν εντατικά τα χωράφια.
Ήρθε το 2023 ο «Ντάνιελ» και μέσα σε δύο μέρες με τη βοήθεια του Πηνειού, ανασυστάθηκε η λίμνη Κάρλα όχι στο αρχικό της μέγεθος αλλά στο τριπλάσιο, με αποτέλεσμα το χωριό μου όπως και άλλα χωριά να μην έχουν ούτε στρέμμα καλλιεργήσιμης γης. Έχουμε μια λίμνη πλέον πάνω από τα χωράφια μας περίπου 180.000 στρ σε συνολικά 22χωρια.Όπως καταλαβαίνετε αυτό έχει πολλές επιπτώσεις.
Στο χωριό επικρατεί η θλίψη. Ανοίγεις το παράθυρο και εκεί που πριν έβλεπες καλλιέργειες τώρα βλέπεις μόνο νερό. Κάτω από αυτό το νερό εκτός από τα χωράφια, τα μηχανήματα (τρακτέρ, καρούλια, λάστιχα, αντλητικά συγκροτήματα) είναι θαμμένες και οι θυσίες των γονιών μας, τα όνειρα και ο ιδρώτας μας και το μέλλον των παιδιών μας.
Όταν ο αγρότης δεν παράγει δεν θα έχει δουλειά: ο γεωπόνος, ο μεταφορέας, η βιομηχανία που το μεταποιεί, ο κατασκευαστής μηχανημάτων, τα συνεργεία που επισκευάζουν τα μηχανήματα, οι βιομηχανίες που παράγουν το πολλαπλασιαστικό υλικό, τα λιπάσματα. τα φυτοφάρμακα και άλλα πολλά. Η κατανάλωση μόνο του πετρελαίου μειώθηκε κατά 60% στα βενζινάδικα της Λάρισας. Όλα αυτά φέρνουν ανεργία.
Όπως καταλαβαίνετε ο αγροτικός τομέας δεν είναι μόνο το 2,5% του ΑΕΠ όπως είπε ένας υπουργός Οικονομικών (!), έχει πολλαπλασιαστή τουλάχιστον 5 που αν τον προσέξουμε κύριε υπουργέ Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, μπορεί να γίνει και 10 και τότε η βαριά βιομηχανία του τουρισμού να μην φαντάζει τόσο βαριά.
Ο Πρωθυπουργός όμως στη Βουλή που μίλησε για τη Θεσσαλία δεν άφησε πολλές ελπίδες για κάτι τέτοιο. Αντιθέτως μίλησε για τις δύσκολες μέρες που έρχονται για τους αγρότες, και όταν ζήτησε την βοήθεια των βουλευτών όλων των κομμάτων να είναι δίπλα του στις δύσκολες αυτές μέρες που έρχονται για τους αγρότες, θυμήθηκα το τραγούδι του Β. Παπακωνσταντίνου «Φοβάμαι όλα αυτά που θα γίνουν για εμένα χωρίς εμένα».
Το πάνελ εδώ βέβαια έχει ως θέμα τις τιμές των προϊόντων. Πώς να μιλήσεις για τιμές προϊόντων όταν δεν μπορείς να παράξεις?
Στην περιοχή μου καλλιεργείται κυρίως βαμβάκι και δημητριακά. Στο βαμβάκι υπάρχει ένα εργαλείο που λέγεται προπώληση και δίνει τη δυνατότητα στον αγρότη να πουλήσει βαμβάκι πριν ακόμα το σπείρει, πολύ καλό! Θα μπορούσε να γίνει και σε άλλα προϊόντα …
Όπως ξέρετε τα προϊόντα που παράγουν οι αγρότες διαπραγματεύονται στα χρηματιστήρια. Εκεί γίνονται οι μεγαλύτερες απάτες.
Τα χρηματιστήρια εμπορευμάτων επηρεάζονται από τις καιρικές συνθήκες που επικρατούν στον πλανήτη. Όταν έχουμε ξηρασία ή πλημμύρες έχουμε έλλειψη προϊόντων, και άρα άνοδο τιμών, εφόσον η ζήτηση είναι σταθερή. Όταν ο καιρός είναι καλός και ευνοεί τις καλλιέργειες έχουμε πλεόνασμα προϊόντων, οπότε η πτώση των τιμών είναι μονόδρομος. Βέβαια τα χρηματιστήρια προεξοφλούν πολλές φορές και τη ζήτηση ενός προϊόντος σε σχέση με το πόσο ανεπτυγμένη είναι μια οικονομία. Και αυτό επηρεάζει πάλι τις τιμές.
Οι πόλεμοι επίσης επηρεάζουν τις τιμές των εμπορευμάτων, το είδαμε πρόσφατα στην Ουκρανία. Οι τιμές του σταριού και του καλαμποκιού πήγαν στα ύψη μόνο από τη φήμη της έλλειψης. Ο αγρότης πρέπει να γνωρίζει ότι το προϊόν έχει υψηλή και χαμηλή τιμή και αυτό που μετράει στην τιμή πώλησης δεν είναι τόσο η ποιότητα, όσο το timing δηλαδή ο χρόνος πώλησης. Το είδαμε τα τελευταία χρόνια πολλές φορές να συμβαίνει.
Η τιμή του προϊόντος όταν είναι ανοιχτή έχει το ρίσκο της. Όσο μεγαλώνει, μεγαλώνει και το χαμόγελο του αγρότη, αλλά πολύ γρήγορα μπορεί να χαθεί μαζί με χιλιάδες ευρώ. Οπότε πρέπει να είμαστε συνετοί
Όλα τα παραπάνω δείχνουν ότι ο αγρότης πρέπει να είναι ενημερωμένος σε καθημερινή βάση, αν θέλει να είναι βιώσιμος σε μια παγκοσμιοποιημένη οικονομία. Και επειδή αυτό δεν είναι εύκολο θα πρέπει να οργανωθεί σε συλλογικά σχήματα όπως ομάδες παραγωγών και συνεταιρισμοί, έτσι το προϊόν του αποκτά μέγεθος, βρίσκει ποιο εύκολα αγορές και καλύτερες τιμές». Συγχαρητήρια στον αγρότη κ Βασίλη Τσιμούρτο (6944813841).
Από τις τακτικές συζητήσεις του Κτηνοτροφικού Συλλόγου Περιφέρειας Αττικής κάθε Τετάρτη, διαδικτυακά, στις 20.30, αντλούμε όσα επαναλήφθηκαν πολλές φορές από την κα Μάγδα Κοντογιάννη, κτηνοτρόφο, (6932094231) ότι ο πολλαπλασιαστής απασχόλησης στον αγροτικό τομέα είναι 4,7, δηλαδή για κάθε ένα απασχολούμενο στα αγροτικά που χάνεται, χάνονται από όλη την εθνική οικονομία 4,7 θέσεις εργασίας. Επίσης ότι ο πολλαπλασιαστής στην συνολική εθνική οικονομία (ΑΕΠ) από τα αγροτικά είναι 5, δηλαδή για το απευθείας περίπου 3,8% στο ΑΕΠ, η τελική επίδραση είναι 3,8x5=19% στο συνολικό ΑΕΠ της Ελλάδος από τον αγροτικό τομέα. Στην Δημόσια Διοίκηση δεν μπορεί να διακριθεί συνεπής και συνεχής συμφωνημένη Αγροτική Πολιτική, παρά μόνο αποσπασματικοί Στρατηγικοί Στόχοι, για τις ανάγκες της ΕΕ και του ΠΑΑ, που εισηγούνται μελετητές, με πλήρη απουσία συμμετοχής (όπως είπε ο κ Ν. Δημόπουλος, Καβάλα, 6972409960) των πρωταγωνιστών-παραγωγών πραγματικού πλούτου και ΦΡΟΝΤΙΣΤΩΝ του περιβάλλοντος.
Και η κα Μάγδα Κοντογιάννη, που παρίστατο συμπλήρωσε ότι τα σημαντικότερα θέματα στο ΣΥΜΦΩΝΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΥΠΑΙΘΡΟΥ 2040 είναι η σταθερή χρήση γης για παραγωγή επαρκούς τροφής & φροντίδα του περιβάλλοντος, η επαγγελματική κατάρτιση των αγροτών και η υποστήριξη της αγροτικής επιχειρηματικότητας.
Για την καταγραφή, Δημήτρης Μιχαηλίδης,
0 Σχόλια