Recents in Beach

Ιδιωτικό χρέος / Βόμβα στα θεμέλια της κοινωνίας - Απειλή κατάσχεσης για πάνω από 2 εκατ. οφειλέτες

 


Η κυβέρνηση, ενώ εμμένει στον υψηλό ΦΠΑ, παρακολουθεί απαθής τη διόγκωση των χρεών των μεγαλοφειλετών στην εφορία: 81,95 δισ. ευρώ χρωστάνε μόλις 9.198 ΑΦΜ

Βόμβα στα θεμέλια της οικονομίας και της κοινωνίας αποτελεί το ιδιωτικό χρέος, με την κατάσταση να είναι εκρηκτική και τους πλειστηριασμούς να οδηγούν σε απόγνωση τα ευάλωτα νοικοκυριά, κάτι το οποίο γίνεται όλο και πιο φανερό στους πολίτες στις περιπτώσεις απόπειρας εξώσεων που βλέπουν το φως της δημοσιότητας. Την ίδια στιγμή, η κυβέρνηση της Ν.Δ. φρόντισε να φέρει ακόμη ένα πλαίσιο το οποίο ευνοεί τους servicers εις βάρος των δανειοληπτών. Με μια διάταξη κρυμμένη σε μια τροπολογία δέκα άρθρων, της τελευταίας στιγμής, ακύρωσε εν τοις πράγμασι τον νόμο που ψήφισε πριν από δεκαπέντε ημέρες και άφησε τους δανειολήπτες χωρίς οποιαδήποτε προστασία. Ούτε λίγο ούτε πολύ, αφαίρεσε και τα ψήγματα προστασίας που τους έδωσε η κοινοτική Οδηγία, όπως ψηφίστηκε στις 5 Δεκεμβρίου τροποποιημένη από την κυβέρνηση.

Η παρατεταμένη ακρίβεια οδηγεί στην πλέον δεινή θέση εκατοντάδες χιλιάδες καταναλωτές, οι οποίοι προχωρούν σε συνεχείς περικοπές δαπανών για να εξυπηρετήσουν τις οφειλές τους. Με δεδομένο πως για να αντεπεξέλθουν ξύνουν τον πάτο του βαρελιού, σύμφωνα με τελευταίες έρευνες κοινής γνώμης το 61% εμφανίζεται απαισιόδοξο για το 2024, ενώ το ποσοστό αυτό ήταν 41% πέρυσι σε σχέση με τις προσδοκίες του για το φετινό έτος.

Αυξήθηκαν τα κόκκινα δάνεια

Τα κόκκινα δάνεια που διαχειρίζονται οι servicers αυξήθηκαν το τρίτο τρίμηνο του έτους κατά 25 εκατ. Ευρώ, με τη συνολική τους αξία να φτάνει τα 71,186 δισ. ευρώ. Η αύξηση αποδίδεται στην αύξηση τόσο των μη εξυπηρετούμενων δανείων προς τις επιχειρήσεις όσο και στην αύξηση που κατέγραψαν τα κόκκινα στεγαστικά και καταναλωτικά δάνεια. Το 53% αυτών ανήκουν σε ιδιώτες, το 13% σε ελεύθερους επαγγελματίες και το 34% σε επιχειρήσεις. Σύμφωνα με στοιχεία της Ένωσης Εταιρειών Διαχείρισης Απαιτήσεων από Δάνεια και Πιστώσεις (ΕΕΔΑΔΠ), περίπου 35 δισ. ευρώ είχαν ρυθμιστεί μέχρι το τέλος του 2022, ενώ άλλα 3,6 δισ. ευρώ ρυθμίστηκαν μέσα στο α΄ εξάμηνο του 2023, με το ποσό των 2,4 δισ. ευρώ να αφορά μη τραπεζικά χαρτοφυλάκια δανείων και το 1,2 δισ. τραπεζικά.

Απειλή κατάσχεσης για πάνω από 2 εκατ. οφειλέτες

Φόρους που αγγίζουν τα 5 δισ. ευρώ δεν πλήρωσαν οι φορολογούμενοι το δεκάμηνο Ιανουαρίου-Οκτωβρίου 2023, με τον αριθμό των οφειλετών να παραμένει πάνω από τα 4 εκατομμύρια. Τα στοιχεία της ΑΑΔΕ δείχνουν ότι το συνολικό ύψος των ληξιπρόθεσμων οφειλών ξεπέρασε τα 106 δισ. ευρώ, με τις «φρέσκες» ληξιπρόθεσμες οφειλές να φτάνουν τον Οκτώβριο στα 5,771 δισ. ευρώ. Ανοιχτούς λογαριασμούς με την εφορία έχουν 4.031.138 φυσικά και νομικά πρόσωπα. Από τους οφειλέτες αυτούς 2.041.234 απειλούνται με κατασχέσεις, ενώ σε 1.479. 507 έχουν επιβληθεί αναγκαστικά μέτρα είσπραξης.

Αυξήθηκαν όσοι χρωστάνε πάνω από 1 εκατ. ευρώ

Οπως προκύπτει από στοιχεία της ΑΑΔΕ που επεξεργάστηκε το Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής, 9.198 ΑΦΜ χρωστούν το ιλιγγιώδες ποσό των 81,95 δισ. ευρώ, αλλά δεν φαίνεται να ενοχλούνται από τις εισπρακτικές υπηρεσίες της ΑΑΔΕ, η οποία ασχολείται με τους μικροοφειλέτες. Το σύνολο των οφειλετών ανερχόταν την 1η Νοεμβρίου του τρέχοντος έτους σε 4.013.138 άτομα. Μάλιστα, οι παραπάνω είναι οφειλέτες με χρέος άνω του 1 εκατ. ευρώ και έχουν αυξηθεί κατά 302 άτομα σε σύγκριση με έναν χρόνο πριν (σύγκριση 1η Νοεμβρίου 2022/2023), καθότι την 1η/11/2022 ήταν 8.896 άνθρωποι. Πρακτικά, η κυβέρνηση της Ν.Δ. φαίνεται ότι αφήνει στο απυρόβλητο λίγους εις βάρος των πολλών. Ουσιαστικά, το εύρος οφειλής άνω του 1 εκατ. ευρώ συγκεντρώνεται στο 77,3% του συνολικού ληξιπρόθεσμου υπολοίπου και μόλις στο 0,2% των οφειλετών. Αντιθέτως, το 72,9% των οφειλετών συγκεντρώνεται στις οφειλές μεταξύ 50 και 10.000 ευρώ, με το συνολικό τους ληξιπρόθεσμο υπόλοιπο να αγγίζει το 3,7% των συνολικών οφειλών.

Αυξάνονται τα χρέη και στα ασφαλιστικά ταμεία

Τα ληξιπρόθεσμα χρέη αυξάνονται και προς τα ασφαλιστικά ταμεία. Σύμφωνα με την 3η Τριμηνιαία Έκθεση Προόδου Έτους 2023 του ΚΕΑΟ, το σύνολο των ληξιπρόθεσμων ασφαλιστικών οφειλών στο τέλος του Σεπτεμβρίου 2023 διαμορφώθηκε στα 47,2 δισ. ευρώ, δηλαδή παρουσίασε αύξηση κατά 622,4 εκατ. ευρώ σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο. Η μεταβολή αυτή προέρχεται τόσο από την αύξηση των κύριων οφειλών (κατά 277,8 εκατ. ευρώ) όσο και από την αύξηση των πρόσθετων τελών (κατά 394,6 εκατ. ευρώ). Σε ετήσια βάση μείωση παρουσίασε ο αριθμός των μητρώων των οφειλετών κατά 66.311, με αποτέλεσμα ο συνολικός αριθμός τους να διαμορφώνεται στο τέλος του τρίτου τριμήνου του 2023 σε 2.296.099 μητρώα. Ωστόσο, οι συνολικές οφειλές σημείωσαν αύξηση κατά περίπου 1,7 δισ. ευρώ σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του προηγούμενου έτους, η οποία οφείλεται σε αύξηση τόσο των κύριων οφειλών (κατά 1,1 δισ. ευρώ) όσο και των πρόσθετων τελών (αύξηση κατά 585,5 εκατ. ευρώ). Ειδικότερα, η αύξηση στις ληξιπρόθεσμες κύριες οφειλές πηγάζει από το εύρος οφειλής άνω των 10.000 ευρώ (κατά 1,9 δισ. ευρώ συνολικά).

Πηγή: Η ΑΥΓΗ



Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια

script data-cfasync="false" type="text/javascript" id="clever-core">