Recents in Beach

Κυριάκος Μητσοτάκης / Ζήτησε ευρωπαϊκά κονδύλια για τον φράχτη στον Έβρο και λόγω Γάζας

 


Ευρωπαϊκούς πόρους για τον φράχτη στον Έβρο ζήτησε για άλλη μια φορά ο πρωθυπουργός επικαλούμενος τον κίνδυνο νέων προσφυγικών ροών από τη Μέση Ανατολή
Ηοικονομία ήταν σύμφωνα με τα λεγόμενα του Κυριάκου Μητσοτάκη το θέμα που απασχόλησε λιγότερο τη συνάντηση εργασίας που είχε με τον Γερμανό καγκελάριο Όλαφ Σολτς στο Βερολίνο. Πάντως, στις κοινές τους δηλώσεις ο Έλληνας πρωθυπουργός δεν έχασε την ευκαιρία να δώσει για άλλη μια φορά τα διαπιστευτήριά του στον Γερμανό ομόλογό του, επαλαμβάνοντας τον «ακλόνητο» όπως τον χαρακτήρισε προσανατολισμό του στις μεταρρυθμίσεις.


Αντίθετα, σύμφωνα με τις κοινές δηλώσεις, η κρίση στη Μέση Ανατολή, ο πόλεμος στην Ουκρανία, η διεύρυνση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το μεταναστευτικό, αλλά και τα ελληνοτουρκικά ήταν τα βασικά θέματα των συνομιλιών τους.

Ειδικότερα, ο Κυρ. Μητσοτάκης αναφερόμενος στη συζήτηση για την αναθεώρηση του Πολυετούς Δημοσιονομικού Πλαισίου της ΕΕ, τόνισε ότι η Αθήνα επιμένει να διατεθούν πρόσθετοι πόροι για την αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών και για το μεταναστευτικό.

Σε ό,τι αφορά τη Γάζα, ο Κυρ. Μητσοτάκης τάχθηκε υπέρ των ανθρωπιστικών παύσεων για παροχή βοήθειας στους αμάχους. «Οριστική λύση μόνο η ίδρυση δύο κρατών σύμφωνη με τον ΟΗΕ», σημείωσε. «Είναι πολύ πιθανό κράτη πρώτης γραμμής, όπως η Ελλάδα, να αντιμετωπίσει νέες πιέσεις στα σύνορα της με νέες ροές προσφύγων» είπε και τάχθηκε υπέρ όχι μόνο της συνέχισης της χρηματοδότησης της Τουρκίας από την ΕΕ, αλλά και για τη στήριξη της Ελλάδας για την αντιμετώπιση μεταναστευτικών ροών, επαναλαμβάνοντας την άποψη ότι πρέπει να χρηματοδοτηθεί με κοινοτικά κονδύλια ο φράχτης στον Έβρο.

Σε ό,τι αφορά τα ελληνοτουρκικά, ο Κυρ. Μητσοτάκης είπε ότι διαφωνεί μεν με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για το θέμα της Χαμάς, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν μπορεί να τον υποδεχτεί στην Αθήνα. «Επιδιώκουμε καλές σχέσεις με την Τουρκία, με σεβασμό στο διεθνές δίκαιο. Την πρόοδο θα επιχειρήσουμε να κεφαλαιοποιήσουμε από την επίσκεψη Ερντογάν στην Αθήνα, στις 7 Δεκεμβρίου» πρόσθεσε.

Σε ερώτηση για το μεταναστευτικό και την εφαρμογή της συμφωνίας του Δουβλίνου, ο Κυριάκος Μητσοτάκης υποστήριξε ότι έχει επιταχυνθεί η διαδικασία ασύλου και έχουν ενταθεί οι διαδικασίες φύλαξης των συνόρων. «Όταν χορηγούμε άσυλο, πρόθεσή μας είναι να μείνει στην Ελλάδα, έχουμε ανάγκες εργατικού δυναμικού», τόνισε μεταξύ άλλων.

Τέλος, σε ό,τι αφορά την οικονομία, ο Κυριάκος Μητσοτάκης εξέφρασε την άποψη ότι «έχουμε δει τα χειρότερα στον πληθωρισμό» προσθέτοντας ότι« θα συνεχίσουμε να στηρίζουμε στο πλαίσιο των δυνατοτήτων μας τους πιο αδύναμους συμπολίτες μας».

Πηγή: H AΥΓΗ


Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια

script data-cfasync="false" type="text/javascript" id="clever-core">