Με ιδιωτικά ασθενοφόρα σε ιδιωτικά θεραπευτήρια καλύπτουν τα κενά της εφημερίας, σύμφωνα με έγγραφο που εξασφάλισε η ΑΥΓΗ
Η ασυλία των ιδιωτών στον χώρο της Υγείας συνεχίζεται απρόσκοπτα από την κυβέρνηση Μητσοτάκη. Άλλωστε, την ίδια συνταγή είχε ακολουθήσει και κατά την περίοδο της πανδημίας, πόσο μάλλον τώρα, που δεν υπάρχουν αντίστοιχες έκτακτες συνθήκες. Ωστόσο, η κατάσταση στα νοσοκομεία είναι απελπιστική, ειδικά στις εφημερίες.
Για να καλυφθούν ακριβώς αυτές οι ανάγκες στις εφημερίες, η κυβέρνηση συνεχίζει να εμπλέκει τον ιδιωτικό τομέα αντί να προχωράει σε προσλήψεις μόνιμου προσωπικού. Σύμφωνα με επείγον έγγραφο της 1ης Υγειονομικής Περιφέρειας της 17ης Νοεμβρίου που εξασφάλισε η ΑΥΓΗ, για να βγουν οι εφημερίες σε πέντε νοσοκομεία της Αθήνας («Γ. Γεννηματάς», Λαϊκό, Ιπποκράτειο, Κοργιαλένειο-Μπενάκειο ΕΕΣ και «Αλεξάνδρα»), θα συνδράμουν τέσσερις ιδιωτικές κλινικές. Ωστόσο, η βοήθειά τους έχει ομπρέλα προστασίας για τους κλινικάρχες. Συγκεκριμένα, οι ιδιωτικές κλινικές θα λαμβάνουν αποκλειστικά διαγνωσμένα παθολογικά και χειρουργικά περιστατικά, με πλήρη ιατρικό φάκελο και με αρνητικό τεστ Covid-19. Την ίδια ώρα, όπως έχει αποκαλύψει η ΑΥΓΗ πρόσφατα, στα νοσοκομεία του ΕΣΥ άνθρωποι πεθαίνουν λόγω ενδονοσοκομειακής διασποράς του κορωνοϊού εξαιτίας της έλλειψης προσωπικού και της απουσίας πρωτοκόλλων (Η ΑΥΓΗ, 8.11, «Πρωτόκολλα θανάτου στα ελληνικά νοσοκομεία»).
Μάλιστα, η διενέργεια των δευτερογενών διακομιδών μεταξύ των νοσοκομείων θα πραγματοποιείται με ιδιωτικά ασθενοφόρα, κάτι που είναι αυτονόητο όταν πρόκειται για ιδιωτικές κλινικές. Ωστόσο, η απόφαση της ΥΠΕ κάνει λόγο και για ιδιωτικά ασθενοφόρα των δημόσιων νοσοκομείων κατόπιν σύναψης σχετικών συμβάσεων με ιδιωτικές εταιρείες! Υπενθυμίζεται ότι την πρώτη κιόλας εβδομάδα που ανέλαβε ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης ως υπουργός Υγείας έδωσε οδηγία στα νοσοκομεία να προχωρήσουν σε τέτοιες συμφωνίες.
Επομένως, είναι σαφές ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη επιχειρεί να εντάξει στο σύστημα Υγείας τους ιδιώτες, χωρίς όμως να έχουν την ευθύνη της βαριάς νοσηλείας. Παράλληλα, με την απαξίωση του ΕΣΥ μέσω της υποστελέχωσης και της υποχρηματοδότησης, ρίχνει την ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών Υγείας στον δημόσιο τομέα και στρέφει τον κόσμο στους ιδιώτες. Αυτό όμως μπορεί να γίνει μόνο από όσους έχουν την οικονομική δυνατότητα. Όσοι δεν είναι σε αυτή τη θέση θα πρέπει να αρκεστούν στο διαλυμένο Εθνικό Σύστημα Υγείας.
Η εικόνα του ΕΣΥ δείχνει πόσο επιτακτική είναι η ανάγκη άμεσης ενίσχυσης με προσωπικό, καθώς ο χειμώνας είναι προ των πυλών και οι επιστήμονες προειδοποιούν για τη συνύπαρξη κορωνοϊού, γρίπης και λοιπόν λοιμώξεων. Τα δημόσια νοσοκομεία έχουν 3.000 λιγότερους εργαζόμενους σε σχέση με πέρυσι. Κάθε μήνα αποχωρούν 300 υγειονομικοί με βάση τα επίσημα στοιχεία του πληροφοριακού συστήματος του υπουργείου Υγείας. Από τον Σεπτέμβριο μέχρι σήμερα έχουν αποχωρήσει πάνω από 400 νοσηλευτές από το ΕΣΥ για να γίνουν ωρομίσθιοι σχολικοί νοσηλευτές!
Παράλληλα, στα επείγοντα των εφημερευόντων νοσοκομείων έχουμε ήδη μεγάλη αύξηση στον αριθμό των ασθενών που εξετάζονται και εισάγονται για νοσηλεία. Τα ράντζα συνεχίζουν να υπάρχουν, οι ενδονοσοκομειακές λοιμώξεις θερίζουν και στοιχίζουν ζωές, ενώ ο πολίτης βάζει βαθιά το χέρι στην τσέπη αναζητώντας υπηρεσίες στον ιδιωτικό τομέα. Τα νοσοκομεία της περιφέρειας έχουν μετατραπεί σε κέντρα διακομιδών, οι πολίτες διανύουν εκατοντάδες χιλιόμετρα για να εξεταστούν και οι λίστες αναμονής για χειρουργικές επεμβάσεις/εξετάσεις/θεραπείες είναι τεράστιες.
Πηγή: Η ΑΥΓΗ
0 Σχόλια