Κανονικότητα έχουν γίνει οι πλειστηριασμοί πρώτης κατοικίας σε όλη τη χώρα για οφειλές μερικών χιλιάδων ευρώ. Στη Θεσσαλονίκη, μια οικογένεια χάνει το σπίτι της για οφειλή μόλις 10.000 ευρώ. Πρόκειται για ένα ζευγάρι ανθρώπων μεγάλης ηλικίας, το οποίο κατοικεί στους Αμπελόκηπους Θεσσαλονίκης. Η οφειλή των 10.000 ευρώ προέρχεται από ένα δάνειο 40.000 ευρώ. Τα πρώτα χρόνια οι δόσεις του δανείου εξυπηρετούνταν κανονικά, στη συνέχεια όμως μια σοβαρή ασθένεια του συζύγου τον ανάγκασε να σταματήσει να δουλεύει, ενώ η σύζυγός του είναι μακροχρόνια άνεργη. Έτσι, το υπόλοιπο της οφειλής σταμάτησε να εξυπηρετείται. Ο πλειστηριασμός της πρώτης κατοικίας τους έχει ήδη πραγματοποιηθεί, ενώ, σύμφωνα με πληροφορίες της ΑΥΓΗΣ, τα σωματεία της περιοχής ενημερώθηκαν για την υπόθεση μετά την πραγματοποίησή του. Έτσι, παρά το τετελεσμένο γεγονός, γίνεται μια προσπάθεια να αποφευχθεί η βίαιη έξωση του ζευγαριού.
Οπως τονίζουν σε ανακοίνωσή τους σύλλογοι και συνδικάτα της Θεσσαλονίκης, πρόκειται για ακόμα ένα περιστατικό αρπαγής της πρώτης και μοναδικής κατοικίας, που, παρά τις επικλήσεις της κυβέρνησης, αποδεικνύει με εκκωφαντικό τρόπο την παντελή έλλειψη προστασίας της εργατικής-λαϊκής κατοικίας καθώς και την ουσία της πολιτικής όλων των κυβερνήσεων για τη δήθεν προστασία των δανειοληπτών-εργαζομένων.
Στο πλαίσιο των κινητοποιήσεων αλληλεγγύης πραγματοποιήθηκε χθες το απόγευμα συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το Ταχυδρομείο Αμπελοκήπων, σε μια προσπάθεια ενημέρωσης της γειτονιάς, ώστε να μην επιτραπεί η έξωση του άνεργου ζευγαριού από την πρώτη τους κατοικία.
Παράλληλα, οι φορείς της πόλης διεκδικούν τη νομική προστασία της πρώτης κατοικίας, την αναστολή των πλειστηριασμών, τη ρύθμιση των δόσεων στις οποίες δεν μπορούν να ανταποκριθούν οι οφειλέτες, καθώς και τη διαγραφή όλων των τόκων και το κούρεμα του κεφαλαίου, χωρίς προκαταβολές και εκβιασμούς.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η ιστορία μεταβίβασης των μη εξυπηρετούμενων δανείων από τις τράπεζες σε διάφορα funds και εταιρείες οδηγεί πολλές φορές σε ελλιπή ενημέρωση του οφειλέτη. Όπως αναφέρει στην ΑΥΓΗ ηλικιωμένη με σοβαρά προβλήματα υγείας, τις τελευταίες εβδομάδες προσπαθεί να επικοινωνήσει με το fund που διαχειρίζεται το δάνειό της, όμως δεν τα καταφέρνει. Παράλληλα, όπως η ίδια σημειώνει, η κατάσταση γίνεται ακόμα πιο δύσκολη με δεδομένη την αδυναμία των υπερχρεωμένων οικογενειών να προσλάβουν δικηγόρο για να «κυνηγήσει» την υπόθεσή τους. Έτσι, η μοναδική νομική βοήθεια παρέχεται είτε από το πρόγραμμα δωρεάν νομικής βοήθειας του κράτους είτε από αλληλέγγυους/ες δικηγόρους που δραστηριοποιούνται αφιλοκερδώς στις επιτροπές κατά των πλειστηριασμών.
Πηγή: Η ΑΥΓΗ
0 Σχόλια