Η αντίστροφη μέτρηση για τη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. έχει ξεκινήσει, με την ενότητα του κόμματος να βρίσκεται, όπως όλα δείχνουν, υπό διακινδύνευση. Χθες ο Γιώργος Σταθάκης ανακοίνωσε εμμέσως πλην σαφώς την αποχώρησή του, δημοσιεύοντας ένα εκτενές πολιτικό κείμενο-πλατφόρμα στο οποίο υποστηρίζει πως «“το ταξίδι του ΣΥΡΙΖΑ” έκλεισε οριστικά με την εκλογή Κασσελάκη». Την ίδια ώρα, ο Γιώργος Βασιλειάδης προανήγγειλε ότι είναι πολύ πιθανό να μην υπάρξει απόφαση για το ζήτημα των διαγραφών στην επικείμενη συνεδρίαση της Κ.Ε., καθώς η Επιτροπή Δεοντολογίας δεν έχει ολοκληρώσει τις απαιτούμενες εργασίες.
Η αποχώρηση Σταθάκη και η απάντηση Πολάκη:
Στην παρέμβασή του, ο πρώην υπουργός της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ εξαπολύει σφοδρά πυρά εναντίον της νέας ηγεσίας του κόμματος, λέγοντας ότι ο Στέφανος Κασσελάκης εκπροσωπεί τη λαϊκιστική πτέρυγά του, χαρακτηρίζοντάς τον «απολίτικη φιγούρα». Την ίδια ώρα, στρέφεται και εναντίον στελεχών της πλειοψηφίας, αναφέροντας μεταξύ άλλων τα εξής: «Μπορεί άραγε η σημερινή ομάδα πρώτης γραμμής (Παππάς, Δούρου, Γ. Τσίπρας, Τζάκρη, Αποστολάκης κ.λπ.) και με συντονιστή τον Πολάκη να δώσει αξιοπιστία και προοπτική κυβερνησιμότητας;». Υποστηρίζει δε πως οι πολιτικές διαφορές που εκφράστηκαν στην κάλπη των εσωκομματικών εκλογών προϋπήρχαν. Επίσης, αναφέρει ότι «οι λαϊκιστές είναι θιασώτες της αναβίωσης του παραδοσιακού δικομματισμού, της μετατόπισης του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. προς το Κέντρο και του απογαλακτισμού του από την Αριστερά». Στο αντίποδα, εκφράζει την άποψη πως για όσους υποστήριξαν την Έφη Αχτσιόγλου «και εν γένει για το αριστερό κομμάτι του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. προέχουν η προγραμματική αντιπολίτευση, η ριζοσπαστική ταυτότητα, ο μεταρρυθμιστικός προγραμματικός λόγος και οι θεσμικές αλλαγές». Παράλληλα, χαρακτηρίζει τη στρατηγική που επέλεξε ο ΣΥΡΙΖΑ μετά το 2019 «απόλυτα καταστροφική», συνδέοντάς τη με το αποτέλεσμα της εσωκομματικής κάλπης, ενώ μιλά για στρατηγική ήττα του κόμματος στις βουλευτικές εκλογές. Ακόμη, χαρακτηρίζει «μύθο» τα περί υπονόμευσης και επισημαίνει ότι το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης αδυνατούσε και αδυνατεί να δώσει απαντήσεις στα μεγάλα ζητήματα στρατηγικής.
Αμεση ήταν η αντίδραση του Παύλου Πολάκη, ο οποίος έστρεψε τα βέλη του εναντίον του Γ. Σταθάκη. Ο βουλευτής Χανίων με ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης χαρακτήρισε «δακρύβρεχτο» το άρθρο του πρώην υπουργού, ενώ στηλίτευσε τα όσα αναφέρει για την προεκλογική και προγραμματική στρατηγική του ΣΥΡΙΖΑ. Μάλιστα, τονίζει ότι ο Γ. Σταθάκης ήταν ο υπεύθυνος του κυβερνητικού προγράμματος. «Ποιος ήταν συγγραφέας του κυβερνητικού προγράμματος το 2021 και το παρουσίασε στην προγραμματική συνδιάσκεψη; Άρα σε ποιον κανείς κριτική για το πρόγραμμα; Η αλήθεια είναι ακριβώς αντίθετη από αυτά που γράφεις» ανέφερε χαρακτηριστικά, για να συμπληρώσει: «Αυτά που λες στο κείμενο, στις 18-19 Φεβρουαρίου φέτος, που έπαιρνες τηλέφωνο και απαιτούσες να πετάξουν έξω κάποιον από το ψηφοδέλτιο, τα είχες καταλάβει και τότε ή μετά σου ήρθε η φώτιση;». Καταληκτικά, ο Π. Πολάκης χαρακτήρισε «άθλιους» τους «επαναλαμβανόμενους χαρακτηρισμούς» προς το πρόσωπό του και άλλα στελέχη λέγοντας ότι «δεν θα απαντήσω τώρα, όχι γιατί δεν μπορώ να σε βάλω όπως πρέπει στη θέση σου, αλλά γιατί είναι προφανές πως το μόνο που θέλετε μετά την ήττα σας στις εκλογές για πρόεδρο είναι να κάνετε κακό στον ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Τόσοι είστε». Σημειωτέον, επικριτικός απέναντι στο κείμενο του Γ. Σταθάκη ήταν και ο διευθυντής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματος Γιώργος Τσίπρας.
Μιλώντας στο Attica TV και στους Βούλα Κεχαγιά και Γιώργο Χουδαλάκη, ο αναπληρωτής γραμματέας της Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Γιώργος Βασιλειάδης δήλωσε ότι η Επιτροπή Δεοντολογίας είναι πολύ πιθανόν να μην έχει ολοκληρώσει την εισήγησή της για το ζήτημα των διαγραφών ενόψει της συνεδρίασης του σαββατοκύριακου. Συγκεκριμένα, ανέφερε ότι «αυτή τη στιγμή η διαδικασία στην Επιτροπή Δεοντολογίας έχει ξεκινήσει», για να προσθέσει: «Κι όταν θα υπάρξει εισήγηση, τότε θα συζητηθεί στην Κ.Ε.». Πληροφορίες αναφέρουν πως οι τέσσερις υποεπιτροπές που έχουν δημιουργηθεί για να εξετάσουν τις καταγγελίες για τους τέσσερις παραπεμφθέντες δεν έχουν ακόμη ολοκληρώσει την απαραίτητη συλλογή στοιχείων για τις υποθέσεις, με αποτέλεσμα να μην έχουν καταλήξει σε κάποιο πόρισμα. Υπό αυτό το πρίσμα, πολλοί θεωρούν αδύνατο να υπάρξει η όποια απόφαση γνωμοδότησης με βάση το καταστατικό από την Κεντρική Επιτροπή. Ωστόσο, σύμφωνα με πηγές, το ζήτημα αναμένεται να τεθεί σε πρώτο πλάνο τόσο από στελέχη της πλειοψηφίας όσο και της μειοψηφίας. Μάλιστα, στελέχη της πλειοψηφίας ξεκαθαρίζουν ότι η Κεντρική Επιτροπή αξιολογεί και ασκεί πολιτική κριτική χωρίς να λαμβάνει διοικητικά μέτρα. Από την άλλη, ο ίδιος ο Ευκλείδης Τσακαλώτος έχει ξεκαθαρίσει ότι η συζήτηση για την ενότητα και το μέλλον του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. προϋποθέτει την απόσυρση των διαγραφών. Πάντως, το κλίμα αναμένεται πολεμικό.
Τις τελευταίες μέρες οι διαβουλεύσεις σε τασικό επίπεδο είναι πυρετώδεις. Σύμφωνα με πληροφορίες, σήμερα θα πραγματοποιηθεί σύσκεψη μεταξύ των στελεχών που ανήκουν στο «μπλοκ» της Έφης Αχτσιόγλου, ενώ νέα συνάντηση θα υπάρξει και μεταξύ των στελεχών της Ομπρέλας. Είχαν προηγηθεί τις προηγούμενες μέρες συναντήσεις στελεχών της πλειοψηφίας προκειμένου να εκτιμήσουν την κατάσταση και να ορίσουν τις κινήσεις τους ενόψει Κεντρικής Επιτροπής. Από την πλευρά του, ο Διονύσης Τεμπονέρας δήλωσε ότι διαφωνεί με τις διαγραφές, ενώ αναμένεται να υπάρξει στην Κ.Ε. κείμενο στελεχών στο οποίο θα προκρίνονται η ενότητα και τα άμεσα βήματα που εκτιμούν πως χρειάζονται για την οργανωτική, προγραμματική και πολιτική ανασυγκρότηση του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Η Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, μιλώντας στον ρ/σ 105,5 Στο Κόκκινο, χαρακτήρισε κρίσιμη την Κεντρική Επιτροπή, προτάσσοντας την ανάγκη να «επικρατήσουν η υπευθυνότητα και η συλλογικότητα, όπως και η ανάγκη να παραμείνει ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. ένας δυνατός πόλος που μπορεί να αποτελέσει κυβερνητική προοπτική». Ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος μίλησε εκ νέου για την ενότητα και κάλεσε τους διαφωνούντες να μην αποχωρήσουν.
Πηγή: Η ΑΥΓΗ
0 Σχόλια