Στον απόηχο της δεύτερης μαζικής αποχώρησης μελών του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, εκ των οποίων και ιστορικών στελεχών του, η ηγετική ομάδα της Κουμουνδούρου υπό τον Στέφανο Κασσελάκη, θέτει άμεσα επί τάπητος ζητήματα ανασύνταξης των κομματικών δυνάμεων και πολιτικής ανασυγκρότησης του χώρου. Αυτό είναι το πλαίσιο στο οποίο εντάχθηκε η συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας της 23ης νοεμβρίου που ξεκίνησε λίγο μετά τις 5.
Βέβαια, δεν ξεχνάμε ότι οι πληροφορίες που υπήρχαν προ διημέρου ήταν ότι η συνεδρίαση του συλλογικού οργάνου αποφασίστηκε, με φόντο τη φημολογία που είχε ι φουντώσει για την παραίτηση μελών από τον ΣΥΡΙΖΑ, και έτσι συνδέθηκε με την πίεση της Κουμουνδούρου προς την ομάδα Αχτσιόγλου για γρήγορες αποφάσεις (προς την έξοδο αντί του “μένουμε μέχρι να φύγουμε”). Η παρέμβαση του Στέφανου Κασσελάκη αποκτά βαρύνουσα σημασία για την επόμενη μέρα, με δεδομένο ότι οι εξελίξεις με τη διπλή διάσπαση διαμορφώνουν βαρύ κλίμα στην Κουμουνδούρου.
Κρίσιμα θέματα για το άμεσο μέλλον και για την επανεκκίνηση του κόμματος είναι οι συλλογικές διαδικασίες για πολιτικό προγραμματισμό και για οργανωτικά ζητήματα με εξωστρεφείς δράσεις. Η δημιουργία ενός διευρυμένου πολιτικού κέντρου λήψης αποφάσεων (οργανωτικό μέτρο για κοινή κομματική έκφραση στο δημόσιο βίο) τέθηκε ήδη. Παράλληλα όμως κομβικό θέμα είναι η προετοιμασία για τη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής (10-11 Δεκεμβρίου 2023), ενόψει της διεξαγωγής του συνεδρίου ( 23-24-25 Φεβρουαρίου 2024).
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και η ηγετική ομάδα, παρά τις αντεγκλήσεις με τους διαφωνούντες σε δημόσιες παρεμβάσεις, θέτουν στο επίκεντρο της αντιπαράθεσης την αντιμετώπιση της κατεδαφιστικής για την κοινωνία κυβερνητικής πολιτικής.
Οι προεδρικοί κρίνουν , όπως και ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Σωκράρης Φάμελλος ότι είναι αρνητική εξέλιξη η απίσχναση της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης την ίδια στιγμή που η κυβέρνηση της ΝΔ γκρεμίζει δικαιώματα, εργασιακά, κοινωνικά και κάθε είδους.
Τα μέλη της Κεντρικής Επιτροπής που παραιτήθηκαν από μέλη του ΣΥΡΙΖΑ, στελέχη της ομάδας Αχτσιόγλου, επεσήμαναν στο κείμενο αποχώρησής τους που έστειλαν στη γραμματεία του κόμματος ανέφεραν ότι η έξοδός τους από τον ΣΥΡΙΖΑ εκκινεί από μια παραδοχή: «Η κατάσταση που έχει παγιωθεί στον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ δεν μας επιτρέπει να υπερασπιστούμε, να υλοποιήσουμε και να ανανεώσουμε το πρόγραμμα και το πολιτικό σχέδιο με βάση το οποίο διεκδικήσαμε την υποστήριξη και την ψήφο των πολιτών στις πρόσφατες εκλογικές αναμετρήσεις». Και συμπλήρωσαν: « Η ιδεολογική μετατόπιση από αρχές και αξίες της σύγχρονης Αριστεράς, η ανεπάρκεια και οι αντιφατικές τοποθετήσεις της νέας ηγετικής ομάδας, στερούν κάθε αξιοπιστία. Ακυρώνουν κάθε προσπάθεια συσπείρωσης ευρύτερων προοδευτικών δυνάμεων από όλο το φάσμα της Αριστεράς, της Κεντροαριστεράς και της Οικολογίας και νικηφόρας πορείας ενάντια στην πολιτική της ΝΔ».
Ο προβληματισμός στην ηγεσία της Κουμουνδούρου δεν λείπει για το νέο κοινοβουλευτικό τοπίο που διαμορφώνεται με την ανεξαρτητοποίηση 7 βουλευτών της Ομάδας 6+6 που κινούνται πια στο ίδιο μήκος κύματος με τους δυο βουλευτές που είχαν αποχωρήσει λίγες ημέρες πριν με την αριστερή πτέρυγα/ομπρέλα (Ευκλείδης Τσακαλώτος, Πέτη Πέρκα).
Εχει σημασία ότι ήδη έχουν αποχωρήσει από τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ 9 μέλη της Πολιτικής Γραμματείας που προέρχονται από την Αριστερή Πτέρυγα/Ομπρέλα (Αννέτα Καββαδία, Εφη Καλαμαρά, Κατερίνα Κνήτου, Πάνος Λάμπρου, Χάρις Ματσούκα, Ανδρέας Ξανθός, Πάνος Σκουρλέτης, Ευκλείδης Τσακαλώτος, Νίκος Φίλης) και σε αυτά προστίθενται άλλα αποχωρήσαντα μέλη της ΠΓ που προέρχονται από την ομάδα 6+6/Αχτσιόγλου ( Έφη Αχτσιόγλου, Νάσος Ηλιόπουλος, Αλέξης Χαρίτσης, Σία Αναγνωστοπούλου, Θεανώ Φωτίου, Νίκος Μπίστης) . Ο Κωνσταντίνος Βλαχάκης, μέλος της ΠΓ υου ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και γραμματέας της Νεολαίας του ΣΥΡΙΖΑ, που σύμφωνα με πληροφορίες, διαφωνεί με την επίσημη γραμμή τοης Κουμουνδούρου, θα δημοσιοποιήσει την αντίθεσή του (και αποχώρηση) μαζί με την πλειονότητα της νεολαίας του ΣΥΡΙΖΑ, μετά τη συνεδρίαση του κεντρικού Συμβουλίου της οργάνωσης.
Το «παρών» στην Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ, το απόγευμα της Πέμπτης, έδωσε ο εργατολόγος Διονύσης Τεμπονέρας, ενώ ηχηρή ήταν η απουσία του Γιάννη Ραγκούση, ο οποίος όμως είχε ενημερώσει το κόμμα ότι ανειλλημένες υποχρεώσεις τον ανάγκασαν να μην παραστεί καθώς χρειάστηκε να λείψει εκτός Αθήνας.
Πηγή: Documento
0 Σχόλια