Παράλληλα, ο Νίκος Παππάς μίλησε για «έλλειμμα δημοκρατικής κουλτούρας» από πρόσωπα μέσα στον ΣΥΡΙΖΑ, τονίζοντας πως πρέπει να μπει μια «κόκκινη γραμμή».
«Η διαφωνία γύρω από τον μετασχηματισμό του ΣΥΡΙΖΑ και τη συγκρότησή του ως μια Αριστερή Προοδευτική Δημοκρατική παράταξη από την Αριστερά έως το προοδευτικό κέντρο είναι κάτι το οποίο συζητήσαμε στο Συνέδριο και με έντονο τρόπο και είναι μια διαφωνία που μέχρι χθες είχαμε μάθει να πορευόμαστε μαζί. Δεν έχει αλλάξει για μας. Κάναμε μια εκλογή που έπρεπε να είναι αναζωογονητική διαδικασία και λυπάμαι που το λέω, αλλά από την επόμενη ώρα κιόλας άρχισε, όχι μια αμφισβήτηση της γραμμής απλώς, αλλά μια κατεδαφιστική κριτική, η οποία δεν ξέρω αν υπάρχει κάποιο κόμμα που θα την έκανε ανεκτή», είπε αρχικά ο Νίκος Παππάς.
«Δεν αντέχουν ούτε στο δευτερόλεπτο στον έλεγχο αληθείας. Ο Κασσελάκης με το που βγήκε, δεν πρόλαβε να κάνει παράδοση-παραλαβή με τον Τσίπρα και άρχισαν να αποδομούν, όχι κάποιες πολιτικές απόψεις που είχε εκφράσει, αλλά το ίδιο το πρόσωπο. Προσωπικά, εγώ με κάποιους ανθρώπους έχω μεγαλώσει μαζί, με γνωρίζουν από παιδί, μωρό. Δεν περίμενα τέτοιο έλλειμμα δημοκρατικής κουλτούρας. Περίμενα την αναγνώριση ενός αποτελέσματος που μας εξέπληξε θετικά ως προς τη συμμετοχή. Από τη μια ακούμε πως εγκαταλείπουμε την Αριστερά και από την άλλη, στην ίδια παράγραφο, ότι χάσαμε επειδή δεν ακολουθήσαμε το παράδειγμα του Τόνι Μπλερ και του τρίτου δρόμου, που έχει δείξει ποια είναι τα όριά του».
Σε ερώτηση για το εάν υπάρχει πιθανότητα να υπάρξουν και άλλες αποχωρήσεις από τον ΣΥΡΙΖΑ, ο Νίκος Παππάς ανέφερε: «Θα μείνω σε αυτό που είπε και ο Στέφανος Κασσελάκης χθες. Είναι η ώρα να ξεσκονίσουμε. Να βάλουμε μια κόκκινη γραμμή και να κάνουμε ένα νέο ξεκίνημα. Να το ξεχάσουμε και να το αφήσουμε πίσω και να δουλέψουμε όλοι μαζί. Υπάρχουν πολλά μέτωπα ανοιχτά που πρέπει να ανοίξουμε με την κυβέρνηση και ο κόσμος αυτό περιμένει από μας. Είναι προφανές ότι το κείμενο αυτό (της “Ομπρέλας”) περιέχει ακραίες εκφράσεις, τις οποίες θα έλεγα προς τους συνυπογράφοντες συντρόφους πως πρέπει να καταλάβουν πως στην πολιτική κάποια πράγματα όταν λέγονται, πολύ δύσκολα ξελέγονται. Άρα επειδή έχουμε μια συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής που ολοκληρώθηκε, να κάνουμε μια τομή και να κάνουμε ένα ξεκίνημα και να κάνουμε μια μεγάλη αντεπίθεση στην κυβέρνηση».
Στη συνέχεια, έστειλε ένα μήνυμα στον κόσμο του ΣΥΡΙΖΑ πως «δεν έχει αλλάξει κάτι, εμείς υπηρετούμε τη διακήρυξή μας που λέει πως είμαστε το κόμμα της σύγχρονης Αριστεράς».
Ο κ. Παππάς, σε παρατήρηση πως ο ίδιος δεν είναι στο κέντρο λήψης των αποφάσεων στο κόμμα, είπε: «Έγινε μια επίπονη και επίμονη προσπάθεια σύνθεσης στην Κεντρική Επιτροπή. Συνέβαλαν όλα τα μέλη και καταλήξαμε σε διατυπώσεις στις οποίες ενσωματώσαμε στην τελική απόφαση και ο ίδιος ο πρόεδρος συνέβαλε στο να υπάρχει μια ισορροπία με αποτέλεσμα να έχουμε καθολική σχεδόν συμφωνία. Οι διαφωνίες ήταν ήδη γνωστές στο πανελλήνιο από το 2022. Και πριν γίνει η αλλαγή ηγεσίας, είχαμε κάνει μια κατανομή ρόλων μέσα στην κοινοβουλευτική ομάδα. Είχαμε μια πάρα πολύ καθαρή συμφωνία με τον Στέφανο Κασσελάκη, με πολιτικό περιεχόμενο. Είναι αναρτημένη στο σάιτ του ΣΥΡΙΖΑ, η κοινή μας δήλωση μεταξύ του πρώτου και του δεύτερου γύρου εγώ είχα ήδη έναν ρόλο και μου εμπιστεύτηκε και τον τομέα των οικονομικών. Δεν υπάρχει στενός κύκλος. Υπάρχει εκτελεστικό γραφείο, υπάρχει πολιτική γραμματεία».
Ο Νίκος Παππάς συνέχισε αναφερόμενος στον Ευκλείδη Τσακαλώτο αλλά τον Παύλο Πολάκη, τον οποίο υπερασπίστηκε για δηλώσεις που έχει κάνει για τον κορονοϊό.
«Ο αγαπημένος μου Ευκλείδης Τσακαλώτος, λίγο πριν από τις εκλογές, υπέγραψε κείμενο που έλεγε πως θα έχουμε και τοπικά νομίσματα. Δεν συνέβαλε στη σύγχυση αυτό;», είπε για τον πρώην υπουργό Οικονομικών.
Για τον Παύλο Πολάκη σχολίασε πως «ήταν λάθος η στάση του, αλλά ξεκίνησε από τον Γιώργο Σταθάκη. Την ακούω τη συζήτηση πως κάτι είχε πει ο Πολάκης σε σχέση με τα εμβόλια και πως αυτό μας στοίχισε. Είχαμε συλλογικές αποφάσεις και μάλιστα θα σας έλεγα πως η συζήτηση για τα εμβόλια πήγε σε βάθος, πήρε δημόσια θέση το κόμμα. Θα πω πως μας στοίχισε πολύ περισσότερο οι θέσεις που διατύπωσε έξω από τις συλλογικές αποφάσεις ο Ανδρέας Ξανθός που έλεγε πως “κι εμείς θα βάζαμε τον Τσιόδρα”, διότι αυτό έδωσε μια λευκή επιταγή στον Μητσοτάκη για το μείζον θέμα της πανδημίας. Στο θέμα της πανδημίας η κυβερνητική πολιτική κατέρρευσε και αυτό μας έβγαλε τη δυνατότητα να κάνουμε οποιαδήποτε αντιπολίτευση».
Πηγή: parapolitika.gr
0 Σχόλια