Την ασύμμετρη κατανομή των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης υπέρ των μεγάλων επιχειρήσεων στηλίτευσε στην κοινή συνεδρίαση των συναρμόδιων Επιτροπών της Βουλής ο τομεάρχης Οικονομικών του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Παππάς, αναδεικνύοντας όλα τα κρίσιμα πεδία, όπως η Υγεία και οι υποδομές, που η κυβέρνηση συναγωνίζεται με τους ουραγούς της ΕΕ σε σχέση με τη διοχέτευση πόρων.
Ο κ. Παππάς στραπατσάρισε τη «στυλιζαρισμένη» εικόνα που αποπειράθηκαν να παρουσιάσουν οι Νίκος Παπαθανάσης (αν. υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών), Θανάσης Κοντογεώργης (υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ) και Ορέστης Καβαλάκης (διοικητής της Ειδικής Υπηρεσίας Συντονισμού Ταμείου Ανάκαμψης) σε σχέση με την πορεία του Ταμείου Ανάκαμψης, αλλά και εν γένει της ελληνικής οικονομίας.
Αρχικά, σημείωσε πως είναι ευπρόσδεκτη η εξασφάλιση της επενδυτικής βαθμίδας, όμως, στο προσχέδιο του προϋπολογισμού «το κόστος δανεισμού είναι αυξημένο», γεγονός που δεν συνάδει -σύμφωνα με τα λεγόμενα του τομεάρχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης- με όσα είχε υποσχεθεί προεκλογικά η κυβέρνηση.
Χαρακτήρισε την παρουσίαση της πορείας του Ταμείου από τον Ν. Παπαθανάση ως απόδειξη ότι οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις είναι «εκτός νυμφώνος», αφού μόλις 667 εκατ. ευρώ διοχετεύονται σε 100.000 μικρομεσαίους, δηλαδή «6.000 ευρώ η καθεμία», ενώ 500 μεγάλες επιχειρήσεις θα λάβουν 18 δισ. ευρώ δάνεια.
Μάλιστα, έφερε ως παράδειγμα τα 300 εκατ. ευρώ που κατευθύνθηκαν σε εταιρία ενοικίασης αυτοκινήτων για να προμηθευτεί ηλεκτρικά οχήματα, διερωτώμενος αν αυτή η επένδυση «εμπίπτει στην αρχή της προσθετικότητας και αν έχει η επένδυση αυτή προστιθέμενη αξία».
«Βλέπω να διεκδικείτε δάφνες για την εφαρμογή του 80% του σχεδίου Πισσαρίδη που είναι το “Ευαγγέλιο” καταστροφής των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Θα είναι δημιουργική η καταστροφή τους; Γιατί επιμένετε στον ίδιο δρόμο;» αναρωτήθηκε και άσκησε κριτική στις τράπεζες που κρατούν κλειστή τη στρόφιγγα της ρευστότητας στους μικρομεσαίους.
Σε σχέση με τα αντιπλημμυρικά έργα που απεντάχθηκαν από το Ταμείο, αναρωτήθηκε γιατί η κυβέρνηση δεν προέβλεψε εξ αρχής ότι τα συγκεκριμένα έργα δεν «χωρούσαν στο χρονοδιάγραμμα» του Ταμείου, ενώ επισήμανε ότι αναμένεται με ενδιαφέρον η γνωστοποίηση της αλληλογραφίας Αγοραστού – Καραμανλή για τα αντιπλημμυρικά της Θεσσαλίας τον Νοέμβριο του 2021 διότι θα προκύψουν ευθύνες «πολλών επιπέδων».
Κλείνοντας την τοποθέτησή του, ο Ν. Παππάς επέκρινε το γεγονός ότι η χώρα μας έχει διαθέσει μόλις 150 εκατ. ευρώ για τη στεγαστική κρίση, είναι 18η στην κατάταξη σε σχέση με τη διάθεση πόρων στην Υγεία και 17η για τις ψηφιακές δεξιότητες. «Αυτά δεν βρήκαν χώρο στη μακροσκελή σας παρουσίαση» κατέληξε δηκτικά απευθυνόμενος στα κυβερνητικά στελέχη.
0 Σχόλια