Recents in Beach

Κατακλυσμιαίες αλλαγές σε βάρος των μισθωτών

 


Η κυβέρνηση δίνει γη και ύδωρ σε τεχνολογικούς κολοσσούς όπως η Google και η Microsoft χωρίς να διασφαλίζει τα εργασιακά δικαιώματα

Αν μη τι άλλο, η είδηση ότι σχεδιάζονται επενδύσεις ώστε να καταστεί η Ελλάδα διεθνές data hub είναι εμβληματική. Πράγματι, κολοσσοί όπως οι Google, Microsoft, Amazon, Digital Realty σχεδιάζουν και υλοποιούν επενδύσεις. Από την άλλη, η κυβέρνηση δείχνει να εκμεταλλεύεται την ευνοϊκή χρονική και γεωγραφική συγκυρία και υποδέχεται αυτό το επενδυτικό ενδιαφέρον.

Ηδη μέχρι το τέλος του 2022 λειτουργούσαν στην Ελλάδα 18 data centers. Το σίγουρο είναι ότι έπεται συνέχεια! Ηδη η Google ενίσχυσε την παρουσία της στην Ελλάδα ανακοινώνοντας τη δημιουργία του πρώτου cloud region στη χώρα.

Ποιος όμως είναι ο λόγος αυτής της «ξαφνικής» επενδυτικής σκόπευσης της Ελλάδας; Καταρχάς έχει να κάνει με τον κορεσμό των μεγάλων κόμβων σε Αμστερνταμ και Μασσαλία, ο οποίος στέλνει τις εταιρείες σε περιφερειακές αγορές. Ο δεύτερος λόγος αφορά τη διασύνδεση της Ευρώπης με Ασία και Αφρική (το υποθαλάσσιο μοτίβο της Ελλάδας ευνοεί την πόντιση καλωδίων).

Παγκόσμια φοροδιαφυγή
Ο Κυριάκος Πιερρακάκης έχει αναφέρει ότι αυτές οι επενδύσεις θα εισφέρουν 2,2 δισ. δολάρια στο ΑΕΠ έως το 2030 και θα δημιουργηθούν 19.400 θέσεις εργασίας. Τίθεται όμως το ερώτημα ποιο θα είναι τελικά το κέρδος για την οικονομία και την κοινωνία. Μήπως τελικά ο υπουργός εργάζεται πυρετωδώς μόνο προς όφελος του ιδιωτικού τομέα, δίνοντας γη και ύδωρ χωρίς αντισταθμιστικά οφέλη; Τα δεδομένα συνηγορούν σε δυσμενείς εξελίξεις στην αγορά εργασίας και στα δημοσιονομικά, αφού η δράση αυτών των εταιρειών σε άλλες χώρες δείχνει τι θα συμβεί και στην Ελλάδα.

Εταιρείες όπως η Google και η Amazon εκμεταλλεύονται κάθε τρύπα της παγκόσμιας οικονομίας για να φυγαδεύσουν τα κέρδη τους και να μη φορολογηθούν. Η Google μόλις το 2019 συμφώνησε να καταβάλει 1 δισ. ευρώ στη Γαλλία για τις πολιτικές που εφάρμοζε ώστε να φοροδιαφεύγει. Καθίσταται προφανές ότι τα κέρδη από τη δράση αυτών των εταιρειών για τον κρατικό κορβανά θα τείνουν στο μηδέν, αφού ουδεμία στρατηγική πρόβλεψη έχει γίνει για την αποτροπή εκροής των κερδών.

Ομως το μεγάλο ζήτημα είναι το θέμα της κοινωνίας. Το ζήτημα που έχει τεθεί στην παγκόσμια οικονομία είναι ότι η τεχνολογία καταστρέφει περισσότερες θέσεις εργασίας από αυτές που παράγει. Από την άλλη, όποιος προσπάθησε να πάει ενάντια στην τεχνολογική εξέλιξη καταστράφηκε!

Ισχνή συνδικαλιστική κάλυψη
Η λύση μπορεί να βρίσκεται στη μέση και να απαιτούνται διαπραγματεύσεις για να γεφυρωθεί το χάσμα! Εδώ εισέρχεται το πρόβλημα. Τις διαπραγματεύσεις τις κάνουν ισχυρά συνδικάτα. Στην Ελλάδα το πραγματικό ποσοστό συνδικαλιστικής κάλυψης των εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα είναι κάτω από 10% και το ποσοστό ανεβαίνει στο 25% για τους εργαζόμενους στις πρώην ΔΕΚΟ και τις τράπεζες. Στις χώρες της κεντρικής και βόρειας Ευρώπης τα ποσοστά κάλυψης των εργαζομένων ξεπερνούν συχνά το 70%. Οσο κι αν ψάξαμε, δεν βρήκαμε ενδείξεις ότι ο Κυρ. Πιερρακάκης ασχολείται με το θέμα των εργασιακών σχέσεων στα data centers που δημιουργούνται από κολοσσούς της τεχνολογίας και της φοροδιαφυγής. Ο πρωθυπουργός της μηδενικής κοινωνικής ενσυναίσθησης και της κατάλυσης του συντάγματος είναι απίθανο να εγκύψει στις ανάγκες των εργαζομένων. Η διοίκηση της ΓΣΕΕ περί άλλα τυρβάζει. Το πρόβλημα όμως είναι εδώ.

Πηγή: Documento


Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια

script data-cfasync="false" type="text/javascript" id="clever-core">