Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν θα μεταβεί σήμερα στην Τουρκία για επίσημη επίσκεψη κατά την οποία θα έχει συνομιλίες για τους τρόπους με τους οποίους μπορεί η Ουάσινγκτον να βοηθήσει περαιτέρω την Άγκυρα στις προσπάθειες που καταβάλλει για να αντιμετωπίσει τα επακόλουθα του πρόσφατου καταστροφικού σεισμού, ο οποίος στοίχισε τη ζωή σε δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους στη χώρα.
Σεισμός 7,8 βαθμών έπληξε τη νοτιοανατολική Τουρκία και τη γειτονική της Συρία στις 6 Φεβρουαρίου, προκαλώντας τον θάνατο πάνω από 46.000 ανθρώπων και αφήνοντας πάνω από ένα εκατομμύριο ανθρώπους άστεγους μαζί με ένα οικονομικό κόστος που αναμένεται να ανέλθει σε δισεκατομμύρια δολάρια.
Στην ημερήσια διάταξη των συνομιλιών που θα έχει ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών στην Τουρκία αναμένεται επίσης να κυριαρχήσει το ζήτημα της καθυστέρησης των υποψηφιοτήτων της Σουηδίας και της Φινλανδίας για προσχώρηση στο NATO, τις οποίες η Τουρκία αρνείται μέχρι στιγμής να επικυρώσει, λέγοντας ότι ιδίως η Στοκχόλμη προσφέρει καταφύγιο σε, όπως τα χαρακτηρίζει, μέλη τρομοκρατικών οργανώσεων. Η Άγκυρα άφησε πρόσφατα να εννοηθεί ότι θα εγκρίνει μόνον την ένταξη της Φινλανδίας στον διεθνή οργανισμό.
Ο Μπλίνκεν θα μεταβεί στην αεροπορική βάση του Ιντσιρλίκ στην επαρχία των Αδάνων στη νότια Τουρκία, από όπου θα πραγματοποιήσει με ελικόπτερο περιοδεία στην περιοχή που επλήγη από τον σεισμό. Στη συνέχεια αύριο, Δευτέρα, θα έχει διμερείς συνομιλίες με τον Τούρκο ομόλογό του Μεβλούτ Τσαβούσογλου.
Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών αναμένεται επίσης να συναντηθεί με τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, σύμφωνα με πηγές που έχουν γνώση του προγράμματος της επίσκεψής του.
Μετά τον σεισμό, οι ΗΠΑ απέστειλαν στην Τουρκία ομάδα ερευνών και διάσωσης, ιατρικές προμήθειες, μηχανήματα θραύσης σκυροδέματος και επιπρόσθετη χρηματοδότηση 85 εκατομμυρίων δολαρίων σε ανθρωπιστική βοήθεια, η οποία καλύπτει επίσης την Συρία.
Η πρώτη επίσκεψη του Μπλίνκεν στην Τουρκία ως υπουργού Εξωτερικών προετοιμάζεται εδώ και κάποιο καιρό, αλλά γίνεται δύο χρόνια μετά την ανάληψη των καθηκόντων του, σε πλήρη αντίθεση με ορισμένους από τους προκατόχους του, μεταξύ των οποίων η Χίλαρι Κλίντον και ο Ρεξ Τίλερσον, οι οποίοι πραγματοποίησαν την επίσκεψη μέσα στους τρεις πρώτους μήνες της θητείας τους.
Σύμφωνα με αναλυτές, η καθυστέρηση δείχνει την τεταμένη φύση της σχέσης, η οποία επιδεινώθηκε ιδιαίτερα από το 2019, μετά την αγορά από την Άγκυρα ρωσικών συστημάτων αντιπυραυλικής άμυνας. Μολονότι οι ΗΠΑ εξήραν την Τουρκία για ορισμένες από τις ενέργειές της κατά τη διάρκεια της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία, εξακολουθούν να ανησυχούν για την στενή της σχέση με τη Μόσχα, σύμφωνα με ειδικούς.
Πηγή: Documento
0 Σχόλια