Τη στιγμή που κλιμακώνονται οι αντιδράσεις στην Τουρκία και πληθαίνουν οι φωνές για προβλήματα στη λειτουργία του κρατικού μηχανισμού στις σεισμόπληκτες περιοχές της Τουρκίας, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έσπευσε να παραδεχτεί πως υπήρχαν κάποια προβλήματα τα οποία… λύθηκαν.
Ειδικότερα, ο τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε την Τετάρτη ότι υπήρξαν κάποια προβλήματα στην αρχική ανταπόκριση στον φονικό σεισμό που έπληξε τη νότια Τουρκία, αλλά οι επιχειρήσεις έχουν επανέλθει στο φυσιολογικό τώρα και πρόσθεσε ότι ο αριθμός των νεκρών αυξήθηκε σε 8.574.
Μιλώντας στους δημοσιογράφους στην επαρχία Καχραμάνμαράς κοντά στο επίκεντρο του σεισμού με τις σειρήνες των ασθενοφόρων να ηχούν, ο Τούρκος πρόεδρος είπε ότι υπήρξαν προβλήματα στους δρόμους και στα αεροδρόμια, αλλά ότι θα βελτιώνεται καθημερινά η κατάσταση.
“Την πρώτη ημέρα αντιμετωπίσαμε κάποια ζητήματα, αλλά μετά τη δεύτερη ημέρα και σήμερα η κατάσταση τέθηκε υπό έλεγχο”, είπε.
“Είχαμε κάποια προβλήματα στα αεροδρόμια και σε δρόμους, αλλά σήμερα είναι καλύτερα. Αύριο και στη συνέχεια θα είναι καλύτερα. Αντιμετωπίζουμε ακόμη κάποια θέματα με τα καύσιμα… αλλά θα τα ξεπεράσουμε και αυτά”, κατέληξε ο Ερντογάν μετά την επίσκεψή του σε καταυλισμούς που έστησε η AFAD, η τουρκική υπηρεσία αντιμετώπισης καταστροφών.
«Προβοκάτορες»
Όπως πρόσθεσε ο Ερντογάν, οι πολίτες θα πρέπει να ακούνε πληροφορίες μόνο από τις αρχές και να αγνοούν τους “προβοκάτορες” καθώς χιλιάδες άνθρωποι παραπονιούνται για την έλλειψη μέσων και για την αργή αντίδραση των αρχών.
Η κυβέρνηση στοχεύει να κατασκευάσει κατοικίες μέσα σε ένα χρόνο για εκείνους που έμειναν άστεγοι στις δέκα πληγείσες επαρχίες, ανακοίνωσε ο πρόεδρος.
Ο πιο καταστροφικός σεισμός εδώ και δεκαετίες προκάλεσε καταστροφές σε νοσοκομεία, αεροδρόμια και δρόμους και την κατάρρευση πάνω από 6.400 κτιρίων.
Φωνές απόγνωσης και οργής
Τη στιγμή που η αγωνία μεγαλώνει για την τύχη των εγκλωβισμένων κάτω από τα συντρίμμια στην Τουρκία και τη Συρία, καταγράφονται και αντιδράσεις των πολιτών που καταγγέλλουν ότι είναι αφημένοι στη μοίρα τους, ενόσω οι διασώστες δίνουν μάχη με τον χρόνο καταβάλλοντας υπεράνθρωπες προσπάθειες για τον εντοπισμό επιζώντων.
Σύμφωνα με το Mega, στη Μαλάτια, μια οικογένεια ψάχνει τα παιδιά της που βρίσκονται κάτω από τα συντρίμμια με τη θερμοκρασία υπό το μηδέν και μόνη παρηγοριά μια μικρή φωτιά.
«Τα εγγόνια των πεθερικών μου είναι εκεί. Είμαστε εδώ δύο μέρες. Είμαστε συντετριμμένοι. Βλέπετε πώς τα πάμε. Σε ό,τι αφορά το κράτος, λένε ότι το κράτος είναι εδώ. Πού είναι το κράτος; Πού είναι εδώ και δύο μέρες;», δηλώνει η σεισμόπληκτη, Σαμπίχα Αλινάκ.
Ο Αχμέτ Αλινάκ επιμένει πως μπορούν μόνοι τους να σώσουν τα παιδιά. «Έχω δύο ανίψια στα συντρίμμια πίσω μου. Γύρω στις δύο η ώρα χθες αυτό το κτίριο κατέρρευσε. Πιθανόν υπάρχουν εκατοντάδες κτίρια σαν αυτό. Χιλιάδες βρίσκονται κάτω από τα ερείπια. Οι Αρχές δεν μας αφήνουν να τους σώσουμε με τα δικά μας μέσα, ούτε στέλνουν κάποιον να μας βοηθήσει».
Οργή
Στο μεταξύ, οι σεισμόπληκτοι, κατηγορούν την κυβέρνηση ότι δεν μπορεί να συντονίσει την κατάσταση. «Δεν υπάρχει κανείς εδώ, είμαστε καταδικασμένοι. Αυτή είναι η εντολή που έχουμε αφού ζούμε στην Τουρκία. Δεν είναι αυτό που περιμέναμε από το κράτος. Δεν παίζει ρόλο πόσο μεγάλος ήταν ο σεισμός, η κινητοποίηση όλων ήταν επιβεβλημένη».
«Αφήστε μας να τους βρούμε για να τους θάψουμε. Να αυτοκτονήσω; Τι να κάνω, πού να πάω; Θεέ μου, δικό σου έργο είναι, αλλά…», δήλωσε η Σαμπίχα.
Συλλήψεις για… διαμαρτυρία
Η τουρκική αστυνομία ανακοίνωσε την Τρίτη πως συνέλαβε τέσσερα άτομα έπειτα από «προκλητικά» μηνύματα που ανήρτησαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης σχετικά με τον σεισμό μεγέθους 7,8 βαθμών που έπληξε τη νοτιοανατολική Τουρκία.
Ο σεισμός, μετά τον οποίο σημειώθηκαν πολλοί μετασεισμοί, στοίχισε τη ζωή σε χιλιάδες ανθρώπους στην Τουρκία και τη Συρία, ενώ χιλιάδες είναι οι τραυματίες και οι άνθρωποι που έχουν μείνει άστεγοι.
Οι τέσσερις συνελήφθησαν αφού οι αστυνομικοί ανακάλυψαν λογαριασμούς με, όπως τις χαρακτήρισαν, «προκλητικές καταχωρίσεις με στόχο τη δημιουργία φόβου και πανικού», διευκρίνισε η αστυνομία σε ανακοίνωσή της χωρίς να αναφερθεί λεπτομερώς στο περιεχόμενο των μηνυμάτων.
Σύμφωνα με την αστυνομία, ευρύτερες έρευνες διεξάγονται στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
Τα τουρκικά μέσα κοινωνικής δικτύωσης έχουν κατακλυσθεί από μηνύματα προσώπων που παραπονούνται για απουσία προσπαθειών διάσωσης και ερευνών για θύματα στις περιοχές τους, ιδιαίτερα στο Χατάι.
«Η διεύθυνση και οι πληροφορίες εντοπισμού πολιτών που ζητούν βοήθεια επαληθεύονται αμέσως και γίνεται συντονισμός», διαβεβαιώνει στην ανακοίνωσή της η αστυνομία.
Η Τουρκία έχει από τον περασμένο Οκτώβριο ένα νόμο περί παραπληροφόρησης, ο οποίος τιμωρεί τη διάδοση «ψευδών ειδήσεων» με φυλάκιση μέχρι τριών ετών.
‼️‼️MALATYA'DA YOĞUN KAR YAĞIŞINDA HALA MÜDAHALE EDİLMEYİ BEKLEYENLER VAR ‼️#EkiplerNerede Atatürk #deprem #Hatay Depremden Elazığ #acil #ohal #seferberlik #malatya #Elbistan #antakya Türk Silahlı Kuvvetleri #enkaz #Göçük #Adıyaman Devletimiz Japonya'da #OguzhanUgur #AHBAP pic.twitter.com/4HOZbkdJX0
— Mustii👑 (@musti_okycu) February 7, 2023
Πηγή: Documento
0 Σχόλια