Recents in Beach

ΝΔ / Προβληματισμός για την πολιτική απομόνωση του Μητσοτάκη - Φοβούνται απώλειες προς τα Δεξιά

 


Σωσίβιο made in Japan αναζητά ο Κυριάκος Μητσοτάκης μετά το πολιτικό-επικοινωνιακό ναυάγιο της προηγούμενης εβδομάδας στα ταραγμένα ύδατα των υποκλοπών και της οικονομίας. Ο πρωθυπουργός θα επιδιώξει τις πρώτες διορθωτικές κινήσεις στο προφίλ του με την αυριανή διάλεξη στο Πανεπιστήμιο του Τόκιο και τις συναντήσεις του με την πολιτική ηγεσία της Ιαπωνίας και στελέχη ιαπωνικών επιχειρήσεων. Στις τάξεις της Ν.Δ., εντούτοις, κρατούν μικρό καλάθι. Η παγίδευση του Κ. Μητσοτάκη στα fake news που εκτόξευσε προχθές στη Βουλή, σε συνδυασμό με την αδυναμία του να πλάσει ένα αισιόδοξο αναπτυξιακό αφήγημα προκαλεί γενικευμένο μούδιασμα στο στελεχιακό δυναμικό της παράταξης.

Στις γραμμές γαλάζιων βουλευτών-πολιτευτών επικρατεί από την Παρασκευή έντονος προβληματισμός έναντι της εικόνας περαιτέρω πολιτικής απομόνωσης της κυβερνητικής πλειοψηφίας. Όπως λεγόταν στα πηγαδάκια, ακόμα και το κόμμα τού Κυριάκου Βελόπουλου αλλά και ο Κωνσταντίνος Μπογδάνος ψήφισαν υπέρ της πρότασης δυσπιστίας. Εστιάζουν κυρίως στο βαθύτερο χάσμα με το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝ.ΑΛΛ., που το θεωρούν ως μοναδικό δυνητικό εταίρο σε περίπτωση μη αυτοδυναμίας. Μετά τις προσπάθειες του Κ. Μητσοτάκη σε πρόσφατη συνέντευξή του να ρίξει τους τόνους σε σχέση με τη Χαριλάου Τρικούπη, «ήρθε η πρόταση δυσπιστίας του Αλέξη Τσίπρα να φέρει στην επιφάνεια το τεράστιο εμπόδιο της πιθανής σύγκλισης, που είναι η παρακολούθηση Ανδρουλάκη».


Ενόχληση Μητσοτάκη από τη στάση Βενιζέλου

Επιπλέον, οι ίδιοι κύκλοι εκπέμπουν συναγερμό για τον «εκλογικό κίνδυνο» να μετατραπεί ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. σε πόλο έλξης του κεντρογενούς ακροατηρίου ως εγγυητής του Κράτους Δικαίου και των συνταγματικών ελευθεριών. Πρώην υπουργός της Ν.Δ. μεταφέρει στην ΑΥΓΗ της Κυριακής την εκτίμηση πως «η δυσπιστία του κεντρώου ακροατηρίου προς τον Αλ. Τσίπρα ενδέχεται να αρθεί μετά το κύμα αντιδράσεων που προκαλεί σε νομικούς, συνταγματολόγους και δημοσιογράφους -που βρέθηκαν στην αντιΣΥΡΙΖΑ όχθη- η εκτροπή με τις υποκλοπές». Η κάθετη διαφοροποίηση μάλιστα του Ευάγγελου Βενιζέλου στις μεθοδεύσεις του Μαξίμου προκάλεσε την ενόχληση του Κ. Μητσοτάκη («δεν είναι ο κ. Βενιζέλος και παντογνώστης»), όπως αποτυπώθηκε στη Βουλή. Η δραστηριότητα μάλιστα του πρώην προέδρου του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝ.ΑΛΛ. αξιολογείται στα γαλάζια στέκια ως το μεγαλύτερο εμπόδιο στην προσπάθεια του Κ. Μητσοτάκη να απορροφήσει τα υπολείμματα του αντιΣΥΡΙΖΑ μετώπου στον δρόμο για την κάλπη.

Φόβοι για νέες απώλειες προς τα Δεξιά

Τα προσκόμματα για το κυβερνητικό επιτελείο δεν αφορούν μόνο τον σχεδιασμό διεύρυνσης προς το πολιτικό Κέντρο. Κομματικοί παράγοντες εκφράζουν την ανησυχία τους για τον πολιτικό αντίκτυπο της πιστοποιημένης παρακολούθησης της ηγεσίας του Στρατού στο υπερσυντηρητικό ακροατήριο. Ως γνωστόν, οι διαρροές των ψηφοφόρων της Ν.Δ. προς ακροδεξιούς σχηματισμούς αποτελούν διαρκή πονοκέφαλο των ενοίκων του Μαξίμου. Εξού και οι αναφορές του Κ. Μητσοτάκη, στον φράχτη του Έβρου όπως και οι κομπασμοί για το υπέρογκο πρόγραμμα των εξοπλισμών.

Στους κόλπους της κυβέρνησης θέτουν ως στόχο την επαναπροσέγγιση του 30% των αναποφάσιστων, που, όπως υπολογίζουν, προέρχεται από δυσαρεστημένους ψηφοφόρους που στήριξαν την παράταξη στην κάλπη του 2019. Δεν είναι λίγα τα στελέχη πάντως που θεωρούν πως η ανάκτηση των δεσμών εμπιστοσύνης με αυτό το τμήμα των ψηφοφόρων προϋποθέτει πειστική οικονομική ατζέντα, καλλιέργεια οράματος αλλά και προσήλωση στα ζητήματα των θεσμών και της διαφάνειας.

Οι επιστολές Καραμανλή-Σαμαρά

Η επιλογή των δύο πρώην πρωθυπουργών της παράταξης να στείλουν επιστολική ψήφο τροφοδότησε πάσης φύσεως ερμηνείες στις τάξεις της Κοινοβουλευτικής Ομάδας. Ο Αντώνης Σαμαράς ταλαιπωρούνταν από ίωση, σύμφωνα με το περιβάλλον του, και γι’ αυτό δεν προσήλθε στη Βουλή. Ούτως ή άλλως, όπως αναφέρουν όσοι γνωρίζουν καλά το παρασκήνιο, οι σχέσεις τού πρώην πρωθυπουργού με τον Κ. Μητσοτάκη έχουν αποκατασταθεί, όπως αποδείχθηκε και στο δείπνο της 9ης Ιανουαρίου. Φημολογείται μάλιστα πως ο γιος τού πρώην πρωθυπουργού σχεδιάζει στο μέλλον να πολιτευτεί. Ορισμένοι πάντως σημειώνουν ότι, έστω κι έτσι, ο Αντ. Σαμαράς κατόρθωσε να ισορροπήσει ανάμεσα στην πολιτική του αξιοπρέπεια -με αφορμή τις αιχμές που είχε αφήσει- και στον κομματικό πατριωτισμό.

Η απουσία, εντούτοις, του Κώστα Καραμανλή θεωρείται ως ισχυρότερο δείγμα διαφοροποίησης από τους χειρισμούς της κυβέρνησης. Ο πρώην πρωθυπουργός έλειπε απλώς στη Θεσσαλονίκη την Παρασκευή, ενώ με ενδιαφέρον αναμενόταν τυχόν αναφορά του στα γεγονότα των ημερών κατά τη χθεσινή παρουσίαση του βιβλίου του Μανώλη Κοττάκη στη Φλώρινα. Παράλληλα, η κοινοβουλευτική εικόνα του Κωστή Χατζηδάκη προκάλεσε από σχόλια συγκατάβασης -λόγω των επερχόμενων εκλογών- έως σκωπτικές αναφορές στο γαλάζιο οικοδόμημα.

Πολιτική νάρκη οι πλειστηριασμοί

Απαντες στη Ν.Δ. ευελπιστούν να μπει ένα τέλος στο κεφάλαιο των υποκλοπών, αν και οι περισσότεροι θεωρούν πως θα αποτελέσει ένα από τα μεγάλα αγκάθια για το κόμμα ενόψει εκλογών. Ως νάρκη, ωστόσο, στον δρόμο για την κάλπη αξιολογείται η απόφαση -σε δύο μήνες- της Ολομέλειας του Αρείου Πάγου για τους πλειστηριασμούς. Η πρόταση του εισαγγελέα της έδρας υπέρ της δυνατότητας των εταιρειών διαχείρισης να μπορούν να βγάζουν σε πλειστηριασμό την πρώτη κατοικία δανειοληπτών και να προβαίνουν σε δικαστικές πράξεις έχει προκαλέσει αναταράξεις στην Κοινοβουλευτική Ομάδα. «Αν παραμονές εκλογών ανοίξει η πόρτα για 700.000 πλειστηριασμούς, έχουμε ηττηθεί» τονίζει στην ΑΥΓΗ της Κυριακής βουλευτής της Ν.Δ. Προαναγγέλλει, μάλιστα, δημόσιες παρεμβάσεις βουλευτών-πολιτευτών «υπέρ της προστασίας της λαϊκής κατοικίας».

Δυσφορία για άδειο καλάθι και διαφθορά

Οι δυσοίωνες εξελίξεις στο πεδίο των κόκκινων δανείων επιβαρύνουν το κλίμα στην κομματική βάση μετά το άδειο καλάθι που παρουσίασε ο πρωθυπουργός στην πρώτη θεματική συνέντευξη Τύπου για την ανάπτυξη και την οικονομία. Οι ασκήσεις κινδυνολογίας και δαιμονοποίησης του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. με νύξεις στο επάρατο πρώτο εξάμηνο του 2015 δεν ασκούν πλέον ιδιαίτερη έλξη στους ψηφοφόρους. Σ’ αυτό το φόντο, πηγές του Μαξίμου άνοιξαν παράθυρο για την καταβολή έκτακτου επιδόματος Πάσχα περίπου 300 ευρώ προς μεγάλες ομάδες πολιτών-ψηφοφόρων.

Επιπλέον, στο μικροσκόπιο του Μαξίμου τίθεται το εύρημα της MRB που καταδεικνύει ότι το 81,8% των αναποφάσιστων θα ψηφίσει με κριτήριο τη διαχείριση του δημόσιου χρήματος και την αντιμετώπιση της διαφθοράς. Σ’ αυτό το πλαίσιο, δυσφορία προκάλεσε στο γαλάζιο στρατόπεδο η ομολογία του Κ. Μητσοτάκη (έπειτα από σχετική ερώτηση της ΑΥΓΗΣ) για την έλλειψη διαφάνειας στη διαχείριση του δημόσιου χρήματος. Η απροθυμία του μάλιστα να απαντήσει για το αν οι Α. Πάτσης και Θ. Χειμάρας θα επιστρέψουν στο Δημόσιο τα ποσά που έχουν λάβει από απευθείας αναθέσεις εκλήφθηκε ως ένοχη σιωπή.

Πηγή: H AYΓΗ


Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια

script data-cfasync="false" type="text/javascript" id="clever-core">