Aποδίδοντας σε εξωγενείς παράγοντες την επέλασή της, επιτέθηκε ως συνήθως στον ΣΥΡΙΖΑ ακόμα και για τα ταμειακά διαθέσιμα ή «μαξιλάρι» των 37 δισ. ευρώ που άφησε στα δημόσια ταμεία το 2019, ενώ δικαιολογήθηκε ότι δεν μπορεί να κάνει πιο πολλά για την ακρίβεια ή για την ενίσχυση εργαζομένων και συνταξιούχων λόγω ασφυκτικού δημοσιονομικού χώρου, ενώ για τις απευθείας αναθέσεις, που τα στοιχεία της Ενιαίας Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Συμβάσεων τις ανεβάζουν στα 8,5 δισ. ευρώ, ο κ. Μητσοτάκης αρχικά είπε ότι έχει άλλη εικόνα για τα εν λόγω στοιχεία, πρόσθεσε όμως πως «αν πίστευε κανείς ότι τη δύσκολη περίοδο του κορονοϊού μπορούσαμε να επιλέξουμε οποιοδήποτε άλλο δρόμο πέραν των απευθείας αναθέσεων, να έρθει να μου το πει» και τόνισε πως «δεν λέω ότι όλα γίνονται πάντα με τον πιο ορθό τρόπο ή ότι υπάρχει απόλυτη διαφάνεια παντού».
Επιτέθηκε στον Αλ. Τσίπρα, κατηγορώντας ότι κρύβεται και δεν απαντά σχετικά με την κατάθεση μίας μάρτυρας στο Ειδικό Δικαστήριο, ενώ -όπως είπε ο ίδιος- όταν προέκυψε το θέμα των υποκλοπών, μίλησε την επόμενη μέρα. Πάντως, δεν απάντησε στην ερώτηση σχετικά με το αν θα επιστραφούν τα χρήματα που αποκόμισαν οι «γαλάζιοι» Πάτσης και Χειμάρας.
Κινδυνολογία
Παράλληλα, ο κ. Μητσοτάκης ακόμα μία φορά επιδόθηκε στην κινδυνολογία, ιδίως σε ό,τι έχει να κάνει με την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας. Είπε ότι μέσα στο 2023 θα επιτευχθεί ο στόχος, κινδυνολόγησε όμως λέγοντας: «Το μόνο κομμάτι του παζλ είναι η επίτευξη της επενδυτικής βαθμίδας, που ενδεχομένως να γίνει μέσα στο 2023. Οι αγορές περιμένουν να δουν τι θα γίνει στις εκλογές. Αν ο λαός μάς εμπιστευτεί, είμαι σίγουρος ότι θα γίνει. Αν όμως από τις εκλογές προκύψει αστάθεια ή έρθει μια κυβέρνηση που δεν εφαρμόσει το δικό μας πρόγραμμα, τότε δεν θα δούμε επενδυτική βαθμίδα ούτε με κιάλι».
Υποβάθμισε, όμως, το γεγονός ότι τον Νοέμβριο καταγράφηκε το μεγαλύτερο μηνιαίο έλλειμμα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών των τελευταίων 15 ετών και η τρίτη χειρότερη επίδοση για τα δεδομένα της χώρας από τότε που η Ελλάδα μπήκε στο ευρώ.
Είναι γνωστό ότι το ελλειμματικό ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών σημαίνει ότι η χώρα ζει πέραν της καμπύλης των παραγωγικών δραστηριοτήτων της, χρησιμοποιώντας εξωτερικό χρέος για τη χρηματοδότηση της διαβίωσης των πολιτών της και της ανάπτυξης της οικονομίας. Επίθεση στον ΣΥΡΙΖΑ εξαπέλυσε όμως και για τα ταμειακά διαθέσιμα των 37 δισ. ευρώ που άφησε το 2019, λέγοντας ότι ήταν προϊόν υπερφορολόγησης, ενώ η δική του κυβέρνηση έχει «μαξιλάρι» 39 δισ. ευρώ και χωρίς υπερφορολόγηση.
Πηγή: EΦΗΜΕΡΙΔΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
0 Σχόλια