Το internet έχει πάρει φωτιά τις τελευταίες εβδομάδες με την περίφημη ταινία Goncharov του 1973. Με τον Μάρτιν Σκορτσέζε στην καρέκλα του σκηνοθέτη και ένα συγκλονιστικό καστ που περιλαμβάνει τους Ρόμπερτ Ντε Νίρο, Χάρβεϊ Καϊτέλ, Αλ Πατσίνο, Σίμπιλ Σέφερντ, Τζιν Χάκμαν στους πρωταγωνιστικούς ρόλους, σημαίνει ότι λογικά θα την έχεις δει ή έστω ακούσει κάποια στιγμή στη ζωή σου. Αν εδώ και 50 χρόνια όμως δεν έχει τύχει κάτι τέτοιο, μην ανησυχείς. Η ταινία είναι καταπληκτική, αλλά δεν υπάρχει!
Όλη η φήμη της φανταστικής ταινίας προήλθε από εκεί όπου όλοι φανταζόμαστε: τις online κοινότητες του internet. Ο μύθος σχετικά με την πραγματική υπόσταση του έργου ξεκίνησε από το Tumblr, όπου μία τυχαία χιουμοριστική φωτογραφία του 2020, ανασύρθηκε δύο χρόνια μετά από άλλον χρήστη, χρησιμοποιήθηκε ως πείραγμα σε έναν τρίτο χρήστη και έτσι ξεκίνησαν όλα. Στην εποχή όπου μία αστεία δημοσίευση μεταφέρεται με απίστευτη ταχύτητα, αρκεί να είναι πραγματικά αστεία, η ανύπαρκτη ταινία του Σκορτσέζε άρχισε να παίρνει σάρκα και οστά!
Δημιουργήθηκε πόστερ για την ταινία, οι χρήστες του Tumblr άρχισαν να μιλούν για αυτήν σαν να υπάρχει πραγματικά, σκηνές που δεν υπήρχαν ούτε καν στη φαντασία κάποιου σεναριογράφου άρχισαν να περιγράφονται στις σελίδες του μέσου κοινωνικής δικτύωσης. Το σενάριο «γράφηκε» κυριολεκτικά από το μηδέν και κυριολεκτικά από τους χρήστες του διαδικτύου, δημιουργήθηκαν meme με αυτές τις «σκηνές», υπήρξαν αναλύσεις για αυτές, ακόμη και ανύπαρκτες κριτικές για το Goncharov. Στο αποκορύφωμά της τρέλας για την ταινία, ένας χρήστης έγραψε ακόμη και μουσική, ενώ ο Σκορτσέζε «αναγνώρισε» το έργο σαν να έχει γυριστεί πραγματικά!
Όλα αυτά συνέβησαν χάρη σε μία απλή αιτία: τις online κοινότητες του internet. Είναι γνωστό ότι οποιοσδήποτε μπορεί να την πατήσει από ανώνυμες πηγές, όμως σε αυτήν την περίπτωση όπου το ψέμα είναι εξόφθαλμο, αποδεικνύεται ότι μέρη όπως το Tumblr είναι ικανά να συσπειρώσουν τους ανθρώπους. Η ανταλλαγή απόψεων είναι θεμελιώδης αρχή για όλους μας και φυσικά το internet έχει βοηθήσει πολύ σε αυτό. Το Tumblr δεν είναι φυσικά το μόνο μέσο κοινωνικής δικτύωσης στο οποίο οι άνθρωποι μπορούν να συναντηθούν. Πιθανότατα δεν είναι καν το πιο γνωστό, σημαντικό και διαδεδομένο.
Ένα άλλο πολύ δημοφιλές μέρος συνάντησης τακτικών επισκεπτών είναι το Twitch, το οποίο αποτέλεσε αρχικά σημείο συνάντησης για τους λάτρεις των βιντεοπαιχνιδιών, όταν ξεκίνησε τη λειτουργία του πριν από περίπου 12 χρόνια. Από τότε τα πράγματα άλλαξαν και προχώρησαν μπροστά, καθώς οι δημιουργοί περιεχομένου άρχισαν να φέρνουν νέες ιδέες στην πλατφόρμα. Στην αρχή ήταν η εκπαίδευση στο πόκερ το κυρίαρχο θέμα για τους χρήστες του Twitch, με πολλούς διάσημους επαγγελματίες παίκτες να εξηγούν ποιοι είναι οι πιθανοί ποκερ συνδυασμοι για όποιον ενδιαφερόταν να μάθει περισσότερα για το άθλημα.
Ένα άλλο τρομερά ισχυρό μέσο και τόπος συνάντησης απλών χρηστών του διαδικτύου είναι το Reddit. Στα νήματά του θα βρει κανείς ό,τι ψάχνει, άχρηστες πληροφορίες, αστείες ιστορίες και διασκεδαστικές φωτογραφίες, μέχρι εξηγήσεις για τεχνικά θέματα, επιστημονικές αναλύσεις και χρήσιμες συμβουλές της καθημερινής μας ζωής. Οι κοινότητες κατηγοριοποιούνται ανάλογα με το θέμα ενδιαφέροντος και ονομάζονται subreddits, όπου διαφορετικοί διαχειριστές κάθε φορά αναλαμβάνουν να συμμορφώνουν τους χρήστες αν χρειαστεί και να σιγουρευτούν ότι ακολουθούνται οι κανόνες που έχουν θεσπιστεί από την κοινότητα.
Σίγουρα θα έχετε ακούσει για το TikTok έστω μία φορά στη ζωή σας, αφού σε κάθε ειδησεογραφική σελίδα ή ακόμα και στα παραδοσιακά ΜΜΕ με εικόνα και ήχο, δηλαδή την τηλεόραση και το ραδιόφωνο, θα έχετε δει ή ακούσει κάτι σχετικό με την πλατφόρμα. Τις ιδέες του έχουν αντιγράψει άλλες πλατφόρμες, πολύ πιο παλιές και έμπειρες, αφού τα βίντεο που δημιουργούν οι χρήστες του προκαλούν φρενίτιδα, συσπειρώνουν άλλους χρήστες γύρω τους και φτιάχνουν νέες κοινότητες.
Στο Facebook τα πράγματα είναι πιο απλά, αφού οι χρήστες μπορούν να δημιουργήσουν ομάδες συζήτησης, που μπορεί να είναι ιδιωτικές και με προσκλήσεις ή δημόσιες και με ελεύθερη εγγραφή. Όπως στο Reddit, έτσι και στο Discord οι κοινότητες είναι ατελείωτες και λειτουργούν ανάλογα με το ενδιαφέρον των χρηστών. Η διαφορά είναι ότι η συγκεκριμένη πλατφόρμα ξεκίνησε ως τόπος συνάντησης των gamers, πριν γίνει σχεδόν αποκλειστικά εφαρμογή επικοινωνίας μέσω κινητού και τα ενδιαφέροντα των χρηστών του φτιάξουν πολύ πιο ευρείες κοινότητες, ανάλογα με το περιεχόμενό τους.
0 Σχόλια