Ο Δήμος Αλεξανδρούπολης, μέλος του Εθνικού Διαδημοτικού Δικτύου Υγιών Πόλεων-Προαγωγής Υγείας, ενώνει τις δυνάμεις του με τον σύλλογο «Όραμα Ελπίδας» με στόχο την ενίσχυση της Τράπεζας Εθελοντών Δοτών.
Η καινοτόμος κοινωνική πρωτοβουλία έχει σαν σκοπό να ευαισθητοποιήσει υποψήφιους δότες μυελού των οστών. Όλοι έχουμε μυελό των οστών. Δυστυχώς όμως στην πατρίδα μας είναι καταγεγραμμένοι ελάχιστοι δότες σε σχέση με άλλες χώρες. Κύρια αιτία είναι το έλλειμμα ενημέρωσης. Σήμερα κάνουμε από τον δήμο μας μια νέα αρχή.
Πώς μπορώ να γίνω Εθελοντής Δότης μυελού των οστών;
Η εγγραφή στους εθελοντές δότες αιμοποιητικών κυττάρων/μυελού των οστών στο Εθνικό και Παγκόσμιο Αρχείο μυελού των οστών γίνεται στο γραφείο Εθελοντισμού του Δήμου Αλεξανδρούπολης, πλατεία Κύπρου καθημερινά 11.00-13.00 και το απόγευμα κάθε Τρίτη και Πέμπτη 18.00-20.00 (τηλ. 2551350001, 6948484668)
Είναι πολύ απλό να γίνει κάποιος εθελοντής δότης! Χρειάζεται μία καρδιά γεμάτη αγάπη για τον συνάνθρωπο και αρκεί λίγο σάλιο και μία μπατονέτα!
Για να εγγραφείς ως εθελοντής δότης μυελού των οστών αρκεί:
1)Να είσαι 18-45 ετών, υγιής
2)Να συμπληρώσεις αίτηση εγγραφής και ένα σύντομο ιατρικό ιστορικό και
3)Να δώσεις δείγμα στοματικού επιχρίσματος (σιέλου).
Το δείγμα αυτό αποστέλλεται σε εξειδικευμένο εργαστήριο για την εξέταση της ιστικής σου ταυτότητας και ανώνυμα, με έναν κωδικό αριθμό, καταχωρείσαι στο Εθνικό και Παγκόσμιο Αρχείο Εθελοντών Δοτών Μυελού των Οστών. Σε αυτό το αρχείο βρίσκονται οι ελπίδες των ασθενών που χρειάζονται μεταμόσχευση μυελού των οστών από όλο τον κόσμο.
Το ΟΡΑΜΑ ΕΛΠΙΔΑΣ έχει λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα για την προστασία των προσωπικών σου δεδομένων σε όλα τα στάδια της διαδικασίας δωρεάς αιμοποιητικών κυττάρων/μυελού των οστών, σύμφωνα με τις απαιτήσεις της νομοθεσίας.
Βρέθηκα Συμβατός
Αν βρεθείς συμβατός με κάποιον ασθενή, ειδοποιείσαι από το ΟΡΑΜΑ ΕΛΠΙΔΑΣ και γίνεται ένας πλήρης ιατρικός έλεγχος για να διαπιστωθεί η καλή κατάσταση της υγείας σου. Στη συνέχεια θα προχωρήσεις στη δωρεά προγονικών αιμοποιητικών κυττάρων.
Υπάρχουν δύο τρόποι συλλογής αιμοποιητικού μοσχεύματος:
Αφού ενημερωθείς διεξοδικά για τη διαδικασία δωρεάς και συζητήσεις οποιαδήποτε απορία σου με τους υπεύθυνους ιατρούς της συλλογής των αιμοποιητικών κυττάρων, θα αποφασίσεις με ποιον από τους δύο τρόπους επιθυμείς να προχωρήσεις στη συλλογή.
1)Συλλογή προγονικών αιμοποιητικών κυττάρων από το αίμα: Η διαδικασία είναι απλή, όμοια της αιμοδοσίας, γίνεται με μηχάνημα κυτταραφαίρεσης και διαρκεί περίπου 3 ώρες αφού προηγηθεί χορήγηση αυξητικού αιμοποιητικού παράγοντα (ουσία του οργανισμού που βοηθά στην αύξηση των προγονικών αιμοποιητικών κυττάρων). Σήμερα είναι ο πιο συνηθισμένος τρόπος συλλογής.
2)Λήψη μυελού των οστών στο χειρουργείο υπό γενική αναισθησία: Κι αυτή είναι μία απλή και σύντομη διαδικασία που γίνεται με παρακέντηση των οστών της λεκάνης (λαγόνιες ακρολοφίες) όπου υπάρχει ο μυελός των οστών.
0 Σχόλια