Τον Φεβρουάριο του 2020 με πρωτοβουλία του Δημάρχου Αλεξανδρούπολης είχε πραγματοποιηθεί στο Δημαρχείο σύσκεψη (δεν είχαν προσκληθεί οι παρατάξεις της αντιπολίτευσης) με αντικείμενο την προστασία, ανάδειξη και αξιοποίηση των μεταλλείων της Κίρκης, θεματολογία που απασχολεί επί δύο δεκαετίες την τοπική μας αυτοδιοίκηση. Στη συνάντηση αποφασίστηκε να δρομολογηθούν οι απαραίτητες διαδικασίες για τη διεκδίκηση της έκτασης των μεταλλείων από τα συναρμόδια υπουργεία, τη σύνταξη μελετών αξιοποίησής τους, τον χαρακτηρισμό από το Υπουργείο Πολιτισμού του κτιριακού συγκροτήματος των μεταλλείων ως νεότερο μνημείο και της ευρύτερης περιοχής ως ιστορικό τόπο, τη δημιουργία συνεργατικού σχήματος με περιφερειακούς και τοπικούς φορείς και την πραγματοποίηση δημόσιων δράσεων ενημέρωσης και ενεργοποίησης των πολιτών και των συλλόγων.
Ακριβώς ένα μήνα μετά, το Υπουργείο Πολιτισμού ύστερα από την αρνητική εισήγηση του Κεντρικού Συμβουλίου Νεότερων Μνημείων, αποφάσισε τελικώς τον μη χαρακτηρισμό του συγκροτήματος των μεταλλείων της Κίρκης ως νεότερου μνημείου ή ιστορικού τόπου!
Δυστυχώς ο χρόνος έχει δείξει πως οι καλοπροαίρετες δηλώσεις περί αποκατάστασης, απορρύπανσης, ανάπλασης, ανάδειξης, αξιοποίησης, ανάπτυξης, μουσειακής και τουριστικής αξιοποίησης κλπ των μεταλλείων Κίρκης, είναι μάταιες και μη πραγματοποιήσιμες, αν δεν ληφθούν ουσιαστικές δράσεις διεκδίκησης από όλους τους πολιτικούς παράγοντες, την αυτοδιοίκηση και προφανώς την τοπική κοινωνία.
Για την ιστορία τον Σεπτέμβριο του 2019 με Κοινή Υπουργική Απόφαση (Κ.Υ.Α.) εγκρίθηκαν κονδύλια ύψους 5,5 εκατ. ευρώ, με εξασφάλιση από το ΥΜΕΠΕΡΑΑ, στο πλαίσιο της «Αποκατάστασης βιομηχανικών χώρων και μολυσμένης γης», για την αποκατάσταση της περιβαλλοντικής ζημιάς που προκλήθηκε από τη λειτουργία του ανενεργού πλέον μεταλλείου Κίρκης στην Αλεξανδρούπολη. Στην πράξη η μόνη πρόοδος που παρατηρήθηκε ήταν η σύσταση και στελέχωση μιας τετραμελούς ομάδος έργου, ενώ από ανεπίσημες πληροφορίες υπήρξε σοβαρό πρόβλημα καθυστέρησης σε κωλυσιεργία της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας – Θράκης που αποτελούσε σύμφωνα με την Κ.Υ.Α. τον φορέα υλοποίησης του συγκεκριμένου έργου.
Οι προτάσεις μας και οι δράσεις που απαιτούνται στην συγκεκριμένη χρονική στιγμή είναι οι εξής :
Α. Άμεση εφαρμογή των αποφάσεων για την δημιουργία συνεργατικού σχήματος με περιφερειακούς και τοπικούς φορείς και την πραγματοποίηση δημόσιων δράσεων ενημέρωσης και ενεργοποίησης των πολιτών και των συλλόγων.
Β. Ειδική μονοθεματική συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου.
Γ. Συνεργασία με την Κυβέρνηση έτσι ώστε να δοθεί προτεραιότητα για το ζήτημα αυτό στο νέο ΕΣΠΑ της περιόδου 2021 – 2027 μόλις εξειδικευτούν οι δράσεις που θα υλοποιηθούν. Σε διαφορετική περίπτωση η χρηματοδότηση να προκύψει μέσα από τα αντισταθμιστικά οφέλη που έργου του Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου, τα οποία είναι σε εκκρεμότητα, ενόψει και της δεύτερης μονάδας που ήδη είναι σε φάση δρομολόγησης.
Παύλος Α. Μιχαηλίδης
Ανεξάρτητος Δημοτικός Σύμβουλος
2. Ευάγγελος Μυτιληνός
Επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «ΑΔΕΣΜΕΥΤΗ ΝΕΑ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ»
0 Σχόλια